Άνοιξε ελληνικό σχολείο μετά από 60 χρόνια στην Ίμβρο με δύο μαθητές

Άνοιξε ελληνικό σχολείο μετά από 60 χρόνια στην Ίμβρο με δύο μαθητές

Μετά από μισό αιώνα διακοπή, άνοιξε το ελληνικό δημοτικό σχολείο των Άγιων Θεοδώρων στην Ίμβρο. Με έξοδα του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η επισκευή. Το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Μετά από 60 χρόνια ανοίγει τις πόρτες του το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του χθες Τετάρτη, έκανε έκκληση στους Ιμβρίους να στηρίξουν την επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου.

“Το σχολείο κτιριακώς είναι έτοιμο. Πέρασα σήμερα και το καμάρωσα. Είναι το σχολείο στο οποίο πέρασα και εγώ τα πέντε πρώτα, από τα είκοσι συνολικά, χρόνια της μαθητικής μου ζωής. Συγκινήθηκα και εδόξασα τον Θεόν που μας έδωσε αυτή την επιπλέον ελπίδα για το αύριο και για το μέλλον της Ίμβρου”, δήλωσε συγκινημένος ο Πατριάρχης.

Το ελληνικό δημοτικό σχολείο έχει ανακαινιστεί πλήρως και κάλεσε τους Ιμβρίους της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας και μπορούν να επαναπατρισθούν, να παραμερίσουν όλα τα εμπόδια και τους δισταγμούς και να πάνε στο νησί, ώστε τα παιδιά τους να είναι τα πρώτα που θα εγγραφούν στη νέα αυτή περίοδο της ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής μόνο δύο παιδιά έκαναν την εμφάνισή τους.

Το κτίριο του σχολείου επισκευάστηκε με έξοδα  η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας διόρισε δασκάλα την κυρία  Άννα Κουζουμά, η οποία είχε φύγει από την Ίμβρο πριν 36 χρόνια και επανήλθε πρόσφατα.

Θα διοριστεί και ένας ακόμη δάσκαλος. Διευθύντρια του σχολείου ανέλαβε η κυρία Παρασκευή Βερβέρη, μόνιμη κάτοικος του νησιού.

Η ιστορία του σχολείου δείχνει την τραγική μοίρα της ελληνικής κοινότητας. Στην Ίμβρο υπάρχουν τέσσερα χωριά με ελληνικής καταγωγής πληθυσμό που κάποτε έφθανε τις 6.000. Σήμερα ζουν περίπου 200 ηλικιωμένοι οι περισσότεροι καθώς για λόγους οικονομικούς αλλά και πολιτικούς μετανάστευσαν σχεδόν όλοι οι κάτω των 50 χρόνων την δεκαετία του ’50 και του ’60.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του σχολείου ο δήμαρχος της Ίμβρου Γιουσέλ Ατάλει δήλωσε ότι δίνει μεγάλη προσοχή στη λειτουργιά του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλης της ελληνικής μειονότητας του νησιού.

Πηγή: imvrosisland.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα