Αρχαία Ελληνικά – Πανελλήνιες 2022: Η σωστή απάντηση στο τελευταίο ερώτημα του αδίδακτου κειμένου

Αρχαία Ελληνικά – Πανελλήνιες 2022: Η σωστή απάντηση στο τελευταίο ερώτημα του αδίδακτου κειμένου
Eurokinissi

Σύγχυση επικράτησε μεταξύ των εκπαιδευτικών με την απάντηση που δόθηκε για το τελευταίο ερώτημα του αδίδακτου κειμένου. Δείτε τη σωστή.

Τη σωστή απάντηση στο τελευταίο ερώτημα του αδίδακτου κειμένου των Αρχαίων Ελληνικών δίνουν τα Φροντιστήρια Παπαδέα μετά τη σύγχυση που επικράτησε για την απάντηση στο ερώτημα Γ4β που βαθμολογείται με 4 μονάδες.

Το ερώτημα ήταν:  «Ἡμεῖς δὲ νῦν καὶ ἀδικούμενοι τὸν πόλεμον ἐγείρομεν»: να μεταφέρετε το απόσπασμα στον πλάγιο λόγο με απαρεμφατική σύνταξη και με εξάρτηση από τη φράση «Οἱ Κορίνθιοι ἔλεγον».

Αρχικά δόθηκε ως απάντηση η εξής: Οἱ Κ. ἔλεγον τούτους δε τότε καί ἀδικουμένους τόν πόλεμον ἐγείρειν.

Ομως, η σωστή απάντηση είναι:  Οἱ Κορίνθιοι ἔλεγον δε τότε καί ἀδικούμενοι τόν πόλεμον ἐγείρειν.

Αυτό που δεν λήφθηκε υπόψη στην απάντηση από τους περισσότερους ήταν πως στο αδίδακτο κείμενο μιλούν οι Κορίνθιοι (αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στο εισαγωγικό κείμενο του αδίδακτου κειμένου). Συνεπώς το “Ἡμεῖς” αναφέρεται στους Κορινθίους και στη μεταφορά της πρότασης σε πλάγιο λόγο έχουμε ταυτοπροσωπία (συνεπώς διατηρείται η ονομαστική πτώση) και όχι η αιτιατική της ετεροπροσωπίας (τούτους) όπως αρχικά κατάλαβαν πολλοί.

Πανελλήνιες 2022 Πρόγραμμα – Οι επόμενες ημερομηνίες των εξετάσεων

Η επόμενη και 3η κατά σειρά ημερομηνία εξέτασης στις Πανελλήνιες 2022 είναι η Τετάρτη (8/6/2022) με τα μαθήματα “Λατινικά”, “Χημεία” και “Πληροφορική”.

Τελευταία ημερομηνία στο πρόγραμμα των Πανελληνίων 2022 είναι η Παρασκευή (10/6/2022) με τα μαθήματα “Ιστορία”, “Φυσική” και “Οικονομία”.

Πανελλήνιες 2022 – Το πρόγραμμα εξετάσεων των ΕΠΑΛ:

https://www.news247.gr/download/716//330000/pro.pdf

Οι Πανελλήνιες 2022 είναι στο NEWS 24/7

Ειδήσεις, ενημερώσεις και όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Πανελλήνιες 2022 είναι στο www.news247.gr! Το πρόγραμμα και οι ημερομηνίες των εξετάσεων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, οι αλλαγές που ισχύουν από φέτος, πως γίνεται ο υπολογισμός των μορίων και όλα τα σχετικά με τις Πανελλήνιες 2022 με την εγκυρότητα του NEWS 24/7!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα