Άρωμα λιτότητας στην εκπαίδευση του εξωτερικού

Άρωμα λιτότητας στην εκπαίδευση του εξωτερικού
12-5-2011-ΑΘΗΝΑ-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ .(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Περικοπές σε επιμίσθια καθηγητών, αλλά και μείωση 90 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση της διασποράς φέρνει νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας . Διαβάστε τι αλλάζει

Το νέο σχέδιο νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό θα κοινοποιήσει στο υπουργικό συμβούλιο, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών κονδυλίων που προορίζονται για τον τομέα της παιδείας τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Φαίνεται πως καθηγητές και σχολεία του εξωτερικού δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει δεκάδες οικονομικούς τομείς, αλλά και να ξεφύγουν από τις δαγκάνες των αυστηρών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Ποργράμματος που επιτάσσουν λιτότητα και περικοπές δαπανών.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι μεταξύ άλλων, η έμφαση στην ηλεκτρονική και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά και ο εξορθολογισμός των δαπανών που προορίζονταν τόσα χρόνια για το σκοπό αυτό.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι επίσης, τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής.

Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εκπαιδευτικών πόρων, θεσμοθετειται Σύνοδος Συνεργασίας που θα συνέρχεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο για τη σύνταξη απολογισμού των δράσεων, ενώ σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καταγράφονται πλέον οι εισροές και εκροές των διατιθέμενων κονδυλίων.

Ηλεκτρονικά πλέον θα συντελείται και η επιμόρφωση των καθηγητών, ενώ αναπτύσσονται υποχρεωτικά πρακτικές ηλεκτρονικής μάθησης σε όλα τα σχολεία.

Στο νέο σχέδιο νόμου περιγράφονται αναλυτικά οι αλλαγές που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο στους κόλπους της Παιδείας του εξωτερικού.

* Σε δεκαέξι πόλεις του εξωτερικού από το Βερολίνο έως το Κάιρο και το Μπουένος Άιρες, οι συνολικοί εκπαιδευτικοί που παρείχε το αρμόδιο υπουργείο για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών κατά τη σχολική χρονιά 2010 – 11 ήταν 1.813 για συνολικό αριθμό αντίστοιχα 60.824 μαθητών.

* Η μέχρι σήμερα κατανομή των απασχολούμενων εκπαιδευτικών διαμορφώνεται ως εξής: εκπαιδευτικοί σε ελληνικές σχολικές μονάδες 43%, εκπαιδευτικοί σε ξένα πανεπιστήμια 5%, εκπαιδευτικοί σε σχολεία που δεν χορηγούν τίτλο σπουδών 38% και σε δίγλωσσα σχολεία στο 14%.

* Εμφανής θα είναι ο περιορισμός των κοδνυλίων που απορροφώνται σε εκπαιδευτικές ανάγκες του εξωτερικού. Από 160 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 και 88 εκατ. ευρώ το 2010, μόλις 73 εκατ. ευρώ διοχετεύονται στην εκπαίδευση του εξωτερικού για όλη τη χρονιά 2011.

* Μείωση εμφανίζεται και στα επιμίσθια των καθηγητών που διδάσκουν σε σχολεία του εξωτερικού, με τη δαπάνη να εξελίσσεται πτωτικά και από τα 38 εκατ. ευρώ που ήταν το 2004, τα εκτός έδρας επιμίσθια έφτασαν μόλις τα 30 εκατ. ευρώ το 2011.

Για να δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση παιδεία στο εξωτερικό, πατήστε εδώ .

Στην εισήγησή της, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζει ότι η μείωση του αριθμού των μαθητών ελληνικής καταγωγής, η αδυναμία να εξακριβωθούν τα παραγόμενα αποτελέσματα, αλλά και φαινόμενα διαφθοράς, κακοδιοίκησης και σπατάλης οδήγησαν στο πρόγραμμα των εν λόγω μεταρρυθμίσεων.

“Στόχος είναι πλέον η ενίσχυση ενταγμένων μονάδων εκπαίδευσης στα επίσημα συστήματα ξένων χωρών, η ένταξη της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στα σχολικά προγράμματα, η δημιουργία ηλεκτρονικών κοινοτήτων μάθησης και ο εξορθολογισμός δαπανών, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού”, σημειώνει η κ. Γεννηματά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα