Αρβαντιτόπουλος: Δεν θα χαθεί το εξάμηνο. Μαθήματα και το καλοκαίρι για να συμπληρωθούν οι 13 εβδομάδες

Αρβαντιτόπουλος: Δεν θα χαθεί το εξάμηνο. Μαθήματα και το καλοκαίρι για να συμπληρωθούν οι 13 εβδομάδες
21-10-2011-¡»«Õ¡- « Õ ¡. ¡Ã¡¡ ÃÕ ¡   Õ¡ ¡ á áà (÷¡÷¡).(EUROKINISSI //  Õ¡Õ«) Eurokinissi

Ο υπουργός παιδείας δήλωσε για άλλη μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ. Αναλυτικά οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον του εξαμήνου

Για άλλη μια φορά ο υπουργός παιδείας καταφέρθηκε κατά των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και το πρύτανη για τις συνεχιζόμενες απεργίες.

Όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ: “Τα 35 από τα 36 Ιδρύματα  λειτουργούν  κανονικά πλην του ΕΚΠΑ.  Το ΕΜΠ, στο οποίο ανεστάλη  χτες την απεργία , λειτουργούσε κανονικά , στις 6 από τις 9 σχολές. Αλλά και στο Καποδιστριακό, αυτό το οποίο έγινε χτες, στη Συνέλευση Διοικητικών Υπαλλήλων, δίνει μία καλύτερη προσδοκία  για την Δευτέρα. Υπενθυμίζω ότι τα Πανεπιστήμια,  για λόγους που έχουν να κάνουν με την απώλεια αυτού του νέου ανθρώπου, που χάθηκε τόσο άδικα, του Γρηγορόπουλου, είναι κλειστά σήμερα.

Το λέω αυτό γιατί η πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων συμφώνησε, ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης πάνω στις δημοσιοποιημένες προτάσεις  για την διοικητική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων, που επηρεάζονται από τη διαθεσιμότητα, για να μπορέσουν να γυρίσουν στην εργασία τους και έτσι να λειτουργήσει εύρυθμα το Πανεπιστήμιο. Μία μικρή μειοψηφία τάχθηκε όχι εναντίον των προτάσεων, αλλά διαδικαστικά εναντίον του ανοίγματος, συμφωνώντας όμως ότι συζητάμε επί των προτάσεων. Συνεπώς, και με την δεδομένη ανακοίνωση του Συλλόγου, που επανειλημμένα έχει τονίσει ότι κανείς δεν παρεμποδίζει την είσοδο σε καθηγητές και φοιτητές στο ΕΚΠΑ, νομίζω ότι οι καθηγητές και οι φοιτητές δεν έχουν κανένα πρόβλημα την Δευτέρα να προσέλθουν στα αμφιθέατρα κανονικά”.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με το εξάμηνο που κινδυνεύει να χαθεί επεσήμανε:

“Το θέμα, το οποίο μας ενδιαφέρει και ενδιαφέρει και την κοινωνία, είναι το θέμα του εξαμήνου. Και εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η Πολιτεία θέτει το νομικό πλαίσιο και το νομικό πλαίσιο είναι σαφές και δεν πρόκειται να αλλάξει. Δηλαδή, ότι απαιτείται το ελάχιστο των 13 εβδομάδων για κάθε εξάμηνο,  και  δυο-τρεις εβδομάδες για κάθε εξεταστική. Αυτό δεν αλλάζει. Η εκπαιδευτική διαδικασία δε θα αλλοιωθεί.  Το αυτοδιοίκητο ορίζει πως την ευθύνη για την οριοθέτηση του εξαμήνου την έχουν οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων.  Συγκεκριμένα: 13 και 13 εβδομάδες ημερολογιακά, και 2-3 εβδομάδες για κάθε εξεταστική.  Θα μπορούσε να πεί κανείς,  ότι με την έναρξη των προγραμμάτων στο  Καποδιστριακό από την Δευτέρα, η εκπαιδευτική διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου και το εξάμηνο να κερδηθεί . Σε κάθε περίπτωση, αυτό εναπόκειται στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Εμείς ως Πολιτεία πάντως, δεν θα δεχτούμε εκπτώσεις όσον αφορά τις 13 εβδομάδες που απαιτούνται για κάθε εξάμηνο”.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες για επικείμενη επιστράτευση των διοικητικών ήταν κατηγορηματικά αρνητικός:

“Δεν υπάρχει θέμα επιστράτευσης.   Μια επιστράτευση είναι το έσχατο μέτρο  σε μια δημοκρατία. Είναι ακόμα πιο επείγον και σοβαρό,  ένα τέτοιο μέτρο  να είναι  απολύτως αιτιολογημένο  και αποτελεσματικό. Γιατί, αν δεν είναι αποτελεσματικό, αυτό εγείρει ζητήματα νομιμοποίησης . Γνωρίζετε ότι αναγκάστηκα να εισηγηθώ την επιστράτευση των εκπαιδευτικών το περασμένο καλοκαίρι,  διότι τότε εάν η απεργία γινόταν- έστω και σε μικρά ποσοστά-θα είχε ουσιαστικά βλάψει το αδιάβλητο και την ομαλή λειτουργία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Ήταν κάτι πολύ σοβαρό και δεν μπορούσαμε να μην προβούμε σε αυτό το έσχατο και ακραίο μέτρο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα