Χωρίς βιβλία και με κενές θέσεις

Χωρίς βιβλία και με κενές θέσεις
12-9-2011-ΡΟΔΟΣ-ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ - ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΟΥ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Οργή προκαλούν τα στοιχεία για τις ελλείψεις στα σχολεία. 4.700 κενές οργανικές θέσεις και 24 σύλλογοι να μην έχουν παραλάβει ούτε ένα βιβλίο

Γύρω στις 4.700 οργανικές θέσεις στα σχολεία είναι κενές. 24 από τους 68 συλλόγους δασκάλων δεν έχουν παραλάβει ούτε ένα βιβλίο.

Κάπως έτσι άνοιξαν φέτος τα σχολεία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Κομνηνός Μαντάς, προαναγγέλλοντας παράλληα κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου.

“Τα σχολεία ξεκίνησαν με τις χειρότερες συνθήκες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας”, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας για ψεύδη και ελλιπή προετοιμασία ενόψει της νέας χρονιάς.

“Σε πολλές περιοχές δεν έχει φτάσει κανένα βιβλίο, άλλες έχουν παραλάβει πολύ λίγους τίτλους. Ακόμη και το περίφημο DVD δεν το έχει δει κανένας εκπαιδευτικός”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με κατάλογο, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΟΕ, έως την σημερινή Δευτέρα, ημέρα του Αγιασμού, δεν έχουν παραλάβει βιβλία στην Αττική οι σύλλογοι Πειραιά, Ανατολικής Αττικής, Άνω Λιοσίων, Πατησίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου – Περάματος, Κορυδαλλού, Μακρυγιάννη και Περικλή και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι σύλλογοι Αγρινίου, Αλμωπίας, Β. Χαλκιδικής, Ελασσόνας, Θεσσαλονίκης Β’, Θεσσαλονίκης Γ’, Θεσσαλονίκης Ε’, Θεσσαλονίκης ΣΤ’, Θεσσαλονίκης Υπαίθρου, Ικαρίας, Κ. Χαλκιδικής, Λακωνικής, Λοκρίδας, Ορεστιάδας και Φθιώτιδας.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά μετά το 1946 που τα σχολεία ξεκινάνε χωρίς βιβλία.

Ως προς τα λειτουργικά κενά στα δημοτικά σχολεία, τα περισσότερα καταγράφονται στον Πειραιά (372), τη Δυτική Θεσσαλονίκη (321), την Ανατολική Θεσσαλονίκη (242), τα Χανιά (229) και την Α’ Αθήνας (214).

“Αυτό που συμβαίνει είναι το λιγότερο απαράδεκτο”, επισήμανε ο κ. Μαντάς προσθέτοντας ότι ο κλάδος που εκπροσωπεί δεν δέχεται τη συγγνώμη της υπουργού.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε επίσης στην 22ωρη προειδοποιητική απεργία που έχει προαναγγελθεί για την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι αυτό είναι “μόνο το πρώτο βήμα, ένα πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση”.

Αφού υπογράμμισε ότι η μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών είναι “αιτία πολέμου και κόκκινη γραμμή”, ο κ. Μαντάς κάλεσε τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων να στείλουν τις εισηγήσεις τους έως τις 29 Σεπτεμβρίου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Όπως είπε, μάλιστα, στις αρχικές προθέσεις της Ομοσπονδίας ήταν να κηρύξει απεργία με την έναρξη του σχολικού έτους, αλλά αυτό δεν έγινε γιατί “εκτιμήσαμε ότι κάτι τέτοιο θα βόλευε την κυβέρνηση”.

Ωστόσο προέβλεψε ότι μέχρι τον Νοέμβριο τα σχολεία θα έχουν κλείσει, λόγω έλλειψης πόρων.

“Οι διευθυντές δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία τους. Τα σχολεία χρωστάνε στους πάντες τα πάντα”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Χαράλαμπος Κόκκινος, φέτος διορίστηκαν μόλις 133 μόνιμοι δάσκαλοι.

“Τόσο λίγους διορισμούς έχουμε να δούμε από το 1950”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έχει μειωθεί κατά 70%.

Αποδοκιμασίες κατά Διαμαντοπούλου

Στην ήδη τεταμένη κατάσταση στην παιδεία προστέθηκαν οι έστω περιορισμένες αποδοκιμασίες εις βάρος της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου.

Το περιστατικό συνέβη στο Α’ δημοτικό σχολείο στην Αγία Παρασκευή, όπου η υπουργός παραβρέθηκε για τον αγιασμό.

Μόλις ολοκληρώθηκε ο αγιασμός, δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει αντιμετωπίσει τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, δηλαδή δασκάλους και καθηγητές οι οποίοι ευρίσκονται στη θέση τους, ενώ αναφερόμενη στην έλλειψη βιβλίων είπε ότι με το ψηφιακό σχολείο και τη συνεργασία εκπαιδευτικών γονέων και φορέων θα αντιμετωπίσουμε την προσωρινή έλλειψη βιβλίων.

Τα λόγια της υπουργού προκάλεσαν τις έντονες αποδοκιμασίες από μερίδα γονέων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα