Διάλογος για τα Θρησκευτικά – “πόλεμος” για τον Νέο Κανονισμό του ΥΠΠΕΘ

Διάλογος για τα Θρησκευτικά – “πόλεμος” για τον Νέο Κανονισμό του ΥΠΠΕΘ
Φωτό αρχείου sooc

Συνεχίζεται ο διάλογος για τον Φάκελο του Μαθητή στα Θρησκευτικά, στη λογική του "συμφωνούμε ότι διαφωνούμε". Τι υποστηρίζει η ΔΙΣ μετά το τέλος της συνεδρίασής της. Μεγαλώνει η απόσταση για τον νέο Κανονισμό του ΥΠΠΕΘ. Τι αναφέρουν πηγές της Εκκλησίας στο News24/7 σχετικά με την πρόσφατη προσφυγή στο ΣτΕ

Τα βήματα της «επόμενης ημέρας» για το μάθημα των Θρησκευτικών, ξεκαθάρισε σήμερα μετά το τέλος της συνεδρίασής της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με την Ιεραρχία να προτάσσει την ανάγκη συνέχισης διαλόγου για τον Φάκελο του Μαθητή και άρα την παρακολούθηση του υλικού των νέων βιβλίων πριν αυτά τυπωθούν για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από την άλλη πλευρά, να εμμένει στην λογική του «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», υπογραμμίζοντας ωστόσο, την ανάγκη αποτίμησης της συνολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας επί του μαθήματος, μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς. Εν συνεχεία, θα δοθεί ο απαραίτητος πολύτιμος χρόνος για περαιτέρω αλλαγές, ενστάσεις, σχόλια και παρατηρήσεις για τον Φάκελο του Μαθητή.

Σύμφωνα μάλιστα με το ανακοινωθέν της Ιερά Συνόδου, η τριμελής Επιτροπή θα έχει περαιτέρω επαφές με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στον απόηχο και της χτεσινής συνάντησης στο υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία πιέζει προς την κατεύθυνση διαλόγου για τα Θρησκευτικά, δεδομένου και του περιεχομένου της  πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση Φίλη, πλην όμως στα σχολεία διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών με βάση νεότερη υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή Γαβρόγλου. Άλλωστε, το πρόγραμμα σπουδών Γαβρόγλου που ισχύει σήμερα και τίθεται σε πλήρη εφαρμογή σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, συνδιαμορφώθηκε με την Εκκλησία βάσει των διορθώσεων που απαίτησε το περασμένο καλοκαίρι, η ίδια η Ιερά Σύνοδος.

Όσον αφορά στο θέμα της ανάκλησης της αιτήσεως στο ΣτΕ που ζήτησε ο Κ. Γαβρόγλου, η Σύνοδος ενημέρωσε ότι θα στείλει επιστολή στον υπουργό και θα αναμένει την απάντησή του, αφήνοντας μετέωρο το εάν μπορεί τελικά να βρεθεί «χρυσή τομή» στη βασική διαφωνία επί του νέου Κανονισμού/Οργανογράμματος στο ΥΠΠΕΘ.

Πάντως, πληροφορίες του News24/7 αναφέρουν ότι η ΔΙΣ δύσκολα θα υποχωρήσει στο θέμα της προσφυγής κατά του νέου Κανονισμού, καθώς όπως υποστηρίζουν πηγές της Εκκλησίας, «απαλείφθηκε η διατύπωση ότι το υπουργείο μεριμνά για την καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών, γεγονός που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Αναλυτικότερα, το ανακοινωθέν της Συνόδου αναφέρει:

«Συνήλθε από την Τρίτη 17 έως και σήμερα Πέμπτη, 19 Απριλίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 161ης Συνοδικής Περιόδου, για τον μήνα Απρίλιο, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεσμεύεται και εμμένει στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 27ης Ιουνίου 2017 περί της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, κατά την οποία, όπως ανακοινώθηκε και διά του σχετικού Δελτίου Τύπου: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, αφού ενημερώθηκε περί των αποτελεσμάτων του διαλόγου μεταξύ της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής και της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, αποφάσισε την συνέχιση του διαλόγου υπό της ιδίας Επιτροπής διά την παρακολούθηση του υλικού των νέων βιβλίων πριν αυτά τυπωθούν» και αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή (ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου απουσιάζοντος στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους), συναντήθηκε χθες με τον κ. Υπουργό και σήμερα ενημέρωσε διεξοδικά την Δ.Ι.Σ. περί της γενομένης συναντήσεως, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση του διαλόγου για αυτό το θέμα και ειδικότερα για την διόρθωση του περιεχομένου των «Φακέλων του Μαθητού», με συνεκτίμηση των κρίσεων της 660/2018 αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον λόγο αυτό παρατείνεται ο χρόνος έκδοσης και τύπωσης των διδακτικών εγχειριδίων του μαθήματος.

Όσον αφορά στο θέμα της υποβληθείσης υπό της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αιτήσεως ακυρώσεως προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των άρθρων 1 περ. β, 58 παρ. 3 περ. α, β, δ, ε, η και 59 παρ. 3 του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018, η Ιερά Σύνοδος ενεχείρισε διά της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής επιστολή στον κ. Υπουργό με τις θέσεις Της επ’ αυτών, και προκειμένου να αποφασίσει, αναμένει την γραπτή απάντηση του Υπουργείου.

Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε την 20ή Μαΐου 2018 ως ημερομηνία λήξεως των μαθημάτων των Κατηχητικών Σχολείων και ενέκρινε το πρόγραμμα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Αυλώνα Αττικής, από την 29η Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2018. Θέμα του Συνεδρίου είναι, «Δημιουργώντας τους πολίτες του κόσμου και τους ουρανοπολίτες».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε επίσης, αποσπάσεις κληρικών.

Τέλος, σχετικά με το άρθρο 8 του κατατεθέντος σ/ν του υπουργείου Εργασίας με τίτλο ‘Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας’, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι «κάθε μορφή (τεκνοθεσίας ή αναδοχής), που αντίκειται στην ευαγγελική διδασκαλία και στις παραδόσεις του λαού μας σε ό,τι αφορά στον ιερό θεσμό της οικογένειας και του γάμου, δεν μπορεί να έχει την αποδοχή της Εκκλησίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα