Απαντούν με καταλήψεις

Απαντούν με καταλήψεις

Υπό κατάληψη τελούν δεκάδες σχολεία σε Κρήτη, Τρίκαλα, Μαγνησία, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Θύελλα αντιδράσεων καθηγητών, δασκάλων, γονιών και μαθητών για τα καλλικρατικά σχολεία. Αναμένονται στάσεις εργασίας και 24ωρη απεργία από την ΟΛΜΕ. Διαβάστε σε ποια σχολεία έχει μπει λουκέτο

Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη συγχώνευση δεκάδων σχολείων σε όλη τη χώρα.

Λαϊκές συνελεύσεις, καταλήψεις σχολείων, ακόμη και αποκλεισμό διοδίων περιλαμβάνουν οι αντιδράσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, ενώ αναμένεται δραστική συνέχεια στις κινητοποιήσεις.

Λουκέτα και αποχές

Λουκέτο στα σχολεία τους βάζουν οι μαθητές της Κρήτης, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τέσσερα σχολεία τελούν υπό κατάληψη: το δημοτικό σχολείο Καμισιανών στα Χανιά, τα γυμνάσια Τυλίσσου και Τεφελίου στο Ηράκλειο, καθώς και το Λύκειο Μοχού, το οποίο συνενώνεται με το λύκειο Μαλίων, διαδικασία, ωστόσο, προγραμματισμένη, η οποία όμως παίρνει αναστολή εδώ και 6 χρόνια.

Παρέμβαση στο υπουργείο για τα Γυμνάσια Τυλίσσου και Τεφελίου σκοπεύει να κάνει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Απόστολος Κλινάκης.

Αποχή των μαθητών από όλες τις σχολικές μονάδες της δημοτικής ενότητας Κολινδρού Κατερίνης αποφάσισαν ο δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού, το συμβούλιο της δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη συγχώνευση του Γενικού Λυκείου της συγκεκριμένης περιοχής με αυτό του Αιγινίου.

Περίπου 500 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, που φοιτούν σε έξι σχολικές μονάδες του πρώην δήμου Κολινδρού, θα απέχουν από τα σχολεία τους μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα.

Σε πολλές περιοχές της χώρας είχαμε εισβολές στα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από γονείς, ενώ δάσκαλοι καθηγητές έβαλαν σε πολλά σχολεία μαύρες σημαίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον “Καλλικράτη” στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για πλήγμα στα εργασιακά τους ενώ τοπικοί φορείς μιλούν για οικονομικό πλήγμα στις κατά τόπους περιοχές .Την ίδια ώρα και μόνο με βάση τις αλλαγές στα σχολεία βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα περίπου 4.000 εκπαιδευτικοί που από Σεπτέμβρη θα πρέπει να πάνε σε άλλο σχολείο να υπηρετήσουν.

* Με αποχή από τα μαθήματά τους αντέδρασαν χθες οι μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Γόννων, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, με την οποία το σχολείο τους συγχωνεύεται με εκείνο του Μακρυχωρίου.

Μάλιστα οι μαθητές προχωρούν αύριο στις 11 το πρωί σε αποκλεισμό των διοδίων Μακρυχωρίου, επί της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Πέραν της συγχώνευσης, το οξύμωρο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι από τον Σεπτέμβριο:

– Οι μαθητές του γυμνασίου Γόννων, όπως κι εκείνοι του Γυμνασίου Μακρυχωρίου, θα φοιτούν στο διδακτήριο των Γόννων, ενώ,

– Οι μαθητές του λυκείου Γόννων και εκείνοι του λυκείου Μακρυχωρίου θα φοιτούν σε σχολείο που θα έχει τον τίτλο του λυ- κείου Γόννων, αλλά θα εδρεύει στο Μακρυχώρι

Πρόκειται για μια συγχώνευση με προφανή επιδίωξη να μειώσει τις αντιδράσεις, τελικά όμως ίσως πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο.

* Στη Μαγνησία δώδεκα σχολικές μονάδες είτε συγχωνεύονται με άλλα σχολεία είτε καταργούνται. Επίσης σε έντεκα Δημοτικά υπήρξε υποβιβασμός της οργανικότητάς τους, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα σχολεία όπου φοιτούν Τσιγγανόπαιδες. Οι συγχωνεύσεις επηρεάζουν τη σχολική πορεία περίπου 250 μαθητών, ενώ καταργούνται περίπου 20 θέσεις δασκάλων.

* Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο νομό Τρικάλων η συγχώνευση των σχολείων αφού συνολικά έξι γυμνάσια και 44 δημοτικά συγχωνεύονται, ενώ άλλα 15 υποβιβάζονται.

* Την έντονη αντίδραση των κατοίκων στα χωριά Λαγκάδα και Συκιάδα Χίου προκάλεσε η ανακοίνωση της κατάργησης του εξαθέσιου δημοτικού σχολείου που μέχρι και τώρα λειτουργεί από τρεις και τρεις τάξεις στα δύο χωριά. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοι κλήθηκαν να συμμετέχουν σε μαζικές συγκεντρώσεις ενώ για χθες το απόγευμα είχαν προγραμματιστεί λαϊκές συνελεύσεις στα δύο ναυτοχώρια.

* «Γκέτο» για παιδιά μεταναστών και υψηλή παραβατικότητα δημιουργεί το υπουργείο Παιδείας στη Θεσσαλονίκη, με τη συγχώνευση των 12ου και 16ου Γυμνασίων Ξηροκρήνης, καταγγέλλουν συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί που επικρίνουν δριμύτατα τις… «αλλαγές».

Αντιδράσεις και στην Αθήνα

Η Δημοτική Αρχή, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς αλλά και οι μαθητές των σχολείων του νέου Δήμου Κηφισιάς λένε «ΟΧΙ» στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικά για το Δήμο Κηφισιάς απορρίπτουν την κατάργηση του Γυμνασίου και την συγχώνευσή του με το Γυμνάσιο της Νέας Ερυθραίας. Η συγχώνευση θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας αλλά και ποιότητας εκπαίδευσης στο κορεσμένο από μαθητές Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας ενώ θα στερήσει από την Δημοτική Κοινότητα Εκάλης ένα σχολείο δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε λουκέτο έχουν οδηγηθεί και τα υπό συγχώνευση σχολεία Περιστερίου.

Στάσεις εργασίας

Η ΟΛΜΕ αποφάσισε ήδη τρίωρη στάση εργασίας για τα μέλη της, την Παρασκευή 18 Μαρτίου (το τελευταίο τρίωρο του πρωινού ωραρίου και το πρώτο του απογευματινού) προκειμένου να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις.

Για τις 30 του μήνα, η ΟΛΜΕ εισηγείται 24ωρη απεργία και προαναγγέλλει ακόμη μία 24ωρη εάν προωθηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για μισθολογικά θέματα.

Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας που συνεδριάζει για το θέμα και αναμένεται να συμπορευτεί με την ΟΛΜΕ.

Δηλώσεις υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου

“Κανένα τμήμα δεν θα έχει περισσότερους από 25 μαθητές στο δημοτικό εκτός εάν υπάρχει θέμα υποδομών”, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Πρώτη Γραμμή, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Σημείωσε πως στόχος είναι η διαχείριση του μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και η αναλογία είναι “ένας εκπαιδευτικός ανά οκτώ μαθητές”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως για την μετακίνηση των μαθητών μετά τις συνενώσεις υπάρχει προϋπόθεση οι μαθητές να μην ταξιδεύουν πάνω από 20 έως 25 λεπτά και οι μαθητές στα αστικά κέντρα να μην περνούν μεγάλους δρόμους.

Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο απομακρύνσεων εκπαιδευτικών μετά τις καταργήσεις και συνενώσεις σχολείων λέγοντας ότι “ο εκπαιδευτικός όταν καταργείται το σχολείο είναι στη διάθεση του διευθυντή ο οποίος θα τον τοποθετήσει στο νομό που υπάγεται σε αντίστοιχη θέση”.


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα