Γαβρόγλου στο Ραδιόφωνο 24/7: Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ιδεολογικών ζυμώσεων

Γαβρόγλου στο Ραδιόφωνο 24/7: Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ιδεολογικών ζυμώσεων

Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 για τις αλλαγές στην Παιδεία. Προανήγγειλε την ίδρυση δύο νέων θεσμών στην εκπαίδευση. Τι είπε για Μεταπτυχιακά και άσυλο

Για το σύνολο των αλλαγών που προωθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μίλησε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, που βρέθηκε φιλοξενούμενος στο στούντιο του Ραδιοφώνου 24/7 και στην εκπομπή η “Φυλή των Φίλων” του Κώστα Αρβανίτη.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε αρχικά στο Λύκειο θέτοντας ως βασικό στόχο της επόμενης τριετίας το ριζικό επαναπροσδιορισμό του, και ιδίως τον δύο τελευταίων τάξεων, που όπως είπε “έχουν ακυρωθεί παιδαγωγικά”. “Πρέπει να ρωτήσουμε την κοινωνία συνολικά αν θέλει να έχουμε Λύκειο ή όχι” είπε ο Υπουργός.

Αναφορικά με τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, τα οποία με την ψήφιση του νέου νόμου αναμένεται να καταργηθούν, ο κ.Γαβρόγλου ήταν ιδιαίτερα καυστικός τονίζοντας πως εκ του αποτελέσματος δεν έχουν ανταποκριθεί στο ρόλο τους, ενώ παράλληλα έθεσε και θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού, που θεσπίστηκε το 2011 και μάλιστα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων μας διέσυραν

“Με το νέο νομοσχέδιο ερχόμαστε να επιλύσουμε ένα σύνολο προβλημάτων. Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων απαρτίζονταν από άτομα εκτός του ιδρύματος, γεγονός που δημιούργησε μια διαρχία και δεν ήταν σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για ποιο θέμα. Το αποτέλεσμα ήταν άλλα να παραιτηθούν, άλλα να μαραθούν και άλλα να μην έχουν καμία επαφή με τις πρυτανικές αρχές. Άρα, λοιπόν δεν ήταν μια καλά μελετημένη πρωτοβουλία, καθώς ενεπλάκησαν άνθρωποι με άλλες εμπειρίες που θέλησαν να εφαρμόσουν ανεφάρμοστα πράγματα. Αυτός ο θεσμός μας διέσυρε” είπε ο κ.Γαβρόγλου ενώ επανέλαβε ότι στο προσχέδιο νόμου η εκλογή των Πρυτάνεων θα γίνεται κανονικά με ψηφοδέλτιο και των Αντιπρυτάνεων με διαφορετικό ψηφοδέλτιο και με μονοσταυρία. “Τα συμβούλια είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν τους υποψηφίους Πρυτάνεις. Αυτά δε γίνονται σε μια δημοκρατική χώρα. Τώρα θα υπάρχει καλύτερη εκπροσώπηση της ακαδημαϊκής κοινότητας” τόνισε.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

 

Το Πανεπιστήμιο έχει συγκρουσιακή διάθεση

Ερωτηθείς από την αρμόδια σε θέματα Παιδείας δημοσιογράφο Μίκα Κοντορούση σχετικά με την κριτική που δέχεται για την αύξηση της εκπροσώπησης των φοιτητών σε Πρυτανικά Συμβούλια και Σύγκλητο και κατά πόσο αυτό θα φέρει στο προσκήνιο τη διαπλοκή των φοιτητικών παρατάξεων ο κ.Γαβρόγλου υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας και έθεσε τους φοιτητές προ των ευθυνών τους.

“Το Πανεπιστήμιο έχει συγκρουσιακή διάθεση. Εκεί συγκρούονται και συνυπάρχουν οι άνθρωποι. Η διαδικασία αυτή φέρνει τον καθένα προ των ευθυνών του” είπε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος υπερασπίστηκε και την επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου.

“Το Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι δηλωτικό των αγώνων που κάναμε για τον πλουραλισμό στα Πανεπιστήμια. Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ιδεολογικών ζυμώσεων” απάντησε με ξεκάθαρο ύφος” δηλώνοντας χαρούμενος και περήφανος για την επαναφορά του ασύλου.

Δωρεάν Μεταπτυχιακά με φορολογικά κριτήρια

Francesca Giaitzoglou Watkinson

 

Σχετικά με τα Μεταπτυχιακά προγράμματα των Ιδρυμάτων τόνισε πως για όσα απαιτούνται δίδακτρα, θα μπουν αυστηροί όροι. “Για να υπάρχουν δίδακτρα, θα πρέπει το Πανεπιστήμιο να δηλώσει το κόστος βάση του οποίου μπαίνουν τα δίδακτρα. Και με αυτό θα είμαστε αυστηροί” ενώ για τη δωρεάν φοίτηση του 40% των φοιτητών σε ΠΜΣ, ο κ.Γαβρόγλου είπε πως κριτήριο θα αποτελεί το οικογενειακό εισόδημα με βάση τη φορολογική δήλωση.

“Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο παιδί να μείνει εκτός μεταπτυχιακού λόγω οικονομικών δυσκολιών” είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα μεταπτυχιακά δεν εμφανίστηκε αρνητικός, εφόσον λειτουργούν υπό τη σκέπη του ιδρύματος και διασφαλίζεται η ποιότητά τους. “Στόχος μας είναι κάποια στιγμή να είναι όλα τα μεταπτυχιακά δωρεάν. Ωστόσο, αν το κάναμε αυτό στην παρούσα φάση κάποια δε θα είχαν τους απαραίτητους πόρους για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους” υπογράμμισε.

Ακόμη, ο κ.Γαβρόγλου επανέλαβε στο Ραδιόφωνο 24/7 την ίδρυση δύο νέων θεσμών στην εκπαίδευση. “Ιδρύουμε για πρώτη φορά τα Περιφερειακά Συμβούλια. Σ’ αυτά θα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά ιδρύματα κάθε περιοχής με στόχο την καλύτερη συνεργασία τόσο μεταξύ τους όσο και τους τοπικούς φορείς”.

Επίσης, προανήγγειλε τη δυνατότητα ίδρυσης διετών δομών στα Πανεπιστήμια, στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, με στόχο να πάρουν ένα πτυχίο ευρωπαϊκών προδιαγραφών με τεχνική κατεύθυνση.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

 

Απολύσεις Μητσοτάκη με μεταφυσικά αίτια

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία και την επιλογή των διευθυντών ο κ.Γαβρόγλου είπε πως το Υπουργείο επιθυμεί τη γνώμη των συλλόγων για τις ικανότητες του ατόμου που θα διευθύνει ένα σχολείο, επιμένοντας βέβαια πως πρόκειται για γνωμοδότηση που δεν μοριοδοτεί τον υποψήφιο διευθυντή και η τελική επιλογή είναι στα χέρια ειδικής αρμόδιας επιτροπής. Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται όπως είπε τα μικρά σχολεία μιας και η εφαρμογή της διαδικασίας εκεί δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Ο κ.Γαβρόγλου χαρακτήρισε “αμαρτωλή ιστορία τη συνέντευξη” και είπε πως θα επιχειρηθεί να δοθεί ξανά νόημα στην όλη διαδικασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα