Γιατί 141 δήμοι δεν θα φιλοξενούν 4χρονα σε νηπιαγωγεία

Γιατί 141 δήμοι δεν θα φιλοξενούν 4χρονα σε νηπιαγωγεία
φωτό αρχείου

Από την 1η Μαΐου ξεκινούν οι εγγραφές των 4χρονων σε νηπιαγωγεία σε 184 δήμους. Σε βάθος τριετίας η καθολική εφαρμογή της ΚΥΑ. Πώς θα διευρύνεται η λίστα. Ποιοι δήμοι «προκρίθηκαν» για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πώς αιτιολογεί ο Κ. Γαβρόγλου τα αουτσάιντερ

Σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, με 184 δήμους συνολικά να υποδέχονται στις τάξεις τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όσα παιδιά την 31 η Δεκεμβρίου 2018 θα συμπληρώσουν το 4ο έτος της ηλικίας τους.

Στους 184 δήμους που κοινή συναινέσει υπουργείου Παιδείας και δήμων «προκρίθηκαν» για την επόμενη φάση, οι γονείς οφείλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία και όχι πλέον δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Οι εγγραφές μάλιστα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά ξεκινούν την 1η Μαΐου και ολοκληρώνονται στις 20 του ίδιου μήνα.

«Οι συγκεκριμένοι δήμοι προέκυψαν από τις θετικές εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση των αντίστοιχων τριμερών επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι κάθε Δήμου. Δήμοι με κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση των τριμερών επιτροπών δεν εντάχθηκαν στην υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018-19, επειδή προκρίθηκε η έναρξη υλοποίησής της να γίνει με απόλυτη συναίνεση των εμπλεκόμενων δήμων και χωρίς πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η εφαρμογή της», διευκρίνισε άλλωστε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου σε σχετική ανακοίνωσή του και στο ερώτημα γιατί δεν μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι και κοινότητες στο εν λόγω εγχείρημα.

Υπενθυμίζεται ότι από τους συνολικά 325 δήμους, πάνω από το 50% συμμετέχει τελικώς στην ένταξη νηπίων στα νηπιαγωγεία, αριθμός ωστόσο, αισθητά μικρότερος από τους αρχικούς υπολογισμούς του αρμόδιου υπουργού για πάνω από 220 δήμους. Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί ως επί τω πλείστον σε μικρότερα αστικά κέντρα και νησιά, καθώς στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπάρχει έλλειψη δομών φιλοξενίας.

Συνεπώς, από τους δήμους της Αττικής, μόλις το 15% εντάχθηκε στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, ενώ το 40% των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας θα φιλοξενήσει 4χρονα στις τάξεις των νηπιαγωγείων.

Στους δήμους της Αττικής, υπάγονται η Φιλαδέλφεια, το Χαϊδάρι, η Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, η Λαυρεωτική και ο Ωρωπός, οι Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, η Μάνδρα – Ειδυλλία και η Σαλαμίνα, το Πέραμα και το Αγκίστρι.

Την ίδια στιγμή, το μέτρο «αγκάλιασαν» δήμοι στην Κεντρική Μακεδονία, την Κρήτη, στο Νότιο Αιγαίο και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ Κέρκυρα, Σάμος και Χίος έμειναν εκτός χάρτη προσχολικής αγωγής.

Βέβαια, ο νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί σταδιακά και σε βάθος τριετίας, με τους γονείς να έχουν τη δυνατότητα σε πρώτη φάση, σε όσους δήμους δεν εντάσσονται στη λίστα του 2018-2019, να επιλέξουν τη δομή φιλοξενίας της προτίμησής τους, είτε δηλαδή νηπιαγωγείο, είτε δημοτικό σταθμό.

«Ένα νέο εγχείρημα που απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Θέλω να ευχαριστήσω τους 184 δημάρχους που, σε σύνολο 325 δήμων, στήριξαν –αψηφώντας τις ‘Σειρήνες’- το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια εκπαίδευση. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί συνάδελφοί τους θα ακολουθήσουν στο ίδιο πνεύμα. Επίσης, να ευχαριστήσω τα μέλη των τριμερών επιτροπών και τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης για την σημαντική συμβολή τους στην εφαρμογή του νόμου και στην έκδοση της ΚΥΑ», συμπλήρωσε επί του νέου θεσμού της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ο υπουργός και κατέληξε:

«Θεωρούμε ως απολύτως θετικά τα μηνύματα από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και συλλόγους εκπαιδευτικών για τη δυνατότητα ένταξης περισσοτέρων δήμων στην επικείμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθώς επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες για την καθολική, εντός τριετίας, εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η δίχρονη προσχολική αγωγή αποτέλεσε το «μήλον της έριδος» μεταξύ υπουργείου και δήμων, καθώς ΚΕΔΕ και εργαζόμενοι σε δημοτικούς σταθμούς μιλούσαν για λουκέτο σε 1.600 σχολικές δομές και πάνω από 3.000 εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να μείνουν στο δρόμο, εξαιτίας της υπαγωγής των νηπιαγωγείων στην υποχρεωτική εκπαίδευση και άρα, της υποχρέωσης των 4χρονων να φοιτούν σε νηπιαγωγεία και όχι σε παιδικούς σταθμούς, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Πώς θα διευρύνεται η λίστα με τους δήμους

Σύμφωνα με τον νόμο και όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η φοίτηση των νηπίων, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η σχετική εισήγηση διατυπώνεται μετά από γνώμη της τριμερούς Επιτροπής.

Η Τριμερής Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.

https://www.news247.gr/download/9958//038000/prosxoliki.pdf
https://www.news247.gr/download/1299//790000/dimoi2.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα