Ιωνίδειος σχολή: Ανοιχτή επιστολή των Συλλόγων γονέων σε Κεραμέως και φορείς

Ιωνίδειος σχολή: Ανοιχτή επιστολή των Συλλόγων γονέων σε Κεραμέως και φορείς
Ενα από τα πανό της κατάληψης της Ιωνιδείου Σχολής News24/7

Οι σύλλογοι γονέων της Ιωνιδείου σχολής εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την κατάσταση που υπάρχει στα ελληνικά σχολεία σε ανοιχτή επιστολή προς τη Νίκη Κεραμέως και τους φορείς.

Τον έντονο προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σχολεία εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τους οι Σύλλογοι γονέων της Ιωνιδείου σχολής του Πειραιά.

Αναλυτικά

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά και ασυνήθιστα έχοντας ένα νέο δεδομένο που έχει εισβάλλει στη ζωή μας και έχει δημιουργήσει εκρηκτικές ανατροπές στην καθημερινότητά μας, τον κορονοϊό.

Τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα όσο και η μαθητική μαζί με τους γονείς και κηδεμόνες, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας οι Δήμοι και η Πολιτεία γενικότερα μπήκε σε μια νέα τροχιά λειτουργίας. Αυτό διόγκωσε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στο χώρο της παιδείας και δημιούργησε εκρηκτικές καταστάσεις, με την εμφάνιση των καταλήψεων και το τσουνάμι των αντιδράσεων που προκαλείται κάθε φορά που συμβαίνει μια ανάλογη δράση στο σχολικό περιβάλλον.

Αρχικά, ως σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σας εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού στην Αττική και δεν θα εστιάσουμε μόνο στην περιοχή του Πειραιά αφού το σχολείο της Ιωνιδείου είναι ένα υπερτοπικό σχολείο με μαθητές που μένουν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Κάνουμε έκκληση στο Υπουργείο να μεσολαβήσει στον ΕΟΔΥ για την διενέργεια περισσοτέρων τεστ σε καθηγητές, μαθητές αλλά και στις οικογένειές τους, όταν αυτό κατά περίπτωση κρίνεται απαραίτητο.

Επίσης, χωρίς να θέλουμε να επεκταθούμε, κάνουμε έκκληση για αναγκαίες παρεμβάσεις με σκοπό την αραίωση των μαθητών στις τάξεις του σχολείου μας, όπου δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού (28άρια τμήματα με αίθουσες μικρότερες των 50 τ.μ) και τη βελτίωση των όρων μεταφοράς, με υπαγωγή των παιδιών μας, που σήμερα συνωστίζονται στα αστικά λεωφορεία, στα προγράμματα μεταφορών που ισχύουν για τα μουσικά, καλλιτεχνικά αλλά και άλλα σχολεία.

Πρόκειται για ζητήματα που έχουν θιγεί και σε παλαιότερες παρεμβάσεις του Συλλόγου μας αλλά και άλλων φορέων, γονέων και εκπαιδευτικών.

Η σημερινή μας επιστολή θέλει ωστόσο να επικεντρώσει περισσότερο στα προβλήματα που έχουν προκύψει από ορισμένες αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Εισαγωγικά θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το θέμα των καταλήψεων απασχόλησε έντονα το σχολείο μας όπως και τα σχολεία όλης της χώρας αλλά και το Υπουργείο Παιδείας.

Πάγια αντίληψη και πολιτική των Συλλόγων Γονέων της Ιωνιδείου είναι πως η θέση των παιδιών είναι μέσα στο σχολείο, στα θρανία τους και στα μαθήματά τους. Θα πρέπει να τονίσουμε πως κανένας γονέας δεν θέλει να είναι κλειστά τα σχολεία, σαφώς το ίδιο επιθυμούν και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων. Ειδικότερα για τους μαθητές της Ιωνιδείου, που έδωσαν εισαγωγικές εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο για την εισαγωγή τους στο σχολείο μας, είναι κατάφωρη αδικία να υπάρξει τροχοπέδη στην πορεία τους.

H θέση αυτή των Συλλόγων μας δε συνεπάγεται όμως ότι θα μένoυν στο απυρόβλητο πράξεις και ενέργειες που στο όνομα ενός “ανοιχτού σχολείου” στρέφονται εναντίον μαθητών ή εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας τα εξής για τα οποία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε αλλά και να σας καταθέσουμε την ανησυχία μας:

1. To πρωί της Πέμπτης 15/10 γονείς μαθητών (τα στοιχεία των οποίων έχει ήδη στη διάθεσή της η διεύθυνση Γυμνασίου και Λυκείου) εξαπέλυσαν φραστική επίθεση με ύβρεις και απειλές εναντίον συγκεκριμένων μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας έξω από την Ιωνίδειο. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του σχολείου μας και οι ΣΓΚ καταδικάζουν τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες δεν αρμόζουν σε σχολικές και μαθητικές κοινότητες.

2. Πρωτοβουλία μερίδας γονέων με την επωνυμία “Ανοιχτή Ιωνίδειος”, κινούμενη με λογική κοινωνικού αυτοματισμού και “κύματος”, περιφρονώντας τη διεύθυνση του σχολείου και απαξιώνοντας τους συλλόγους γονέων, καλούν μέσα από “κλειστές” ομάδες στα ΜΚΔ γονείς να υπογράψουν κείμενο που διακινείται ως κρυφό έγγραφο και το οποίο αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, με σκοπό την κοινοποίησή του στο Υπουργείο Παιδείας και σε άλλους φορείς. Από την ενημέρωση που έχουμε από γονείς που διάβασαν το συγκεκριμένο κείμενο, στην μορφή που είχε την Παρασκευή 16/10, αυτό εμπεριέχει άμεσους και έμμεσους υπαινιγμούς εναντίον της Διεύθυνσης και καθηγητών του σχολείου για πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων, μομφή για τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις των συλλογικών τους οργάνων (σε σχέση με την τηλεκπαίδευση κατά τη διάρκεια της κατάληψης), ενώ ταυτόχρονα αφήνονται έμμεσες αιχμές για ποινικοποίηση μαθητών και χαρακτηρισμοί περί “παράνομων” ενεργειών.

Τα ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής με την ανοιχτή επιστολή μας θα θέλαμε να δηλώσουμε τον κάθετο και ολοκληρωτικό διαχωρισμό μας από τις συγκεκριμένες κινήσεις.

Οι ενέργειες αυτές:

1ον. Είναι εξωθεσμικές. Δεν εντάσσονται υπό καμιά έννοια στις αρμοδιότητες που έχουν οι Σύλλογοι Γονέων με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο.

2ον. Διχάζουν τους γονείς και τους βάζουν στη διαδικασία επιλογής αντίπαλων στρατοπέδων τη στιγμή που επιβάλλεται να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η αυτοσυγκράτηση έτσι ώστε όλοι μαζί να βρούμε τις λύσεις στα προβλήματα του σχολείου και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας.

3ον. Αντιτίθενται στην ιστορική διαδρομή της Ιωνιδείου αλλά και στη στάση αρμόδιων φορέων που μέχρι στιγμής έχουν σταθεί με πνεύμα συνεννόησης και σύνεσης έναντι των αιτημάτων των μαθητών που μόνο ως δίκαια μπορούν να χαρακτηριστούν.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής κου Κόσυβα και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κου Μαραγκόζογλου στην υπό κατάληψη Ιωνίδειο όπου συζήτησαν με μαθητές αλλά και με εμάς τα μέλη των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων.

Αντίστοιχη στάση επέδειξε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που δέχθηκε να συναντηθεί με το Συντονιστικό των μαθητών την Παρασκευή 16/10 στο Υπουργείο.

4ον. Παραπέμπουν σε περιστατικά τύπου «Αλίμου» τα οποία καταδίκασε σύσσωμη η ελληνική κοινωνία αλλά και το Υπουργείο Παιδείας. Πράξεις βίας, είτε λεκτικής, είτε σωματικής, είτε ψυχολογικής είναι απαράδεκτες.

5ον. Λησμονούν ότι η Διεύθυνση και ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου αξιολογούνται από τα αρμόδια όργανα και διαδικασίες σε περιοδική συχνότητα με βάση τα κριτήρια που ορίζει η πολιτεία και όχι με βάση τα “θέλω” μιας μερίδας γονέων.

Λησμονούν επίσης ότι οι διδάσκοντες υπάγονται σε συλλογικά όργανα που λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις τις οποίες κάθε καθηγητής έχει δημοκρατικό δικαίωμα να ακολουθεί, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που μπορεί να έχουν οι γονείς των μαθητών του.

6ον. Έρχονται σε πλήρη ρήξη με το πνεύμα σύνεσης και διαλόγου που πρέπει να κυριαρχεί στις σχέσεις μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Ως γονείς και κηδεμόνες των μαθητών έχουμε όλοι μια κοινή αποστολή. Την επίτευξη της ομαλής μετάβασης των μαθητών στην κοινωνία εξοπλίζοντάς τους με σωστή εκπαίδευση, παιδεία και σεβασμό αλλά και ηθικές αρχές.

Ως σύλλογοι γονέων έχουμε ενημερώσει τα μέλη μας για όλα τα ανωτέρω ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παγίδευσης (και λόγω των μεθόδων που χρησιμοποιούνται) καλοπροαίρετων ανθρώπων που πάνω στην αγωνία τους μπορεί να παρασυρθούν.

Απλά εφιστούμε και τη δική σας προσοχή γιατί δεν μπορούμε να προδικάσουμε την εξέλιξη των συγκεκριμένων ενεργειών που αντικειμενικά οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε πως είμαστε δίπλα στην μαθητική κοινότητα και δεν θα μείνουμε αμέτοχοι σε κινήσεις εκφοβισμού – στοχοποίησης – ποινικοποίησης αλλά και σε προσπάθειες διχασμού των μαθητών. Άλλωστε οι φιλίες που δημιουργούν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του σχολείου μας διατηρούνται σε βάθος χρόνου. Τρανό παράδειγμα ο σύλλογος Αποφοίτων της Ιωνιδείου, μέλη του οποίου είναι εξέχοντα στελέχη και της σημερινής κυβέρνησης όπως ο Υπουργός Επικρατείας και Βουλευτής κος Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εσωτερικών κος Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.

Με εκτίμηση

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version