‘Μετωπική’ για την τέταρτη Νομική

‘Μετωπική’ για την τέταρτη Νομική
Συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου για το 2018 σήμερα στην βουλή.Στην φωτογραφία ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Συρρίκνωση και υποβάθμιση της Νομικής στην Κομοτηνή, καταγγέλλει σε ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση στο Δ.Π.Θ. Γιατί αντιδρούν οι καθηγητές. Βολές από τη ΝΔ. Ποια τα επιπλέον τμήματα υπό ίδρυση

Της Μίκας Κοντορούση

Ψήφισμα εξέδωσε η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μετά από Γενική Συνέλευση, με αφορμή την εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για ίδρυση και τέταρτης Νομικής Σχολής (πληροφορίες κάνουν λόγο ως υποψήφιους «μνηστήρες» την Πάτρα ή την Κρήτη) από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος: «Η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη περιορισμού αποφοίτων Νομικών Τμημάτων, που μπορεί να απορροφήσει επαγγελματικά η ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έλλειψη υποδομών και μελών Δ.Ε.Π. στα ήδη υφιστάμενα Νομικά Τμήματα».

Στο ψήφισμα σημειώνεται επίσης, πως «το Νομικό τμήμα του Δ.Π.Θ., που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Περιφερειακού Πανεπιστημίου είναι αυτό που θα υποστεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση και ενδεχόμενη κατάργηση από την συγκεκριμένη εξέλιξη, που δρομολογείται όλως αιφνιδίως και χωρίς διάλογο με τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και τους επαγγελματικούς συλλόγους απονομής της Δικαιοσύνης».

Όπως σημειώνεται «όλοι οι λόγοι που προ δεκαετιών οδήγησαν στην απόφαση της Νομικής Σχολής μας να άρει για εβδομάδες τη λειτουργία της Σχολής, όταν επιχειρήθηκε η δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εξακολουθούν να ισχύουν επαυξημένοι. Γι’ αυτό το λόγο, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης διακηρύσσουν την πρόθεσή τους να προβούν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδίου ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής μας και τη βεβαιότητά μας ότι, όπως και τότε, θα διαφυλάξουμε την ύπαρξη και την ποιότητα των παρεχόμενων νομικών σπουδών».

Την ίδια στιγμή, την Παρασκευή με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου της Ροδόπης θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας, βουλευτών, φορέων, αλλά και του πρυτανεύοντος κ. Τουλουπίδη με στόχο τη συζήτηση του θέματος και την έκδοση κοινού ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

Αντιδρά η ΝΔ

«Πελατειακή» χαρακτηρίζει από την πλευρά της η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, την εξαγγελία για την ίδρυση Νομικής Σχολής.

«Χωρίς σχέδιο και στόχευση η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μοχλό εξυπηρέτησης πελατειακών σκοπιμοτήτων. Η Παιδεία που αξίζει στα παιδιά μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φθηνού λαϊκισμού και δημαγωγίας», αναφέρει σε δήλωσή της. Και συνεχίζει: «Αντί στην κυβέρνηση να προβληματιστούν από το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων πτυχιούχων στις χώρες του ΟΟΣΑ, αντί να εστιάσουν την προσοχή τους στην αναστροφή του brain drain, αντί να επιδιώξουν την αποτελεσματική σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, εξαντλούνται σε διακηρυκτικές κενολογίες με μοναδικό στόχο την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους τοπικού χαρακτήρα».

Όλα τα υπό ίδρυση τμήματα

Εκτός από το σχέδιο ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, την ίδρυση στον νομό Αιτωλοακαρνανίας Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και νέα Σχολή Πολιτιστικής Διαχείρισης στον Νομό Ηλείας, στον απόηχο της ριζικής αναδιάρθρωσης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Στις πλάτες των ΤΕΙ έχει παιχτεί ένα από το πιο άγρια πολιτικά παιχνίδια των τελευταίων δεκαετιών. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά ΤΕΙ και τμήματα που -ενώ τα αγνόησε η πολιτεία- κατάφεραν και έγιναν da facto πανεπιστημιακά τμήματα. Εμείς λέμε τα τιμήματα αυτού του επιπέδου να βρουν τρόπους συνεργειών με τα πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό μπορεί να είναι η ενσωμάτωσή τους με πανεπιστημιακά τμήματα, μπορεί να είναι να ενταχθεί το τμήμα του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο, όπως η Νοσηλευτική στην Ιατρική Σχολή, ή να βρούμε άλλους τρόπους συνεργασίας. Και αφού πάνε με διαδικασίες κρίσης στο Πανεπιστήμιο, να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε στα υπόλοιπα. Κανείς δεν είναι στη λογική να τα κλείσουμε ή να τα αναθεματίσουμε. Αλλά να συμφωνήσουμε ότι δεν θα πάμε σε λύσεις που ενισχύουν τα σουβλάκια και τα rooms to let».  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα