Μητσοτάκης: Κατάργηση του ασύλου, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, μη κρατικά ΑΕΙ

Μητσοτάκης: Κατάργηση του ασύλου, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, μη κρατικά ΑΕΙ
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε το σχέδιο της ΝΔ για την παιδεία. Επιτέθηκε στον Τσίπρα και υποστήριξε ότι σήμερα τα ΑΕΙ είναι γιάφκες της βίας και του οργανωμένου εγκλήματος. “Ο καλός εκπαιδευτικός δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την αξιολόγηση” τόνισε.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλεξη Τσιπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στο χώρο της παιδείας και επανέλαβε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο.

Έκανε λόγο για μία δημόσια παιδεία ανοιχτή σε όλους χωρίς διακρίσεις, με έμφαση στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ ως μία από τις προτεραιότητες της ΝΔ. Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να είναι σύμμαχοι σε μία αλλαγή εκσυγχρονισμού και προόδου, καθώς άλλωστε ενέταξε το ζήτημα της παιδείας σε ένα γενικότερο πολιτικό πλαίσιο.

Η δημόσια παιδεία αποτελεί τον καλύτερο κοινωνικό ανελκυστήρα, ειδικά για τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών, επισήμανε ειδικότερα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σημείωσε ότι στις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης υφίσταται αποκλεισμός παιδιών ακόμη και σήμερα, μετά ακολουθεί η υποβάθμιση του ολοήμερου, ύστερα έρχονται οι αλλαγές στα προγράμματα με την απαξίωση της ελληνικής γραμματείας και τα πειράματα στο μάθημα της Ιστορίας. “Λαός που δε γνωρίζει την Ιστορία του δεν έχει μέλλον και λαός που δεν τιμά τις παραδόσεις του δε γνωρίζει από που έρχεται και που θέλει να πάει” τόνισε, επισημαίνοντας ότι υποβαθμίζονται οι κλασικές σπουδές, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται και η ύλη των φυσικών επιστημών.

“Το σύστημα εισαγωγής στην ανωτατη εκπαίδευση καθοδηγείται απο την αρχή του ράβε ξήλωνε” σχολίασε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή κομματικών φίλων και στο χώρο της εκπαίδευσης. Εκανε λόγο για πλήγμα και στον τεχνολογικό χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης με τη συλλήβδην απορρόφηση των ΤΕΙ από τα ΑΕΙ με γνώμονα “τοπικίστικα μικροκομματικά συμφέροντα”, καθώς και για εκδίωξη των συμβουλίων ιδρυμάτων στα πανεπιστήμια. “Πετάξαμε κακην κακώς έξω καθηγητές από το εξωτερικό για να επιστρέψουν οι αιώνιοι φοιτητές” είπε. Εκανε λόγο για αναστάτωση της λειτουργίας των ΑΕΙ χάριν του κομματικου ελέγχου καθώς και για ΑΕΙ δέσμια κομματικών και ταξικών αντιλήψεων, αλλά και για σχολές γιάφκες της βίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή. “Είδα έναν αμήχανο πρωθυπουργό να παρουσιάζει ξανά μία εικονική πραγματικότητα και να αδυνατεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο, να γυρίζει την κουβέντα σε άλλα θέματα για να κρύψει τις ευθύνες του”, σχολίασε.

“Η ασφάλεια αποτελεί ατομικό και δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών ευθύνη και υποχρέωση του κράτους” επανέλαβε και δήλωσε για άλλη μία φορά: “Ο νόμος για το άσυλο δε θα αλλαξει, θα καταργηθεί και τα πανεπιστήμια θα αποδοθούν και πάλι σε αυτούς που ανήκουν, τελεία και παύλα, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ”.


Δήλωσε επίσης ότι η χώρα θα αποκτήσει ακόμη καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια και πως θα καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο των Βαλκανίων και της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Ανήγγειλε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα είναι η πρώτη που θα προωθήσει η κυβέρνηση του.

“Στο σημερινό βάλτωμα αντιπροτείνω μία επανάσταση στην παιδεία” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι τα Ελληνόπουλα πρέπει να ξέρουν ότι η σκληρή δουλειά είναι προϋπόθεση επιτυχίας στη ζωή. “Αν δουλέψετε σκληρά δεν υπάρχει ταβάνι στο όνειρο σας” είπε απευθυνόμενος στους νέους, αναφέροντας ότι για αυτό καθε περιφερειακή ενότητα πρέπει να έχει το δικό της δημόσιο πρότυπο σχολείο, γιατί υπάρχουν παιδιά που ξεχωρίζουν και είτε είναι στην Αθήνα είτε στον Εβρο πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα πρότυπο σχολείο στο οποιο θα εισάγονται με εξετάσεις.

Επανέλαβε ότι δε θα αλλάξει προς το παρόν το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά εκείνα θα καθορίζουν και τον αριθμό εισακτέων και τη βάση εισαγωγής. Σημείωσε ότι η χρηματοδότηση που θα λαμβάνουν θα είναι ανάλογα με την αξιολόγηση και επανέλαβε ότι η ΝΔ θα αλλάξει το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

Χαρακτήρισε αμήχανη τη χθεσινή δευτερολογία Τσίπρα υπέρ του κρατικού μονοπωλίου στην εκπαίδευση, συστήνοντας σε όλους να τη δουν για να διαπιστώσουν ποιος θέλει να κρατήσει τη χώρα καθηλωμένη στο χθες.

Ενα σχολείο θα μπορεί να διοργανώνει εκδηλώσεις να αξιοποιεί το χώρο του χωρίς άδειες από το Παιδείας και ένα πανεπιστήμιο να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα μοιράζοντας τα οφέλη, δήλωσε επίσης. Τάχθηκε υπέρ πρότυπων επαγγελματικών λυκείων με συμμετοχή εργαζομενων και εργοδοτών και αναφέρθηκε γενικότερα στην ανάγκη της αναβαθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι δε χρειαζόμαστε άλλους δικηγόρους και γιατρούς, αλλά 20άρηδες καλά καταρτισμένους. “Αυτό ζητά η εξέλιξη της οικονομίας, έτσι απαντάμε στην πρόκληση της ανεργίας” σημείωσε.

Τόνισε ότι και στην παιδεία θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση παντού και για όλους. “Ο εκπαιδευτικός ανακτά την θέση που του αξίζει στην αξιακή πυραμίδα της κοινωνίας”, τόνισε.

Ο αριθμός των εκπαιδευτικών θα αυξάνεται κατά προτεραιότητα με κριτήρια την προϋπηρεσία, την ικανότητα και τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς είπε: “Το στοίχημα της αξιολόγησης πρέπει να το κερδίσουμε με εσάς συμμάχους”.

Δήλωσε εξάλλου ότι ο καλός εκπαιδευτικός δεν έχει να φοβηθεί τίποτε απο την αξιολόγηση.

Οπως και στην υπόλοιπη δημόσια διοίκηση συνδέουμε την αξιολόγηση με πιο γρήγορη μισθολογική εξέλιξη γιατί πρέπει να υπάρχει και μία ανταμοιβή, σημείωσε και είπε ότι το ΑΣΕΠ θα έχει και πάλι κεντρικό λόγο στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης.

Διαβεβαίωσε ότι σέβεται και εμπιστεύεται το δάσκαλο, τον καθηγητή, τον πανεπιστημιακό και τους ζήτησε να είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια για μία νέα Ελλάδα. “Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα είστε και εσείς θύματα της κυβερνητικής πολιτικής και επιπλέον ζείτε με την αγωνία των καταλήψεων και της βίας, ενώ αντιμετωπίζετε αδικίες με τη μορφή του ρουσφετιού” είπε απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς.

Χατζηδάκης: Επανάσταση της κοινής λογικής στην εκπαίδευση

“Όλα αυτά που σήμερα παρουσιάζουμε είναι η επανάσταση της κοινής λογικής στην εκπαίδευσή μας. Είναι μια καινούργια, σύγχρονη ευρωπαϊκή ματιά, που αφήνει στην άκρη την ισοπέδωση και τον λαϊκισμό. Είναι ένα νέο ξεκίνημα, μαζί με τα παιδιά. Μαζί με τους γονείς. Μαζί με τους καθηγητές. Είναι μια μεγάλη εθνική προσπάθεια να αναδείξουμε τις δεξιότητες των παιδιών και των εκπαιδευτικών και να κάνουμε πράξη ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο, αποτελεσματικό, δίκαιο, με ευκαιρίες και πάνω από όλα με ίσες ευκαιρίες”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Κεραμέως: Αλλο το άσυλο ιδεών άλλο το άσυλο εγκληματιώ

“Οι αιώνιοι φοιτητες θα τελειώσουν” υπογράμμισε στη δική της ομιλία η τομάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως. Τόνισε ότι θα υπάρχει αξιολόγηση παντού και αναφέρθηκε στην κατάργηση του ασύλου με αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

“Άλλο το άσυλο ιδεών άλλο το άσυλο εγκληματιών” δήλωσε και είπε ότι θα πρέπει να δώσουμε επιτέλους τη δυνατότητα στη χώρα μας να ιδρύσει μη κρατικά ΑΕΙ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα