'Μπλόκο' σε σχολική εκδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο - Οι μαθητές είχαν προσκληθεί από την Χρυσή Αυγή

'Μπλόκο' σε σχολική εκδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο - Οι μαθητές είχαν προσκληθεί από την Χρυσή Αυγή

Αναβλήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη λυκείου της Ξάνθης στο Ευρωκοινοβούλιο, κατόπιν πρόσκλησης και χρηματοδότησης από ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής

Με εντολή του γγ του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ιωάννη Παντή, αναβάλλεται η εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης στο Ευρωκοινοβούλιο, κατόπιν πρόσκλησης και χρηματοδότησης από τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ε. Συναδινό, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα της Ξάνθης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ εκφράζει την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια για την έγκριση της επίσκεψης από τον Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, με τη χορηγία ευρωβουλευτή που πρόσφατα απεβλήθη του Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού, εξαιτίας της ακραίας αντιδημοκρατικής έκφρασης των Νεοναζιστικών του απόψεων».

«Από την εξέταση των γεγονότων προέκυψε ότι υπήρχε ελλιπής ενημέρωση, τόσο των μαθητών, γονέων και προϊσταμένων αρχών, όσο και του ΥΠΠΕΘ, που καθιστά αναγκαία τη περαιτέρω διερεύνηση του θέματος» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση και προστίθεται πως θα πρέπει να απεμπλακεί από τα κόμματα όλο το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις επισκέψεις σχολείων στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται, σε συνεργασία με την ΕΕ, ότι θα μεριμνήσει ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη των μαθητών σε μεταγενέστερο χρόνο και με θεσμικό τρόπο.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ξάνθης, αφού το θέμα πλέον είχε λάβει πανελλήνια διάσταση, ομόφωνα ζήτησε την ματαίωση της εκδρομής, καταδικάζοντας απερίφραστα την αποδοχή αυτής της πρόσκλησης και διερωτώμενη αν ενημερώθηκαν οι μαθητές, μαθήτριες και οι γονείς τους γι’ αυτήν την εξέλιξη.

«Κρίνουμε το λιγότερο ανεύθυνη και επιπόλαιη τη συναίνεση εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων, εφόσον γνώριζαν, να αποδεχτεί το σχολείο την πρόσκληση του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, υπογράφοντας το πρακτικό μετακίνησης. Ενέργεια η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως νομιμοποίηση ενός κόμματος – εγκληματικής οργάνωσης, και αφήνει το ενδεχόμενο κομματικής και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Ιδιαίτερα μετά τις ρατσιστικές δηλώσεις του εν λόγω ευρωβουλευτή, που για πρώτη φορά στα χρονικά του ΕΚ, υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η πράξη αυτή μας αφήνει έκθετους απέναντι στους/στις μαθητές/τριές μας, ειδικά της μειονότητας. Η εκπαιδευτική κοινότητα, υπερασπιζόμενη το δημοκρατικό ήθος, έχει συστρατευτεί ενάντια στο φασισμό και ρατσισμό της Χ.Α. και έχει καταγγείλει την προσπάθειά της να διεισδύσει στα σχολεία μας», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μέσα στον θόρυβο που δημιουργήθηκε, δεν αναδείχθηκε επαρκώς η διάκριση των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης που ξεχώρισαν ανάμεσα σε χιλιάδες, σε σχετικό διαγωνισμό, για να συμμετάσχουν σε αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Εuroscola.

SHARE: