Οι μετεγγραφές, αλλάζουν το τοπίο των βάσεων. Έρχεται εκτόξευση

Μαθήτρια κοιτάει τους πίνακες με τους βαθμούς των Πανελλαδικών εξετάσεων σε  Λύκειο στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Οι βαθμοί των πανελλαδικών δόθηκαν στην δημοσιότητα την Τρίτη 1 Ιουλίου 2014.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Μαθήτρια κοιτάει τους πίνακες με τους βαθμούς των Πανελλαδικών εξετάσεων σε Λύκειο στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Οι βαθμοί των πανελλαδικών δόθηκαν στην δημοσιότητα την Τρίτη 1 Ιουλίου 2014. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Να αλλάξουν τα δεδομένα στις προτιμήσεις των υποψηφίων αναμένεται η φετινή απελευθέρωση των μετεγγραφών.Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις δημοφιλείς σχολές

Οι μετεγγραφές αναμένεται να τρελάνουν τους υπολογισμούς και ίσως να διαψεύσουν οποιαδήποτε εκτίμηση για τα αναμενόμενα μόρια σχολών και τμημάτων που θα ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου.

Η ανοδική πορεία των βάσεων, με τις υψηλόβαθμες και δημοφιλείς σχολές να μην ξεφεύγουν από τον κανόνα, είχε εκτιμηθεί από τη στιγμή που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των μαθητών, τα οποία έδειχναν έκρηξη του αριθμού αριστούχων στη Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση.

Η απελευθέρωση των μετεγγραφών σε συνδυασμό με τις ευεργετικές διατάξεις του υπουργού Παιδείας έχει αλλάξει τα δεδομένα στη φετινή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Ενώ στο υπουργείο επεξεργάζονται τα στοιχεία από τα μηχανογραφικά δελτία, οι περισσότεροι παράγοντες δείχνουν άνοδο στις βάσεις, με μεγάλη απόκλιση προς τα πάνω, ιδιαίτερα στις μεσαίες σχολές.

Σε αυτό συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό η καλή επίδοση των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, με τρομακτική εκτόξευση στη Θετική Κατεύθυνση των αριστούχων από το 1,67% πέρυσι στο 5,17% για φέτος.

Η Ιατρική και η Νομική επιστρέφουν στις παλιές τους δόξες με 19.000 και 18.000 μόρια αντίστοιχα, ενώ οι Πολυτεχνικές εκτοξεύονται, με το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα επίπεδα της Ιατρικής.

Οι επιδόσεις των μαθητών θεωρούνται ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας στη διαμόρφωση των βάσεων, καθώς η αποτύπωσή του είναι πολλαπλάσια σε σχέση με άλλους παράγοντες.

Μια αύξηση των επιδόσεων κατά 5% ισούται με αύξηση των θέσεων εισακτέων κατά 20-30%. Είναι γεγονός ότι οι μεσαίες σχολές θα δουν τις βάσεις τους να ανεβαίνουν, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 600 - 700 μόρια πάνω.

Ειδικότερα, στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο η αύξηση της μεταβολής στο μέσο όρο των μαθημάτων βαρύτητας αγγίζει ακόμα και το 20%.

Παρά την αναμενόμενη άνοδο, υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις. Στην ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα καταγράφονται χαμηλές πτήσεις στις επιδόσεις των υποψηφίων.

Το γραμμικό σχέδιο ήταν αυτό που τσάκισε τους φετινούς υποψηφίους, με το ποσοστό των αριστούχων να πέφτει κατά 5 μονάδες φέτος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

SHARE:

24Media Network