Πρότυπα σχολεία: Ο αιφνιδιασμός με τις εξετάσεις εισαγωγής και τα φροντιστήρια που έχουν τελειώσει ήδη την ύλη

Πρότυπα σχολεία: Ο αιφνιδιασμός με τις εξετάσεις εισαγωγής και τα φροντιστήρια που έχουν τελειώσει ήδη την ύλη
Μαθητές σε σχολείο Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα πρότυπα σχολεία γίνονταν συνήθως στα τέλη του Ιούνη. Εφέτος, μετά από αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου, θα διεξαχθούν στις 7 Μαϊου. Κερδισμένοι; Μα αυτοί που άρχισαν εγκαίρως φροντιστηριακά μαθήματα.

Μέχρι και τη στιγμή που αυτές οι γραμμές γράφονται (όπως θα λέγαμε και στον έντυπο τύπο) κανείς από το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εξηγήσει, επισήμως, τους λόγους για τους οποίους οι εξετάσεις για την είσοδο στα πρότυπα σχολεία μεταφέρθηκαν περίπου 40 ημέρες πιο μπροστά από τη συνηθισμένη περίοδο διεξαγωγής τους.

Η είδηση για τη διεξαγωγή των εξετάσεων στις 7 Μαϊου αντί για το τέλος Ιουνίου (28 Ιουνίου έλαβαν χώρα το 2021) έπεσε σαν “βόμβα” στα σχολεία της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα. Και αυτό γιατί δεν είχε προηγηθεί καμία διαβούλευση, έστω με τους επικεφαλής των σχολικών μονάδων, ή κάποιο ανεπίσημο “σήμα” από το Υπουργείο για τις προθέσεις του.

Από υψηλόβαθμη πηγή πληφορηθήκαμε την Δευτέρα ότι οι εξετάσεις άλλαξαν ημερομηνία διότι “όλα εφέτος έγιναν νωρίτερα. Και οι διορισμοί και οι προσλήψεις των αναπληρωτών. Επιθυμούμε στα τέλη του Ιούνη να μην υπάρχει η παραμικρή εκκρεμότητα στα σχολεία”.

Καμία αντίρρηση, θα έλεγε κανείς ως πρώτη σκέψη. Ομως για τις εν λόγω εξετάσεις οι μαθητές (της 6ης Δημοτικού) έχουν και μία προετοιμασία να κάνουν. Οπως είναι λογικό διαφορετική προετοιμασία κάνει κάποιος όταν ξέρει ότι θα διαγωνιστεί το Μάιο και διαφορετική όταν γνωρίζει ότι θα διαγωνιστεί στα τέλη του Ιούνη, ΜΕΤΑ τη λήξη της σχολικής σεζόν. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το πότε θα αρχίσει κάποιος την προετοιμασία του και πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή του από τη στιγμή της έναρξής της.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που θορυβήθηκαν με την αλλαγή της ημερομηνίας. Και έσπευσαν, όσοι από αυτούς τουλάχιστον έχουν την οικονομική δυνατότητα, να γράψουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια όπου όμως οι καταστάσεις είναι ήδη διαμορφωμένες εδώ και πολλούς μήνες, από το Σεπτέμβριο κιόλας.

Υποψήφιοι δύο ταχυτήτων

To NEWS 24/7 συνομίλησε με δύο πολύ μεγάλους φροντιστηριακούς οργανισμούς της χώρας οι οποίοι διατηρούν τμήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις εισαγωγής στα πρότυπα σχολεία από τον Σεπτεμβριο. Στα εν λόγω φροντιστήρια η διδασκαλία της (πλούσιας) ύλης έχει τελειώσει προ πολλού και τώρα τα παιδιά βρίσκονταν στο στάδιο της επανάληψης.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο παιδί αρχίσει τώρα την προετοιμασία του για τις εξετάσεις της 7ης Μαϊου δεν προλαβαίνει με τίποτα (εκτός και αν μιλάμε για κάποιο εξαιρετικό ταλέντο στη μάθηση) να καλύψει το χαμένο έδαφος και το χάντικαπ που το χωρίζει από τα παιδιά που άρχισαν φροντιστηριακά μαθήματα από το Σεπτέμβριο.

Δημιουργούνται, έτσι, υποψήφιοι τουλάχιστον δύο ταχυτήτων. Η καλύτερη εξ αυτών έχει στις τάξεις της μαθητές οι οποίοι άρχισαν εγκαίρως την προετοιμασία τους πληρώνοντας μάλιστα αδρά γι’ αυτή. Στην άλλη ταχύτητα βρίσκονται όλοι οι υπόλοιποι. Και κυρίως αυτοί που δεν έχουν (και προφανώς δεν έχουν ούτε τώρα) την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν την προετομασία τους σε φροντιστιριακά μαθήματα ή και αυτοί, που ξέροντας ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, είχαν τοποθετήσει αργότερα χρονικά την έναρξη της προετοιμασία τους.

Είναι επίσης σαφές, και αυτό οι αναγνώστες οφείλουν να το γνωρίζουν, ότι εφέτος το καλοκαίρι ο ανταγωνισμός για μία θέση στα πρότυπα στα σχολεία θα είναι πιο σκληρός από ποτέ. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός κάνουν άπιαστο το όνειρο του ιδιωτικού σχολείου για πολλές οικογένειες της μεσαίας τάξης οι οποίες επιχειρούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη, όπως την αντιλαμβάνονται τουλάχιστον, μόρφωση για τα παιδιά τους μέσω του δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτό ο στόχος μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω κλήρωσης (για τα πειραματικά) είτε μέσω εξετάσεων (για τα πρότυπα).

Ακόμα πάντως και σ’ αυτό το ηλικιακό στάτους, μιλάμε για κορίτσια και αγόρια 12 ετών, η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και η “αγορά” των μαθησιακών δυνατοτήτων θεωρούνται πλέον στοιχεία δεδομένα. Πρακτικά, αυτοί με τα περισσότερα χρήματα έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να στείλουν τα παιδιά τους στα πρότυπα σχολεία.

Τα φροντιστήρια, από τη δική τους πλευρά, προσφέρουν στο πιάτο τις απαραίτητες υπηρεσίες, αρκεί να έχει κανείς να πληρώσει. Και ενίοτε, όπως μεγάλος φροντιστηριακός οργανισμός διαφήμιζε πριν από λίγα χρόνια, “πετυχαίνουν” και τα θέματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα