Σχολεία: Επιμένει η κυβέρνηση για άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου παρά τα χιλιάδες κρούσματα

Σχολεία: Επιμένει η κυβέρνηση για άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου παρά τα χιλιάδες κρούσματα
Μαθητές σε σχολείο Menelaos Myrillas / SOOC

Ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, παρά την ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον στην Ελλάδα. Έρχεται αναπροσαρμογή του Πρωτοκόλλου, παρά το ότι το υπ. Παιδείας το θεωρεί "άκρως επιτυχημένο".

Με την ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων να έχει παγιωθεί τις τελευταίες ημέρες σε πενταψήφιο αριθμό, ακολουθώντας πια ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, με την Όμικρον να σαρώνει τη χώρα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών να τρομάζουν για το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση επιμένει στο άνοιγμα των σχολείων για τις 10 Ιανουαρίου.

Η χώρα σημείωσε νέο “μαύρο” ρεκόρ με πάνω από 35.000 κρούσματα το απόγευμα της Πέμπτης, επιβεβαιώνοντας παλαιότερες επιστημονικές εκτιμήσεις για τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα και φέρνοντας μέτρα που θα ισχύσουν -τουλάχιστον- μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου για πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας (βλ. εστίαση), αλλά όχι για τα σχολεία, τα οποία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν κανονικά σε 10 μέρες από σήμερα.

“Ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, με τα πρωτόκολλα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί και εμείς θα τα κάνουμε πολιτικές αποφάσεις”, ξεκαθάρισε το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μεταφέροντας έτσι την αδιάλλακτη στάση ΥΠΑΙΘ και κυβέρνησης να μη δοθεί παράταση στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Από την άλλη, η κα. Μακρή ανέφερε πως το Υπουργείο θα βρίσκεται σε “διαρκή συνεργασία με τους ειδικούς” οι οποίοι “θα υποδείξουν προσαρμογές του πρωτοκόλλου”, χωρίς να αναφέρει ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι προσαρμογές (όπως διαφοροποίηση του 50%+1 κρουσμάτων για κλείσιμο μίας τάξης, ή μείωση των μαθητών ανά τάκη), καθώς αρκέστηκε στο ότι “το πρωτόκολλο ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό”, αφού όπως είπε “μόνο 200 τμήματα κλείσανε από την αρχή της σχολικής χρονιάς”.

Ό,τι δηλαδή σημείωσε και για τα self test με τα οποία γινόταν η προσέλευση στα σχολεία και που “μέχρι τώρα απέδωσαν”, αφού “το 84% και πλέον των κρουσμάτων ανιχνευόταν μέσω self test”.

Σε ερώτηση πάντως για το αν τα self test θα μπορούν να ανιχνεύσουν την Όμικρον, πράγμα που μέχρι στιγμής συγκεντρώνει μεγάλα ερωτηματικά (κάτι που ισχύει και για τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής), η Υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως “αν χρειαστούν προσαρμογές θα γίνουν”, καταθέτοντας και μία δική της πρόταση για αντικατάσταση του self με rapid, χωρίς ωστόσο αυτή να είναι επίσημη, ούτε να έχει συζητηθεί με την Επιτροπή:

Η αρχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα μπορούσε να γίνει με ένα rapid test, χωρίς να το έχει υποδείξει μέχρι στιγμής η Επιτροπή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα