Δημόσια Υγεία: η επιστήμη που προάγει την υγεία, προλαμβάνει τις ασθένειες και επιμηκύνει τη ζωή

Δημόσια Υγεία: η επιστήμη που προάγει την υγεία, προλαμβάνει τις ασθένειες και επιμηκύνει τη ζωή

Στην πρώτη γραμμή οι σπουδές για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας

Τα επιτεύγματα των σύγχρονων επιστημών, όπως η Ιατρική, η Βιολογία, η Φαρμακευτική και άλλες, έχουν αποτελέσει ασπίδα προστασίας της Δημόσιας Υγείας της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο αιώνα. Δεν είναι, άλλωστε, δύσκολο να συγκρίνει κανείς τις συνθήκες υγιεινής στις αρχές του τελευταίου αιώνα σε σχέση με σήμερα και να διαπιστώσει τα άλματα που έχουν συντελεστεί.

Καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι, συμβάλλουν ενεργά στην διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά μας. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι αυτοί λαμβάνουν μέρος σε μία κυριολεκτική μάχη με την πανδημία, έναν «αόρατο» εχθρό της υγείας. Δίπλα στους γιατρούς, τους νοσοκόμους, τους φαρμακοποιούς και τους βιοεπιστήμονες, που ακούραστα επανδρώνουν τις επάλξεις του τομέα της Υγείας που βάλλεται, στέκονται και οι υπεύθυνοι διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, ένας κλάδος που προσφέρει πολλά στη σύγχρονη Ιατρική.

Το επάγγελμα αυτό έχει πληθώρα εφαρμογών στην κοινωνία μας καθότι ο ρόλος ενός επαγγελματία της Δημόσιας Υγείας είναι ο έλεγχος και η διασφάλιση της εφαρμογής των προτύπων ποιότητας σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ιδιωτικά ή δημόσια. Σημαντικό, λοιπόν, είναι το έργο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, που με το αντίστοιχο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Δημόσια Υγεία προσφέρει στους φοιτητές και μελλοντικούς εργαζόμενους στην Υγεία, θεωρητική και πρακτική κατάρτιση σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Υγείας.

Προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών, το πρόγραμμα σπουδών στη Δημόσια Υγεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εντάσσεται στο Τμήμα Επιστημών Υγείας και προσφέρεται εξ αποστάσεως. Παράλληλα, περιλαμβάνει μαθήματα όπως Επιδημιολογία, Βιοστατιστική, Διατροφή στη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, αλλά και μαθήματα επικεντρωμένα και σε άλλα στοιχεία όπως η οικονομία της Δημόσια Υγείας και η διοίκηση, οργάνωση και ποιότητά της. Φυσικά, οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να εργοδοτηθούν σε διάφορους τομείς της Δημόσιας Υγείας, ως Διευθυντικά στελέχη Δημόσιων και Ιδιωτικών Νοσοκομείων, Διοικητικοί Λειτουργοί σε Νοσοκομεία και Λειτουργοί Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, ενώ είναι δυνατό να εργαστούν επίσης και ως ανεξάρτητοι σύμβουλοι στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποτελεί και το γεγονός πως ο μεταπτυχιακός τίτλος στη Δημόσια Υγεία (MPH Master in Public Health) του EUC αναγνωρίζεται και ως προσόν που δίνει την ευκαιρία στον κάτοχό του να διεκδικήσει κάποια προαγωγή, όπως για παράδειγμα στο ιατρικό επάγγελμα τη θέση Ανώτερου και Πρώτου Ιατρικού Λειτουργού, Διευθυντή Νοσοκομείου και Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των οδοντίατρων σε αντίστοιχες θέσεις, των φαρμακοποιών, των νοσηλευτών, των υγειονομικών επιθεωρητών, των λειτουργών ψυχικής υγείας και στελεχών κλινικών εργαστηρίων. Σαφέστατα, ευεργετικές συνέργειες στη λειτουργία του προγράμματος στη Δημόσια Υγεία δημιουργούνται και από την συνύπαρξη της Ιατρικής Σχολής σε ότι αφορά την τεχνογνωσία, την έρευνα και το ακαδημαϊκό προσωπικό.

Σπουδές «5 Αστέρων»

Με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας αξιολόγησης πανεπιστήμιων QS Stars University Ratings 2021, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβε την ανώτατη διάκριση Πέντε Αστέρια (rated excellent) για τη συνολική του επίδοση. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβε πέντε αστέρια για τις επιδόσεις του στους τομείς της διδασκαλίας, της απασχολησιμότητας, της διεθνοποίησης, της στήριξης των φοιτητών, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και για το πρόγραμμα Ιατρικής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήστε στο [email protected] και στο 00357 22713000.

Έναρξη Εαρινού Εξαμήνου 2023: 13 Φεβρουαρίου 2023

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα