Θρίλερ στην κόντρα Πελεγρίνη – Συμβουλίου Ιδρύματος: Αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη ζητά ο πρύτανης

Θρίλερ στην κόντρα Πελεγρίνη – Συμβουλίου Ιδρύματος: Αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη ζητά ο πρύτανης
Την Τρίτη 31 Μαΐου 2011, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση με πρωτοβουλία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, του Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και των καθηγητών Γιώργου Κασιμάτη, Γιώργου Κατρούγκαλου, Νότη Μαριά, Κώστα Μπέη και Κώστα Χρυσόγονου. (EUROKINISSI / TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Αγωγή ενός εκατομμυρίου ευρώ κατέθεσε ο Πρύτανης Θ. Πελεγρίνης κατά των μελών του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ για ηθική βλάβη που υποστηρίζει ότι υπέστη για προσβολή της προσωπικότητάς του. Ποια η θέση της Συγκλήτου

Αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ ως ηθική βλάβη, για προσβολή προσωπικότητας, διεκδικεί ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης από τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος, με αγωγή που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο.

Ο πρύτανης υποστηρίζει στην αγωγή του ότι τα εναγόμενα μέλη Συμβουλίου του Ιδρύματος τον συκοφαντούν με ψεύδη, αποδίδοντάς σε αυτόν τις ευθύνες για την κατάσταση του Ιδρύματος, που δεν λειτουργεί λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Επικαλείται δε ανακοίνωση Συμβουλίου του Ιδρύματος στις αρχές του μήνα, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το Συμβούλιο εκτιμά πως ο πρύτανης έχει σοβαρότατη ευθύνη, ως έχων, εκ του νόμου, την αρμοδιότητα της διοίκησής του.

Στην επίμαχη ανακοίνωση τα μέλη του Συμβουλίου καλούσαν τον αρμόδιο υπουργό να λάβει μέτρα και έκαναν λόγο για επιλήψιμες ενέργειες, αλλά και παραλείψεις του κ. Πελεγρίνη, οι οποίες, κατά την άποψή τους, «έχουν βλάψει σοβαρά το ίδρυμα».

Ο πρύτανης εκτιμά στην αγωγή του, ότι τα μέλη του Συμβουλίου με την εν λόγω ανακοίνωσή τους ουσιαστικά τον στοχοποίησαν, με αποτέλεσμα να διαταχθεί σε βάρος του δικαστική έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος .

Όπως αναφέρεται στην αγωγή για τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος:

«.. ισχυρίστηκαν σε βάρος μου αναληθείς ισχυρισμούς… πρoσέβαλαν βαρύτατα τηv πρoσωπική και επαγγελματική μoυ αξιoπρέπεια και εvτιμότητα και τηv επάρκεια πρoς άσκηση τωv υπηρεσιακώv μoυ καθηκόvτωv και συvακόλoυθα τηv πρoσωπικότητά μoυ, καθ’ όσov με εvεφάvισαν ως πρύτανη, που παρανομεί, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να είναι απαραίτητη και η διερεύνηση των πράξεών μου από δημόσιες Αρχές».

Ο κ. Πελεγρίνης δηλώνει ότι όποιο ποσό του επιδικαστεί για την ηθική βλάβη που υπέστη, θα το διαθέσει για τις ανάγκες του πανεπιστημίου.

Η θέση της Συγκλήτου

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι:

Το Ε.Κ.Π.Α στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως, επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου).

• Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας.

• Τα μέλη της Συγκλήτου, ενόψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο, θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Πρύτανη.

• Ζητεί συνάντηση του πρύτανη και αντιπροσωπείας μελών της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, προκειμένου να παρέμβουν, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα