Θρησκευτικά: Κόπηκαν Rihanna και Άσιμος. ‘Πέρασαν’ Ιωαννίδης και Άκης Πάνου

Θρησκευτικά: Κόπηκαν Rihanna και Άσιμος. ‘Πέρασαν’ Ιωαννίδης και Άκης Πάνου

Μετά το "μνημόνιο" συνεργασίας Εκκλησίας - Πολιτείας στα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά, ας δούμε τι "κόπηκε" και τι "πέρασε" το τεστ των κληρικών. Τι τελικά θα διδαχθούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων από Σεπτέμβριο

Μετά τη συμφωνία συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας για το νέο πρόγραμμα σπουδών, το μάθημα των Θρησκευτικών μπαίνει πλέον σε νέα εποχή και σε περίοδο εκσυγχρονισμού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ήδη από το νέο σχολικό έτος 2017-18.

Μολονότι η χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας αποδέχθηκε την εισαγωγή συνοδευτικού μουσικού και οπτικού υλικού σε συγκεκριμένες διδακτικές ενότητες και εργασίες, υπήρξαν τραγούδια, γελοιογραφίες, αλλά και αναφορές στη γιόγκα που αποκλείστηκαν, καθώς οι Μητροπολίτες έστειλαν στο πυρ το εξώτερον.

Έτσι η “Συννεφούλα” του Διονύση Σαββόπουλου, ο “Μπαγάσας” του Νικόλα Άσιμου και το δημοφιλές τραγούδι “Umbrella” της Rihanna, είναι εκείνα που, σύμφωνα με την εισήγηση του Μητροπολίτη Εφραίμ, καταργήθηκαν από το πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών.

Στην εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο για το νέο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών, όπως διαμορφώθηκε μετά από μεθοδικό διάλογο με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, ο Μητροπολίτης Εφραίμ παρουσίασε συνολικά τα σημεία που δεν πέρασαν τις “εξετάσεις” από τους κληρικούς.

Έτσι λοιπόν από το πρόγραμμα σπουδών στην Α’ Λυκείου, κόπηκαν:

– Ινδιάνικο παραδοσιακό παραμύθι (Ο Άνεμος) για τον “Άνεμο” που απήγαγε την όμορφη κόρη ενός ινδιάνου φυλάρχου.

– Οι στίχοι από το τραγούδι “Ο Μπαγάσας” του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω…).

– Η “Συννεφούλα” του Σαββόπουλου

– Το τραγούδι “Umbrella” της Rihanna

– Επίσης, η Εκκλησία ζήτησε να δηλωθεί με σαφήνεια στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου ότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική αλλά θρησκευτική πρακτική.

– Επιπλέον κόπηκε μια γελοιογραφία του Economist, καθώς σύμφωνα με την Εκκλησία εξέτρεφε “αντιθρησκευτικά” αισθήματα στους μαθητές, προωθώντας τους την ιδέα πως οι θρησκείες είναι υπαίτιες για τη βία. Στη γελοιογραφία απεικονίζεται ένα πεδίο μάχης γεμάτο με νεκρούς και όσοι επέζησαν, ανέφεραν: “Όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός”.

Η Εκκλησία έκοψε ακόμη αναφορά στο βιβλίο σχετικά με το ζήτημα της ελευθερίας και του αυτεξούσιου του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον εισηγητή σε αυτό το ζήτημα “έχει συνεισφέρει τόσες πολλές και κεφαλαιώδεις προτάσεις η ορθόδοξη πατερική και εν γένει θεολογική γραμματεία”, ωστόσο το βιβλίο “περιορίζεται σέ ἐκπαιδευτικό ὑλικό μέ πατερικά κείμενα μόλις 1 σελίδας καί ἐμπλέκεται μέ ἄσχετα πρός τήν ὀρθόδοξη ὀπτική, δοκίμια γιά τούς φυλακισμένους, στίχους ἀπό ἑλληνικό παραδοσιακό τραγούδι γιά τήν φυλακή, στίχους γιά τήν “Ἔξοδο” τῶν Ἑβραίων, ἀπό ξένα τραγούδια (spirituals, ὅπως τό “Go Down Moses” τοῦ Louis Armstrong κ.λπ.). Εἶναι σαφές καί ἐδῶ ποῦ πέφτει τό κέντρο βάρους: ἡ βασική θέαση τοῦ ζητήματος τῆς ἐλευθερίας μέ ἀφετηρία τήν κοσμική ὀπτική διαφόρων τεχνῶν καί ἐπιστημῶν (πολιτική, κοινωνιολογία κ.λπ.) στήν ὁποία ἁπλῶς συνεισφέρει καί συμβάλλει ἡ θεολογική προσέγγιση”.

Τι ενέκρινε η Εκκλησία

Σε αντίθεση με τα παραπάνω. το πράσινο φως για τα προγράμματα σπουδών παίρνει για παράδειγμα το τραγούδι “Η Ζωή μου Όλη” του Ακη Πάνου σε εργασία της Γ’ Γυμνασίου με θέμα “Διευρύνοντας τις εμπειρίες μας – Χτίζοντας τον κόσμο μας”.

Την ίδια τύχη έχει “Ο Κήπος” του Σωκράτη Μάλαμα. Στην Α’ Λυκείου στη θεματική ενότητα “Αναζήτηση του Θεού” προτείνεται το εξαιρετικό τραγούδι “Προσκυνητής” του Αλκίνοου Ιωαννίδη, αλλά και μια φωτογραφία του παλιού βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Τζιοβάνι να πανηγυρίζει γκολ γονατιστός και δείχνοντας προς τον ουρανό.

Πού υποχώρησε το ΙΕΠ

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, που μετείχε στην επιτροπή διαλόγου για τα Θρησκευτικά, επανέλαβε τις “κόκκινες γραμμές” της Εκκλησίας περί “υποχρεωτικότητος του μαθήματος, διατηρήσεως των ωρών διδασκαλίας, διασφαλίσεως του Ορθοδόξου προσανατολισμού και της ονομασίας Θρησκευτικά”.

Η σημασία της συγκεκριμένης αναφοράς αναδεικνύεται, εάν υπενθυμίσουμε ότι στις 17 Ιανουαρίου το ΙΕΠ ανακοίνωσε ότι στη Β’ και Γ΄Λυκείου μεταξύ των μαθημάτων επιλογής θα είναι τα Ζητήματα Ηθικής και Θρησκειών. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, στη Γ΄ Λυκείου υποχρεωτικά θα είναι η Γλώσσα, η Γυμναστική και ένα δίωρο μάθημα δραστηριοτήτων. Τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις της Εκκλησίας και χθες ο κ. Εφραίμ τόνισε προς τους Ιεράρχες: “Υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού και του προέδρου του ΙΕΠ, σε όλες τις συναντήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ως προς την υποχρεωτικότητα, τις ώρες διδασκαλίας και την ονομασία του μαθήματος, ενώ θα παραμείνει στον κορμό των μαθημάτων Β΄ και Γ΄ Λυκείου, χωρίς να γίνει επιλεγόμενο”.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του έκανε λόγο για συναπόφαση με την πολιτεία και διάλογο από μηδενική βάση και πρόσθεσε ότι υπό τον έλεγχο της Εκκλησίας θα περάσει, μετά τα προγράμματα σπουδών, και ο Φάκελος του Μαθητή, όπως ονομάζεται το υλικό που θα δοθεί στους μαθητές για την επόμενη σχολική χρονιά, μέχρι να συγγραφούν και να διανεμηθούν καινούργια βιβλία το 2018. “Το υλικό πριν τυπωθεί θα τεθεί στη διάθεση της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση” δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας ότι “εδώ οφείλω να καταθέσω μια δήλωση του υπουργού Κωνσταντίνου Γαβρόγλου προς εμέ προσωπικώς: Αν κάτι προκύψει προβληματικό, είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε”.

Αντέδρασε το Ποτάμι: Μνημόνιο και στα Θρησκευτικά

Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, εξέφρασε την αντίδρασή του για την συνεργασία Κράτους – Εκκλησίας στους νέους οδηγούς σπουδών στα Θρησκευτικά, αναφέροντας:

Ήταν να μην πάρει φόρα ο κ. Τσίπρας, υπογράφει παντού μνημόνια! Νέο μνημόνιο “συνεργασίας” με την Εκκλησία αυτή την φορά, καθώς σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η Εκκλησία θα συναποφασίζει με την Πολιτεία σχετικά με τη διδασκαλία και το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών, και μάλιστα μετά από έγκρισή της, θα τυπώνονται τα νέα σχολικά βιβλία.

Αν και μπορούμε να αντιληφθούμε την ανάγκη της Εκκλησίας να υποστηρίξει τις θέσεις της, απορούμε που πήγε και αυτή η κόκκινη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας όταν δεν το τολμά ούτε για τη διδασκαλία των θρησκευτικών.

Τελικά μετά και την “άδολη” συνηγορία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κ. Καμμένου σε οτιδήποτε κάνει φανερά ή κρυφά, μάλλον θα πρέπει να αλλάξει η μαρκίζα στην Κυβέρνηση από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΦΕΚ με τους νέους οδηγούς σπουδών στα Θρησκευτικά

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα