Θρησκευτικά: Παραμένει η 'Συννεφούλα' στον Οδηγό Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό

Θρησκευτικά: Παραμένει η 'Συννεφούλα' στον Οδηγό Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό

Παραμένει η "Συννεφούλα" του Διονύση Σαββόπουλου στον Οδηγό Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό, όχι όμως στο πρόγραμμα Σπουδών του μαθητή. Ποια η απάντηση του υπ. Παιδείας στις αντιδράσεις για τα Θρησκευτικά

Στα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι τα τραγούδια των Νικόλα Άσιμου, Διονύση Σαββόπουλου και Ριάνα καταργήθηκαν από την προτεινόμενη ύλη του οδηγού Σπουδών των θρησκευτικών , με παρέμβαση της Εκκλησίας, απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η "Συννεφούλα" παραμένει στον οδηγό του Λυκείου για τον εκπαιδευτικό, ενώ τα άλλα δύο τραγούδια είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016. Συγκεκριμένα, σημειώνει πως "για τα συγκεκριμένα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, δηλαδή πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα ("Συννεφούλα") εξακολουθεί να βρίσκεται στον Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό (βλ. σελ. 60)".

Ακόμα, το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι "ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών. Το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου. Όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής".  

"Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν. Συνεπώς, τα περί υπογραφής "θρησκευτικού μνημονίου" και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης. Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων", καταλήγει η ανακοίνωση.  

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε στην προχθεσινή έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχία ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας με την Πολιτεία, ζητήθηκε και έγινε δεκτό να καταργηθούν από το εκπαιδευτικό υλικό των θρησκευτικών της Α' Λυκείου οι στίχοι από το τραγούδι της Ριάνα "Umbrella", οι στίχοι του τραγουδιού του Νικόλα Άσιμου "Ο Μπαγάσας" και η "Συννεφούλα" του Διονύση Σαββόπουλου.

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου για τα Θρησκευτικά

Ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών. Το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου. Όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Για τα συγκεκριμένα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, δηλαδή πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα («Συννεφούλα») εξακολουθεί να βρίσκεται στον Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό (βλ. σελ. 60).

Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν.

Συνεπώς, τα περί υπογραφής «θρησκευτικού μνημονίου» και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης.

Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θρησκευτικά: Κόπηκαν Rihanna και Άσιμος. 'Πέρασαν' Ιωαννίδης και Άκης Πάνου

Η εκκλησιαστική παρέμβαση στα Θρησκευτικά και τα 'χαμόγελα' Ιερώνυμου

SHARE:

24Media Network