Το μυστικό της αριστείας

Το μυστικό της αριστείας

Μεθοδικό διάβασμα, πίστη στην προσπάθεια, περιορισμένη διασκέδαση και λίγη ενημέρωση γιατί.... βλάπτει σοβαρά την αυτοπεποίθηση, το μυστικό της επιτυχίας της Μαριέλας και της Έλενας που κατάφεραν φέτος να σκοράρουν στον πίνακα υψηλών βαθμολογιών. Δείτε τι δήλωσαν στο News 247

“Τα αγαθά κόποις κτώνται”, αναφέρει το αρχαίο γνωμικό. Στην περίπτωση της Μαρίας – Ελευθερίας Τηλιακού και της Έλενας Νταή – δύο δεκαοκτάχρονες μαθήτριες από την Αθήνα – το ρητό πήρε σάρκα και οστά. Τα χτεσινά αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στα σχολεία τους, δικαίωσαν τους κόπους και τις συστηματικές προσπάθειες των τελευταίων ετών.

Άλλωστε, όπως και οι ίδιες παραδέχονται πλέον, “όταν θέλεις κάτι πολύ, το πετυχαίνεις. Αρκεί να έχεις στόχους”.

Τα 19.487 μόρια που κατέφερε να συγκεντρώσει η Μαρία – Ελευθερία και τα 19.358 που συγκέντρωσε η Έλενα Νταή στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, εξασφάλισαν το εισιτήριο εισαγωγής στις σχολές της πρώτης τους επιλογής.

Στη διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από αρκετούς εκπαιδευτικούς η δυσκολότερη των τελευταίων ετών, με το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων να είναι αυξημένος και την αγωνία χιλιάδων υποψηφίων να ανεβαίνει κατακόρυφα, οι δύο μαθήτριες, δηλώνουν ότι “ξεπέρασαν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό. Θυσιάσαμε πολλά. Και κυρίως, τις κοινωνικές μας επαφές και τις εξόδους “.

Copyright2006

 

Η Μαρία – Ελευθερία παραδέχεται ότι το εξεταστικό σύστημα είναι ” εξοντωτικό και ψυχοφθόρο“. Ωστόσο, αυτό δεν την απέτρεψε από το να στοχεύσει υψηλά. “Επιθυμία μου είναι να περάσω στη Στρατιωτική Σχολή ΣΣΑΣ, στο τμήμα Ψυχολογίας. Αν δεν τα καταφέρω, η Νομική εξακολουθεί να αποτελεί μία καλή επιλογή σπουδών”.

Στην επιλογή της, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο πατέρας της που εργάζεται στο Πολεμικό Ναυτικό και ο μεγαλύτερος αδερφός της που είναι αξιωματικός.

Αίσθηση προκαλεί η ομολογία της 18χρονης Μαριέλας (όπως την αποκαλούν η οικογένεια και οι φίλοι της) ότι η φετινή χρονιά ήταν ” χρονιά εγκλεισμού“.

“Βγήκα ελάχιστες φορές. Αλλα παιδιά έχουν την ικανότητα να συνδυάσουν διάβασμα και διασκέδαση. Εγώ δεν πήγα ούτε πενθήμερη εκδρομή, για να μπορέσω να οργανώσω το πρόγραμμα επαναλήψεων. Κουράστηκα πολύ”.

Αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, η Μαριέλα ίσως να μην άλλαζε πολλά πράγματα. “Το μόνο που με εξάντλησε ήταν τα συνεχή ξενύχτια για το διάβασμα. Η σωματική υγεία παίζει σημαντικό ρόλο και έπρεπε να είμαι πιο αυστηρή με τα όρια των αντοχών μου”.

Αν και ο πήχυς φέτος ανέβηκε πολύ, η Μαριέλα έγραψε 19,8  στα Αρχαία Κατεύθυνσης, 20 στα Λατινικά, 19,6 στην Ιστορία Κατεύθυνσης, 18,5 στη Λογοτεχνία, 17, 6 στην Έκθεση, 18,9 στα Μαθηματικά Γενική Παιδείας και 20 στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Το μεταπτυχιακό στο εξωτερικό αποτελεί ήδη μέρος του πολυμήχανου στρατηγικού σχεδίου της για μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς η “Ελλάδα δεν μπορεί να χωρέσει τα όνειρά της”.

Η ερώτηση σε αυτό το σημείο ήταν αναπόφευκτη: “Επηρέασε η οικονομική συγκυρία της χώρας μας, τη σειρά επιλογής σχολών στο βιογραφικό σου;”… για να λάβουμε την απάντηση: “Ο καθένας από εμάς πρέπει να επαγγέλεται αυτό που τον εκφράζει, αλλιώς θα είμαστε όλοι μας δυστυχισμένοι και αναποτελεσματικοί εργαζόμενοι”, καταλήγει, ενώ ήδη ετοιμάζει βαλίτσες για να οργώσει τα Δωδεκάνησα με φίλους και συγγενείς της.

Για την Έλενα Νταή, η επιτυχία ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του δίπτυχου: “Συστηματικό διάβασμα, με λίγες δόσεις διασκέδασης”.

Το 19,4 στα Αρχαία, το 19,5 στα Λατινικά, το 18,8 στη Λογοτεχνία, το 19,7 στην Ιστορία, το 18,2 στην Έκθεση και το 18,5 στη Βιολογία Γενικής Παιδείας τήν εφοδιάσαν με το εισιτήριο για τα φοιτητικά έδρανα της Νομικής Αθηνών.

Ανεπηρέαστη από τα συνεχή δημοσιεύματα για την κρίση στον κλάδο των δικηγόρων και τον κορεσμό του επαγγέλματος, η ίδια δηλώνει “υπερήφανη για τις υψηλές επιδόσεις της και το πάθος της για το Ποινικό Δίκαιο“, ενώ το μεταπτυχιακό είναι σίγουρα στις προτεραιότητές της, μόλις ολοκληρώσει τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών.

“Οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας έχουν αυξηθεί και η εξειδίκευση είναι πλέον απαραίτητη”, παραδέχεται η 18χρονη αριστούχα.

“Για να μπορείς να ξεχωρίσεις, πρέπει να προχωρήσεις ένα βήμα παραπέρα από τις κλασικές σπουδές. Οι καλοί δικηγόροι είναι λίγοι στις μέρες μας. Όσα περισσότερα εφόδια έχεις, τόσο καλύτερο”.

Όσο για το τί συμβουλεύει όσους τελείωσαν φέτος τη Β’ Λυκείου και αναμένεται του χρόνου να επιδοθούν στον αγώνα για μία θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, η 18χρονη Έλενα συνοψίζει:

“Πρέπει να αποφεύγονται οι ακρότητες. Προσωπικά εξάντλησα τον εαυτό μου. Διάβαζα 10 με 15 ώρες την ημέρα, ενώ σταμάτησα Αγγλικά και λοιπές αθλητικές δραστηριότητες, όπως το χορό, που λατρεύω. Χρειάζεται ψυχραιμία. Γιατί στο γραπτό αντικατοπτρίζεται η ψυχολογία του υποψηφίου. Και ο πανικός δεν βοηθάει“.

Εχοντας υλοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους της, η μικρή και θαυματουργή Έλενα ετοιμάζει ήδη τις βαλίτσες της, με προορισμό τη Σαντορίνη, όπου μαζί με φίλους θα περάσει τις φετινές της διακοπές. “Πλέον ξέγνοιαστα. Πέρασαν αρκετά χρόνια για να γίνει τελικά και αυτό”, ολοκληρώνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα