“Καμπανάκι” των ομογενών για τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας: Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές

“Καμπανάκι” των ομογενών για τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας: Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές
σχολείο Getty Images/iStockphoto

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Τα συμπεράσματα της σημαντικής ημερίδας στη Γερμανία.

Την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ελληνόγλωσση εκπαίδευση και τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας στην Ευρώπη κατέληξε η ειδική ημερίδα που διεξήχθη προ ημερών στο Μανχάιμ της Γερμανίας.

Στα συμπεράσματα της εν λόγω ημερίδας, στην οποία το Υπουργείο Παιδείας εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αλέξανδρο Κόπτση, συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή του πλασίου το οποίο διέπει τη σχέσεις των ελλήνων εκπαιδευτικών που εργάζονται για λογαριασμό της ελληνικής πολιτείας στο εξωτερικό.

Κατά τους συμμετέχοντες, είναι απαραίτητο να υπάρξει αναθεώρηση μισθολογίου (με ουσιώδεις αυξήσεις) και του τρόπου απόσπασης των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.

Ειδικά για το δεύτερο, το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί γεωγραφικός πίνακας ακριβείας με τις κενές θέσεις προς τοποθέτηση αλλά και ειδική επετηρίδα εκπαιδευτικών για το εξωτερικό και πριμοδότηση μορίων για μεταπτυχιακά, γλώσσα χώρας υποδοχής κτλ.

Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη για σύσταση μόνιμης επιτροπής για συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήμα με το Υπουργείο Παιδείας (σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα) σε διαδικτυακή βάση και δημιουργία ενός σταθερού διαύλου επικοινωνίας.

Η ημερίδα του Μανχάιμ διοργανώθηκε για να προταθούν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα των ΤΕΓ τα τελευταία χρόνια τα οποία έχει καταγράψει σε σειρά ρεπορτάζ το NEWS 24/7.

Δείτε αναλυτικά τα συμπεράσματα της ημερίδας:

https://www.news247.gr/download/7839/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2022/11/imer.pdf/983000/imer.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα