Το μεγάλο ‘ατού’ των πανεπιστημίων της Κύπρου

Το μεγάλο ‘ατού’ των πανεπιστημίων της Κύπρου

Πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες φοιτητές αποτελούν τα τελευταία χρόνια τα πανεπιστήμια της Κύπρου και εξηγούμε το γιατί.

Η απόσταση για τους Ελληνες δεν είναι μακρινή και η γλώσσα είναι μεγάλο «ατού», όπως επίσης το γεγονός ότι οι τίτλοι σπουδών σε δημόσια και ιδιωτικά είναι αναγνωρισμένοι από την Κυπριακή Δημοκρατία, από όλα τα κράτη της ΕΕ και από άλλα, ενώ έχουν κριθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ομοταγή προς τα ελληνικά ΑΕΙ.

Η πλειονότητα των Ελλήνων που σπουδάζει στα κυπριακά ΑΕΙ επιλέγει νομικές, παιδαγωγικές και πολυτεχνικές σχολές (αρχιτεκτονική και μηχανικών), αλλά και την κατεύθυνση της ψυχολογίας. Στην Κύπρο λειτουργούν τρία δημόσια πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο) και τέσσερα ιδιωτικά τα οποία προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και διδακτορικά (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα).

Τα κριτήρια επιλογής στα δημόσια πανεπιστήμια είναι ο γενικός βαθμός των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που υποβάλλεται απευθείας στα πανεπιστήμια τον Ιούλιο. Δεκτοί γίνονται οι Ελληνες υποψήφιοι ως υπεράριθμοι σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των Κυπρίων εισακτέων. Πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου ή στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον αποφασίσετε να σπουδάσετε σε κάποιο από τα ιδιωτικά ιδρύματα της Κύπρου καλό θα ήταν να έχετε μια επαφή με τον ΔΟΑΤΑΠ, να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων και να μη στηρίζεστε αποκλειστικά στις πληροφορίες που δίνουν τα ίδια τα ιδρύματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα