Το σχέδιο για την καταπολέμηση της βίας και ανομίας στα AEI - ΤΕΙ

Το σχέδιο για την καταπολέμηση της βίας και ανομίας στα AEI - ΤΕΙ

Με αντιεισαγγελέα και αστυνόμο «επανδρώθηκε» η 12μελής Επιτροπή για την καταπολέμηση της βίας και ανομίας στα Ανώτατα Ιδρύματα. Την Πέμπτη η πρώτη συνεδρίαση. Ξεκινούν οι επιστολές προς τις Πρυτανικές Αρχές. Ποιοι οι ακριβείς στόχοι

Της Μίκας Κοντορούση

Σήκωσε «μανίκια» η 12μελής Επιτροπή ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα ΑΕΙ, υπό τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο. Η Επιτροπή αποτελεί το πρώτο γνωμοδοτικό «εργαλείο» μετά την Μεταπολίτευση για την καταπολέμηση της βίας και ανομίας στα ΑΕΙ (σ.σ μετά και τα πρόσφατα κρούσματα επιθέσεων σε φοιτητές), ενώ σύμφωνα με τις από κοινού δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, αλλά και του πρώην υπουργού θα αποσταλεί επιστολή προς όλες τις Πρυτανικές Αρχές όλων των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε ΑΕΙ ;h TEI ξεχωριστά.

«Τα περιστατικά που μας απασχολούν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ήταν στην δεκαετία του ‘80 ή του ‘90. Έχουμε νέα φαινόμενα, έχουμε κρίση, έχουμε διακίνηση ναρκωτικών. Όλα αυτά βάζουν νέα ειδικά θέματα τα οποία πρέπει να τα δούμε όλοι μαζί», είπε άλλωστε μετά το πέρας της «παρθενικής» συνεδρίασης ο κ. Παρασκευόπουλος.

Στόχος της Επιτροπής είναι η αποτύπωση, αλλά και η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού κλίματος σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικά με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, ενώ απώτερος σκοπός είναι να υποβάλλει σχετικές προτάσεις προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Δικαιοσύνης και Υγείας.

Άλλωστε στην Επιτροπή μετέχει ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και η Ζωή Ζήκα, Αστυνόμος Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας.

«Μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που θα μελετήσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Είναι μία επιτροπή που συγκροτήθηκε για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση για να μελετήσει αυτό το θέμα και στην οποία, συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίων διαφορετικών ειδικοτήτων, εκπρόσωποι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, όπως και του υπουργείου Παιδείας. Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός, ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, προεδρεύει αυτής της Επιτροπής. Επίσης, συμμετέχει και εκπρόσωπος της Εισαγγελίας. Η πρώτη συνεδρίαση είχε έναν εξαιρετικά πλούσιο προβληματισμό. Δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε κανένα αποτέλεσμα των συνεδριάσεων της Επιτροπής. Η Επιτροπή θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα Πανεπιστήμια για να κατανοηθούν καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σήμερα, τα οποία είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα προβάλλονται στον δημόσιο λόγο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής, επεσήμανε:

«Οι στόχοι δεν είναι να παρεμβαίνουμε κάθε φορά που θα εμφανίζεται ένα πρόβλημα παραβατικότητας ή οτιδήποτε άλλο στο Πανεπιστήμιο. Αν το κάναμε αυτό, θα επεμβαίναμε και στην αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων, αλλά θα παρεμβαίναμε και στη δουλειά άλλων υπηρεσιών που ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Εμείς θέλουμε να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά ένα θέμα το οποίο έχει πτυχές, οι οποίες, αφ’ ενός είναι παρεξηγημένες κι αφετέρου είναι και λίγο άγνωστες. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο στον κάθε πανεπιστημιακό χώρο, ούτε επίσης είναι το ίδιο μέσα στον χρόνο. Τα περιστατικά που μας απασχολούν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ήταν στην δεκαετία του ‘80 ή του ‘90. Έχουμε νέα φαινόμενα, έχουμε κρίση, έχουμε διακίνηση ναρκωτικών. Όλα αυτά βάζουν νέα ειδικά θέματα τα οποία πρέπει να τα δούμε όλοι μαζί. Εμείς διαφωνούμε με τη φιγούρα του όποιου καθηγητή -δεν αναφέρομαι σε κανέναν συγκεκριμένα- ο οποίος κάνει μία καταγγελία και λέει αυτό συμβαίνει, το άλλο συμβαίνει, λες και ο ίδιος είναι απ’ έξω και είναι ανεύθυνος. Εμείς εδώ θέλουμε να δούμε πώς όλοι, ο φοιτητής, ο καθηγητής, ο οποιοσδήποτε διερχόμενος καθηγητής, ο αστυνομικός, ο καθένας, θα μπορεί να συμβάλλει ώστε η κατάσταση να γίνει καλύτερη. Γιατί αν δεν συμβάλλει ο καθένας και δείχνει απλώς κάποιον άλλον ως φταίχτη, τότε η κατάσταση στην πραγματικότητα θα συνεχίζεται. Ο ένας θα δείχνει τον άλλον και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να έχουμε το χάλι μας».

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι η Επιτροπή μπορεί να καλεί προς παροχή πληροφοριών, εκπροσώπους των ΑΕΙ, εμπειρογνώμονες και πρόσωπα που κρίνεται ότι θα συνδράμουν στο έργο της, να πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις/αυτοψίες στους χώρους των ΑΕΙ μετά από άδεια της Συγκλήτου, καθώς και να οργανώνει ευρύτερες συζητήσεις αρμοδίων προσώπων.

Αντίστοιχα, της δίνεται η δυνατότητα να συνεδριάζει στο υπουργείο Παιδείας, ενώ τα μέλη της δεν θα λαμβάνουν καμία αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αυτή, εκτός από τα οδοιπορικά τους έξοδα - ημερήσια αποζημίωση – τα έξοδα διαμονής και εκείνα της μετακίνησης.

Αναλυτικά τα μέλη της Επιτροπής:

1. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ Βουλευτής, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ., ως Πρόεδρος.

2. ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΡΥΜΠΑΛΗ Καθηγήτρια Νομικής Α.Π.Θ., ως μέλος.

3. ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΠΕΝΟΣ Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ., ως μέλος.

4. ΣΟΦΙΑ ΒΙΔΑΛΗ Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής Δ.Π.Θ., ως μέλος.

5. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., ως μέλος.

6. ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗ Κλινική Ψυχολόγος,ως μέλος.

7. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΡΟΣ Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ως μέλος.

8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, ως μέλος.

9. ΖΩΗ ΤΖΗΚΑ Αστυνόμος Α ́Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας, ως μέλος.

10. Ο εκάστοτε πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων ή νόμιμος αναπληρωτής του, ως μέλος.

11. Ο εκάστοτε πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των Τ.Ε.Ι. ή νόμιμος αναπληρωτής του, ως μέλος.

12. ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΣΥΓΓΡΟΥ Αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Α ́ Οργάνωσης Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ως μέλος.

Ως Γραμματέας της Επιτροπής ορίστηκε η ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΣΑΛΟΥ, η Επιστημονική Συνεργάτης του βουλευτή Νικολάου Παρασκευόπουλου.

ADVERTISING

SHARE: