Βέλη Γαβρόγλου κατά της αντιπολίτευσης: Για εμάς η Παιδεία δεν είναι σαμπουάν

Βέλη Γαβρόγλου κατά της αντιπολίτευσης: Για εμάς η Παιδεία δεν είναι σαμπουάν

Πυρά Γαβρόγλου κατά του αντιπολιτευτικού μετώπου για το σχέδιο Νόμου με τις αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. "Οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση θα συνεχιστούν. Λυπάμαι που με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους εξευτελίζονται", η απάντηση Γαβρόγλου

Ανεβάζει τους τόνους ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, απέναντι στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης που συσπείρωσε τις δυνάμεις της κατά του σχεδίου Νόμου με τις επιχειρούμενες αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε χτεσινή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για Παιδεία και Ανάπτυξη, με παρόντες τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, τον Ευ. Βενιζέλο, καθώς και βουλευτές της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Ο υπουργός Παιδείας απαντά ότι «η εκπαίδευση δεν πρέπει να υπακούει στους νόμους της αγοράς. Αν για αυτούς η Παιδεία είναι σαμπουάν, για εμάς δεν είναι», αντικρουόμενος ουσιαστικά την πρόθεση Κυριάκου Μητσοτάκη για «εξοντωτική αξιολόγηση και συσχέτιση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα κρίνουν τον τελικό αριθμό των Ιδρυμάτων που θα επιβιώσουν στις συνθήκες ενός κόσμου που αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα», ενώ επεσήμανε πως η εκδήλωση είχε αμιγώς πολιτικά και καθόλου εκπαιδευτικά κίνητρα. 

«Δεν χρειάζεται κανένα απολύτως σχόλιο η προαναγγελλόμενη κατεδάφιση των Ανωτάτων Ιδρυμάτων. Μαθητές, φοιτητές, οι οικογένειές τους και όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος κατανοούν ότι το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα που παρέδωσαν αυτοί που για δεκαετίες είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και σήμερα κουνάνε με θράσος το δάκτυλο, έχει τεράστια προβλήματα. Ο στόχος μας είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και θα τον πετύχουμε όσο κι αν επιχειρούν να την συκοφαντήσουν, ώστε να ανοίξουν την κερκόπορτα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτός είναι ο δικός τους στόχος. Ας μην επικαλούνται, λοιπόν, εντελώς προσχηματικά επιχειρήματα για να αποκρύψουν από την ελληνική κοινωνία τον πραγματικό στόχο τους: να καταστήσουν την μόρφωση των παιδιών ένα ακόμη προϊόν της αγοράς και τους μαθητές και φοιτητές – πελάτες. Ας το καταλάβουν. Για εμάς η εκπαίδευση δεν πρέπει να υπακούει στους νόμους της αγοράς. Αν για αυτούς η  Παιδεία είναι σαμπουάν, για εμάς δεν είναι», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου και συνέχισε: « Ο δικός μας στόχος είναι να θέσουμε ακαδημαϊκούς κανόνες στην απορρύθμιση που έφερε το ισχύον νομικό καθεστώς και να δώσουμε έμφαση στην κοινωνική πολιτική θεσπίζοντας μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους και την ευκαιρία στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ αναβαθμίζοντας την Επαγγελματική Εκπαίδευση».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εκδήλωση που σφράγισε την αντιπολιτευτική συναίνεση κατά της οπισθοδρόμησης που επιχειρείται με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα επαναφέρει με βελτιώσεις τον νόμο που ψηφίστηκε το 2011 με 255 ψήφους, ζητώντας και πάλι ευρεία συναίνεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα συνεχιστούν, καθώς όπως υπογραμμίζει, είναι απαίτηση της κοινωνίας. «Δείχνουν να το αγνοούν με τις καθημερινές δημόσιες τοποθετήσεις τους και λυπάμαι που εξευτελίζονται», κατέληξε η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού.

Δεσμεύσεις Μητσοτάκη

Την προσωπική δέσμευση ότι θα αλλάξει ξανά το νομικό πλαίσιο που διέπει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, «με μία λογική βελτίωσης του νόμου Διαμαντοπούλου», εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε προετοιμάσει αρκετές πτυχές αυτής της πρωτοβουλίας», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ανέφερε: «Ούτε θα αιφνιδιάσουμε, αλλά ούτε θα χάσουμε χρόνο». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν έχει αυταπάτες, αφού το νομοσχέδιο «θα γίνει μάλλον νόμος του κράτους. Οπότε πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα».

Βασικός άξονας, είναι να παίζει το υπουργείο μικρότερο στρατηγικό ρόλο και να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά των πανεπιστημίων, με την εφαρμογή μίας αξιολόγησης «εξοντωτικής», η οποία «θα κρίνει και τον τελικό αριθμό των ιδρυμάτων που θα μπορούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα».

«Όλα αυτά θα τα θέσουμε στο δημόσιο διάλογο και ελπίζω στην επόμενη Βουλή να βρούμε μια ευρύτερη πλειοψηφία ώστε να διορθώσουμε τη μεγάλη ζημιά που σήμερα δυστυχώς συμβαίνει στο χώρο της τριτοβάθμιας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, χαρακτηρίζοντας «καταλυτική» την εμπειρία των φοιτητών που συμμετέχουν σε αυτό, καθώς καταδεικνύεται μέσω αυτού ότι η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμιο είναι «άκρως προβληματική, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τη βία και το ζήτημα του ασύλου, καθώς έχουν γίνει άνδρα έκνομων συμπεριφορών». «Ασχέτως ιδεολογικής προέλευσης», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «απέχει πολύ από το να θεωρείται κανονικό. Ελπίζω να αυξηθούν τα αντανακλαστικά της ακαδημαϊκής και της φοιτητικής κοινότητας τον ερχόμενο μήνα για αυτά που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό».

Πηγή Φωτο: Eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα