Ξανά πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ

Ξανά πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ

 Το ΣτΕ ακύρωσε την πρόσφατη αναμέτρηση, με την οποία εξελέγη πρύτανης ο Π. Μήτκας και ζήτησε την επανάληψή της για τυπικούς λόγους

Της Αντωνίας Ξυνού

Νέες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν για την ανάδειξη πρύτανη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να ακυρωθεί για τυπικούς λόγους η εκλογή η πρόσφατη αναμέτρηση.

Η εκλογή και ο διορισμός του  Περικλή Μήτκα ως πρύτανη στο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ακυρώθηκε από το ΣτΕ, στο οποίο είχε προςφύγει ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης. Ζητούσε την ακύρωση της από 20.5.2014 απόφασης του συμβουλίου του ιδρύματος του ΑΠΘ με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη στο ΑΠΘ οι καθηγητές Σ. Λογοθέτης, Π. Μήτκας και Ι. Παπαδογιάννης, αλλά όχι ο ίδιος.

Η αυξημένη, 7μελής σύνθεσης του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄  αριθμ. 4474/2104 απόφασή της έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή την αίτηση του κ. Γιαννακουδάκη και ακύρωσε την από 31.7.2014 απόφαση του υπουργού Παιδείας, με την οποία διορίζεται πρύτανης στο ΑΠΘ ο κ. Μήτκας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του αντώτατο δικαστηρίου, «η από 20.5.2014 απόφαση του  Συμβουλίου του Ιδρύματος του ΑΠΘ, με την  οποία έγινε η επιλογή των προς εκλογή υποψηφίων κατά παράλειψη του κ. Γιαννακουδάκη, χωρίς να προηγηθεί πρόσκληση στην σχετική συνεδρίαση του  πρύτανη του ΑΠΘ είναι μη νόμιμη».

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέπεμψαν την υπόθεση στο ΑΠΘ για να επαναληφθεί νόμιμα η διαδικασία, αναφέροντας: “προκειμένου το Συμβούλιο του Ιδρύματος (ΑΠΘ) να επαναλάβει την συνεδρίαση του για κρίση των υποψηφίων προς εκλογή, αφού προηγουμένως καλέσει τον κατά το χρόνο της ακυρωθείσης αποφάσεώς του (20.5.2014) πρύτανη του ΑΠΘ, αναπληρούμενο από τον νόμιμο κατά τον ανωτέρω χρόνο αναπληρωτή του ο οποίος δεν κωλύεται”.

Δήλωση Μυλόπουλου

“Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώνονται οι πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ, αποκαθιστά τη νομιμότητα, η οποία είχε παραβιαστεί από την αυθαίρετη και αυταρχική λειτουργία του Συμβουλίου Ιδρύματος, οι πράξεις και οι παραλείψεις του οποίου οδήγησαν το Πανμιο στη σημερινή πρωτοφανή περιπέτεια.

Ο νόμος 4009/12 θεσμοθέτησε τα Συμβούλια Ιδρύματος, έναν θεσμό συγκεντρωτικό και αυταρχικό, πως όπως σήμερα επιβεβαιώνεται δεν ελέγχεται από κανένα, ο οποίος ως μοναδικό σκοπό είχε την κατάργηση της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και τον κυβερνητικό έλεγχο της διοίκησής τους, προκειμένου να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα ο νεοφιλελεύθερος μετασχηματισμός της ανώτατης εκπαίδευσης. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το όργανο αυτό, ως άλλο τέρας του Φρανκεςτάιν, δεν άργησε να παραβιάσει ακόμη και τον ίδιο το νόμο που το δημιούργησε.

Η σημερινή περιπέτεια μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν το ΣΙ, λειτουργώντας στο πλαίσιο της νομιμότητας, είχε εισακούσει τις εισηγήσεις μου, ως πρύτανη τότε. Υπενθυμίζω ότι εγκαίρως, πριν ακόμη τη διενέργεια των εκλογών, είχα, ως πρύτανης, εντοπίσει την παραβίαση της νομιμότητας και είχα ζητήσει τόσο από το Συμβούλιο, όσο όμως και από τον υπουργό, την άμεση επανάληψη της διαδικασίας με το νόμιμο τροπο. Η εισήγηση του τότε πρύτανη δυστυχώς αγνοήθηκε. Προφανώς υπήρχαν λόγοι γι αυτό…

Η σημερινή περιπέτεια στην οποία οδήγησαν το ΑΠΘ αναδεικνύει σε θεσμικό επίπεδο, την ανάγκη κατάργησης του εκτρωματικού νόμου Διαμαντοπούλου, ο οποίος επιτρέπει την αυθαίρετη, αλαζονική και αυταρχική λειτουργία των Συμβουλίων Ιδρύματος. Και ειναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το νόμο αυτόν μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Η σημερινή περιπέτεια του ΑΠΘ όμως, εκτός από θεσμικές πτυχές, έχει και ονοματεπώνυμο. Αναμένεται λοιπόν η ανάληψη ευθύνης και σε προσωπικό επίπεδο, από εκείνους που οδήγησαν το ΑΠΘ στη σημερινή κατάσταση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα