Πένθος και ερωτηματικά

Πένθος και ερωτηματικά
Το υποκατάστημα της MARFIN όπου εχθές έχασαν την ζωή τους τρείς υπάλληλοι,από πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την διάρκεια επεισοδίων στην χθεσινή πορεία,Πέμπτη 6 Μαϊου 2010(EUROKINISSI/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ) Eurokinissi

Κάτω από τη βαριά η σκιά της τραγωδίας, διεξάγονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της ομάδας των εμπρηστών. Τρεις με κουκούλες και γάντια, δύο χωρίς, εικονίζονται στα βίντεο ασφαλείας. Αγνόησαν τις εκκλήσεις να μην βάλουν φωτιά. Πιθανές ευθύνες και στη διεύθυνση της Marfin που κράτησε εγκλωβισμένους τους υπαλλήλους.

Το βιντεοσκοπημένο οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της τράπεζας, των γύρω καταστημάτων και αυτές της ΕΛΑΣ για την διαχείριση της κυκλοφορίας, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών και εξετάζονται καρέ-καρέ, καθώς έχουν καταγράψει πλήρως τον εμπρησμό της Marfin που έστειλε στο θάνατο τρεις νέους ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι δύο που έσπασαν με βαριοπούλα και κασμάδες τη τζαμαρία, όσο και ένας τρίτος που αμέσως μετά έριξε μολότωφ στο εσωτερικό της τράπεζας είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και φορούσαν χειρουργικά γάντια, δεν ισχύει το ίδιο όμως για άλλα δύο άτομα που δευτερόλεπτα μετά, εικονίζονται να πετούν μπουκάλια με βενζίνη στο εσωτερικό. Και οι δύο έχουν ακάλυπτα πρόσωπα και καταβάλλονται προσπάθειες να αναγνωριστούν, ενώ δεν αποκλείεται καρέ από τα βίντεο να δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στην ημέρα.

Επίσης το ανα κριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, έκανε το πρωί νέα έρευνα στην πυρπολημένη τράπεζα προκειμένου να συλλέξει στοιχεία κυρίως από τα σπασμένα μπουκάλια που πάνω στα οποία πιθανόν να υπάρχουν ακόμη αποτυπώματα ή γενετικό υλικό.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που ερεύνησαν το κτίριο αποδίδουν τον θάνατο των τριών υπαλλήλων της τράπεζας στο “φαινόμενο της καμινάδας” που αναπτύχθηκε μέσα στο νεοκλασικό κτίριο, το οποίο σημειωτέον, δεν διέθετε έξοδο κινδύνου στο ισόγειο και η πόρτα του ήταν κλειδωμένη από τη διεύθυνση του καταστήματος, προκειμένου να μην εισβάλουν διαδηλωτές. 

Στο “φαινόμενο της καμινάδας”, ο πυκνός καπνός που δημιουργήθηκε από την καύση των υπολογιστών, των γραφείων και των πολλών εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στην τράπεζα βρήκε  διέξοδο από το μόνο σημείο όπου υπήρχε ανοδικό ρεύμα.

Κι αυτό, ήταν το κλιμακοστάσιο, το οποίο επέλεξαν όμως για να γλυτώσουν από τις φλόγες η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια, η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου και ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης. Η άτυχη Παρασκευή Ζούλια και ο συνάδελφός της βρέθηκαν στις σκάλες μεταξύ δεύτερου και τρίτο ορόφου, ενώ η 32χρονη που ήταν έγκυος στον τρίτο μήνα, έχασε τις αισθήσεις της λίγα μέτρα πριν φθάσει στο μπακόνι, έπεσε στο δάπεδο, και εκεί υπέστη ασφυξία.

Στον τρίτο όροφο, σύμφωνα με την πυροσβεστική, υπάρχει πόρτα που επικοινωνεί με άλλο χώρο και πιθανόν αυτό το γνώριζαν οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους.

Ερευνα διεξάγεται επίσης, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ευθύνη της διεύθυνσης του καταστήματος, που έδωσε εντολή στους υπαλλήλους (πιθανόν γύρω στους 10) να παραμείνουν κλειδωμένοι μέσα, την ώρα που περνούσε η διαδήλωση και ενώ η τράπεζα δεν διέθετε ρολλά   ασφαλείας. Σύμφωνα με πηγή από την τράπεζα είχε απαγορευθεί η τοποθέτηση ρολλών επειδή το κτίριο είναι νεοκλασικό και δεν επιτρέπονται επεμβάσεις στην πρόσοψη.

Αυτό καθιστούσε πολύ πιθανή την επίθεση στην τράπεζα, κάτι που έγινε τελικά, αλλά παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί παρόμοιες επιθέσεις σε εμπορικά καταστήματα και άλλες τράπεζες νωρίτερα, η διεύθυνση φαίνεται πως δεν έκανε σωστή εκτίμηση της κατάστασης.

Μάλιστα ο αντιπρόσωπος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος, μιλώντας χθες στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, έκανε λόγο για ευθύνες της τράπεζας και για φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς στην τριπλή δολοφονία.

Πέτρες στο όχημα της πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τον υπαρχηγό της πυροσβεστικής Απόστολο Γεροκώστα, οι διαθέσιμες δυνάμεις σητν περιοχή ειδοποιήθηκαν αμέσως, αλλά το πρώτο όχημα της πυροσβεστικής αναγκάστηκε να αποχωρήσει ύστερα από βροχή από πέτρες που δέχθηκε από κουκουλοφόρους.

Επέστρεψε με συνοδεία των ΜΑΤ που απώθησαν τους κουκουλοφόρους, ενώ το πλήρωμα είχε σπεύσει στο σημείο με τα πόδια και χωρίς ουσιαστική δυνατότητα, αφού δεν μετέφεραν εξοπλισμό.

Ετσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, γεγονός που πιθανόν να απέβη μοιραίο για τους τρεις νεκρούς της Marfin.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα