Αφρικανική σκόνη σκέπασε την Αθήνα. Τι πρέπει να προσέξετε

Αφρικανική σκόνη σκέπασε την Αθήνα. Τι πρέπει να προσέξετε
Piraeus clouded by a thick layer of dust that has been carried from Africa by the southern winds, in Piraeus, on March 23, 2016 / , , 23 , 2016 Elina Liberta / SOOC

Πυκνό "κίτρινο" πέπλο κάλυψε όλη η Ελλάδα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα

Ευνοείται και σήμερα η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά της χώρας, ενώ αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία θα είναι σε μικρή πτώση.

Η αφρικανική σκόνη είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε άτομα με χρόνια αναπνευστικά πρόβλημα.

View of the Athens International Airport El. Venizelos, clouded by a thick layer of dust that has been carried from Africa by the southern winds, in Athens, on March 23, 2016 / . , , 23 , 2016 SOOC

View of the Athens International Airport El. Venizelos, clouded by a thick layer of dust that has been carried from Africa by the southern winds, in Athens, on March 23, 2016 / . , , 23 , 2016 SOOC

 

Οι μέγιστες στιγμιαίες τιμές στον σταθμό μετρήσεων του Αστεροσκοπείου στο Θησείο κυμάνθηκαν από 150 έως 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σαφώς χαμηλότερα αλλά και πάλι αρκετά πάνω από το ασφαλές όριο.

Γενικά, συνιστάται η αποφυγή παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία. Επιπλέον, άτοµα µε άσθµα µπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρµάκου, ενώ επί επιµονής συµπτωµάτων συνιστάται επικοινωνία µε τον θεράποντα ιατρό.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού στο www.deltiokairou.gr.

Μάλιστα, σε κάθε πολίτη συνιστάται να αποφύγει κάθε σωµατική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία.

Η πρόγνωση του καιρού

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πρόσκαιρη βελτίωση από το βράδυ.

Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασια: από 13 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένησης από το απόγευμα.

Ανεμοι: νότιοι 4 και γρήγορα βορειοδυτικοί 4 α 5 και βαθμιαία τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 11 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Λίγα χιόνια στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Εξασθένηση των φαινομένων το απόγευμα και από τα δυτικά.

Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 στα ανατολικά 6 πρόσκαιρα το πρωί 7 μποφορ.βαθμιαια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 10 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα όποια κατά τόπους θα είναι έντονα, βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου.

Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6, στο νότιο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασια: από 13 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία. Εξασθένηση από το απόγευμα.

Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν .

Θερμοκρασια: από 12 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κυρίως στην Κρήτη . Βελτίωση το απόγευμα.

Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασια: από 14 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασια: από 15 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Η σκόνη από τη Σαχάρα προβλέπεται ότι θα μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες

Όπως γνωρίζουμε και στην Ελλάδα πολύ καλά, η ενοχλητική σκόνη που προέρχεται από τη Σαχάρα, ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις και σκεπάζει τα πάντα στο πέρασμά της. Μια νέα γαλλο-αμερικανική επιστημονική έρευνα εκτιμά ότι ευτυχώς τις επόμενες δεκαετίες το φαινόμενο θα τείνει να μειωθεί σε ένταση.

Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS/Meteo France), του γαλλικού Ινστιτούτου Πιέρ Σιμόν Λαπλάς και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τη Φρανσουάζ Γκισάρ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”.

Οι επιστήμονες προβλέπουν μια αισθητή μείωση στην παραγωγή σκόνης στην έρημο της Σαχάρας έως το τέλος του 21ού αιώνα. Αυτό αφενός θα έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων (και όχι μόνο), αλλά αφετέρου θα αυξήσει τις θερμοκρασίες στον βόρειο Ατλαντικό και θα ευνοήσει τη δημιουργία κυκλώνων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σήμερα υπάρχει τόση πολλή σκόνη της Σαχάρας διασκορπισμένη ανά τον πλανήτη μέσω των ανέμων, που αλλάζει το κλίμα πολλών περιοχών. Η αφρικανική σκόνη φθάνει μέχρι τον Βόρειο και το Νότιο Πόλο, αλλά μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει καλά πώς όλη αυτή η σκόνη επιδρά στο κλίμα της Γης.

Η Σαχάρα εκπέμπει περισσότερη σκόνη από κάθε άλλη έρημο του πλανήτη. Περισσότερη από τη μισή σκόνη που έχει καταβυθισθεί στα βάθη των ωκεανών, προέρχεται από τη βόρεια Αφρική. Η σκόνη αυτή αποτελείται κυρίως από σωματίδια διαμέτρου 0,1 έως 20 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), τα οποία παρασύρονται από τον αέρα, εωσότου πέσουν στο έδαφος από το βάρος τους ή από τη βροχή.

Η διασπορά της σκόνης εξαρτάται από διάφορους μετεωρολογικούς παράγοντες: από το φαινόμενο Ελ Νίνιο έως την μεταβαλλόμενη ένταση του ανέμου της Σαχάρας, γνωστού ως «Χαρματάν», ο οποίος δυναμώνει πολύ, όταν κατεβαίνει από τα όρη της βορειοδυτικής Αφρικής. Ο άνεμος αυτός κατά καιρούς σηκώνει τη σκόνη από το έδαφος και τη διασπείρει ανάλογα με την κατεύθυνσή του.

Οι ποσότητες της σκόνης της Σαχάρας ποικίλουν σημαντικά. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρήθηκαν από τη δεκαετία του 1910 έως τη δεκαετία του 1940, καθώς και στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ενώ υπήρξαν και τρεις περίοδοι με αφύσικα λίγη σκόνη, στις δεκαετίες του 1860, του 1950 και του 2000.

φωτογραφίες από sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα