Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Φυσικό, πλαστικό ή μήπως ενοικιαζόμενο;

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Φυσικό, πλαστικό ή μήπως ενοικιαζόμενο;
Χριστουγεννιάτικο Δέντρο iStock

Λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή αναζητούνται όσο το δυνατόν περισσότερες "πράσινες" λύσεις για τον στολισμό των χριστουγεννιάτικων δέντρων, με τα "ενοικιαζόμενα" να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Μπορεί οι περισσότεροι να έχουν προλάβει και να έχουν στολίσει το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο τους για τα φετινά Χριστούγεννα, ωστόσο κάθε χρόνο επανέρχεται το δίλημμα φυσικό ή πλαστικό, καθώς το κάθε ένα δίνει ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα στο σαλόνι κάθε σπιτιού.

Ωστόσο, φέτος έρχεται να προστεθεί ακόμη μια επιλογή και αυτή δεν είναι άλλη από το… ενοικιαζόμενο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, καθώς περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξανόμενης ανησυχία για την κλιματική κρίση, πολλοί καταναλωτές αναζητούν πιο “πράσινες” λύσεις με το μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Είναι γνωστό πως τα δέντρα βοηθούν στη μείωση της κλιματικής αλλαγής δεσμεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα και αποθηκεύοντάς το στα κλαδιά, στις ρίζες και τις βελόνες τους. Το ίδιο ισχύει και για έλατα, ωστόσο όπως φαίνεται η κοπή τους δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian, ένα τεχνητό δέντρο δυο περίπου μέτρων είναι υπεύθυνο για περίπου 40 κιλά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου -που σημαίνει ότι πρέπει να επαναχρησιμοποιηθεί για περίπου 10 Χριστούγεννα για να διατηρηθούν οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις σε σχέση με την αγορά ενός φυσικού δέντρου κάθε χρόνο.

Ωστόσο, ένα από τα σοβαρότερα μειονεκτήματα των πλαστικών δέντρων είναι το γεγονός ότι περίπου τα 2/3 του αποτυπώματος άνθρακα προέρχεται από το πλαστικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Τα ψεύτικα δέντρα κατασκευάζονται κυρίως από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), που αν και σαν υλικό είναι ανθεκτικό, πρόκειται για ένα από τα πιο επιβλαβή υλικά για το περιβάλλον. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλώριο, το PVC μπορεί να παράγει τοξική ρύπανση με τη μορφή διοξινών, οι οποίες συσσωρεύονται στο σώμα των ζώων. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθεί και αν καταλήξει στις χωματερές παραμένει εκεί για δεκαετίες.

Εδώ έρχεται η Βρετανική Ένωση Καλλιεργητών Χριστουγεννιάτικων Δέντρων (BCTGA) η οποία προτείνει μια ακόμη πιο “πράσινη” επιλογή και αυτή αφορά την ενοικίαση δέντρων, που αποτελεί μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για όσους ενδιαφέρονται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά προτιμούν να έχουν ένα αληθινό δέντρο στο σπίτι τους. Τα δέντρα μάλιστα αυτά μετά το τέλος της περιόδου των εορτών ξαναφυτεύονται ώστε να μπορούν να ενοικιαστούν ξανά τον επόμενο χρόνο.

Αυτό που ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψιν και είναι σημαντικό όταν πρόκειται για αληθινά δέντρα είναι η απόρριψή τους, καθώς εάν σταλεί σε χώρο υγειονομικής ταφής, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός του θα είναι υψηλότερος, καθώς το δέντρο που αποσυντίθεται θα παράγει μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Η αποτέφρωση του δέντρου θα απελευθερώσει διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρύπους στον αέρα, αν και το δέντρο μπορεί να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα μόνο τον άνθρακα που έβγαλε αρχικά. Εάν δεν ξαναφυτευτεί η καλύτερη μέθοδος απόρριψης είναι ο τεμαχισμός του δέντρου, μετατρέποντάς το σε ξύλα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα