Η ΑΒ Βασιλόπουλος καινοτομεί με περιβαλλοντικό πρόσημο

Η ΑΒ Βασιλόπουλος καινοτομεί με περιβαλλοντικό πρόσημο
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΙΧΘΥΟΚΕΛΛΙΕΡΓΕΙΑ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 και έβαλε την Ελλάδα στον χάρτη της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας για την τσιπούρα και το λαβράκι.

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, ένα ταξίδι με όραμα να μπει η Ελλάδα, με αγαπημένα ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι στον χάρτη της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας, έφτασε στον τελικό του προορισμό. Η χώρα μας διαθέτει από τον Ιούνιο του 2019 τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου. Όλα αυτά έπειτα από πρωτοβουλία, με εταίρους την ΑΒ Βασιλόπουλος, το WWF Ελλάς και τη ΝΗΡΕΥΣ.

Η πιστοποίηση αυτή συνεισφέρει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στο ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον και δημιουργεί τις συνθήκες για τους καταναλωτές να επιβραβεύσουν τις ορθές πρακτικές διαχείρισης των παραγωγών, ώστε να έχουμε στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, τις πρώτες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου.

Η αρχή του οράματος

H εταιρεία στηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς και μέσα από πρωτοποριακούς, σύγχρονους μηχανισμούς, διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που διαθέτει στους πελάτες της. Ποιότητα, συνέπεια, προσιτές τιμές, στήριξη των τοπικών προϊόντων και προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το τελευταίο είναι ίσως το πιο σημαντικό. Για το παρόν και κυρίως για το μέλλον.

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Με τη σταθερή δέσμευση της ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, για τη βελτίωση της υπευθυνότητας των προμηθειών της σε ψαρικά, επηρεάζοντας θετικά την προμηθευτική της αλυσίδα.

  • Η ΑΒ Βασιλόπουλος, με στρατηγικούς εταίρους το WWF Ελλάς, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και τους ψαράδες της Καβάλας, υλοποίησαν, το 2013, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο το πρόγραμμα Βελτίωσης Βιωσιμότητας Στόλου, το οποίο βασίζεται στα πρότυπα της οικολογικής πιστοποίησης αλιείας MSC για γαύρο και σαρδέλα.
  • Την ίδια χρονιά, με την ίδια “φόρα” και όρεξη, η AB Βασιλόπουλος και το WWF Ελλάς, ξεκίνησαν μαζί με τη ΝΗΡΕΥΣ ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που είχε ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου.
  • Το 2015 τοποθετήθηκαν οι βάσεις του σχεδίου για την πιστοποίηση του αλιευτικού στόλου της Καβάλας που ψαρεύει γαύρο και σαρδέλα. Φορείς, πολιτεία, ψαράδες, επιστήμονες και προμηθευτική αλυσίδα κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι και δούλεψαν μαζί για να εφαρμοστούν τα βήματα προς τη βιωσιμότητα του στόλου, βάσει του σχεδίου δράσης που συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους. Σύντομα ο στόλος θα καταθέσει για την πιστοποίηση MSC.
  • Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του νέου προτύπου για την τσιπούρα και το λαβράκι, επιλεγμένες φάρμες της ΝΗΡΕΥΣ είναι οι πρώτες πιστοποιημένες μονάδες από το πρότυπο ASC στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα