Η ζέστη έφερε αυξημένα επίπεδα όζοντος. Σε ποια περιοχή είχαμε υπέρβαση ορίου

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (EUROKINISSI//ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (EUROKINISSI//ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Το ΥΠΠΕΝ προειδοποιεί για την καταγραφή υπέρβασης ορίου ενημέρωσης για το όζον. Σε ποια περιοχή της Αττικής σημειώθηκε και για πόση ώρα; Τι μπορεί να προκαλέσει η υψηλή συγκέντρωση όζοντος στην ατμόσφαιρα;

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργεια ενημερώνει τους πολίτες της Αττικής πως παρατηρήθηκε υπέρβαση ορίου ενημέρωσης για το όζον. Πιο συγκεκριμένα το Δίκτυο παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας έδωσε αναλυτικό πίνακα με την ώρα και το σημείο στο λεκανοπέδιο όπου το όζον ξεπέρασε το επιτρεπόμενο όριο. Ποιες οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τις ευπαθείς ομάδες και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία η υψηλή συγκέντρωση όζοντος στην ατμόσφαιρα.

Υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης για το όζον

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σας ενημερώνει ότι: Σήμερα 8/07/2017 σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 15:00 σημειώθηκαν οι εξής υπερβάσεις:

Η ζέστη έφερε αυξημένα επίπεδα όζοντος. Σε ποια περιοχή είχαμε υπέρβαση ορίου

Συστάσεις του υπουργείου Υγείας

Για το λόγο αυτό από το Υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.  Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Τρεις σημαντικές πληροφορίες για το όζον

Η αυξημένη συγκέντρωση όζοντος στην ατμόσφαιρα είναι δείγμα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε για το φαινόμενο;

Τι προκαλεί τα υψηλά όρια ενημέρωσης για το όζον;

Η αυξημένη συγκέντρωση στο έδαφος φαίνεται πως προκαλείται από τις εκπομπές αερίων αυτοκινήτων και βιομηχανικών μονάδων που αλληλεπιδρούν με τη ζέστη και την ηλιοφάνεια. Όσο πιο ζεστή είναι η ημέρα και ισχυρή η ηλιακή ακτινοβολία, τόσο πιο πιθανό είναι να σχηματιστεί όζον στην ατμόσφαιρα.

Έτσι, οι τιμές του όζοντος ανεβαίνουν συνήθως καλοκαιρινές μέρες, με άπνοια. Ως εκ τούτου, τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί ένα τέτοιο φαινόμενο και βεβαίως αυτό αφορά κατά κύριο λόγο τις αστικές περιοχές. Βέβαια, οι επιστήμονες αναφέρουν πως ενδέχεται με τον αέρα να μεταφερθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου εκπέμπονται τα καυσαέρια.

Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγείας;

Ακόμη και στα ελάχιστα επίπεδα άνω του επιτρεπτού, η συγκέντρωση όζοντος φαίνεται να προκαλεί πόνο στο στήθος, βήχα, ακόμη και ερεθισμένο λαιμό. Οι συστάσεις του υπουργείου υγείας επικεντρώνουν σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες, καθώς το φαινόμενο μπορεί να επιδεινώσει πνευμονοπάθειες, όπως βρογχίτιδα, άσθμα κλπ.

Καθώς συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, επηρεάζει σημαντικά κομμάτια του πληθυσμού, που βρίσκονται έξω περισσότερο λόγω καλοκαιρίας.

Τι μπορεί να κάνεις για να προστατευτείς;

Ορισμένες από τις ενέργειες που θα βελτιώσουν την ατμόσφαιρα που αναπνέουμε και φυσικά θα προστατεύσουν την υγεία μας είναι οι εξής:

- Χρησιμοποιήστε αν αυτό είναι εφικτό, ιονιστή άερα

- Περιορίστε τη φυσική δραστηριότητα, τουλάχιστον όσο η θερμοκρασία παραμένει υψηλή. Επιλέξτε αν θέλετε να γυμναστείτε όσο το δυνατόν πιο απομακρυσμένες από τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα περιοχές. Ιδανικά, καλό είναι να γυμνάζεστε πολύ νωρίς το πρωί και μετά τις 6 το απόγευμα (και για να προστατευθείτε από θερμοπληξία).

Σε κάθε περίπτωση από το ΥΠΠΕΝ σημειώνουν ότι αναμένεται.  μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.

SHARE: