Jamón ibérico: Η κλιματική κρίση απειλεί ένα από τα πιο ακριβά επεξεργασμένα κρέατα στον κόσμο

Jamón ibérico: Η κλιματική κρίση απειλεί ένα από τα πιο ακριβά επεξεργασμένα κρέατα στον κόσμο
Jamón ibérico istock

Τα θερμά και ξηρά καλοκαίρια στη δυτική και βορειοδυτική Ισπανία και σπάνιες βροχοπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα βελανίδια, βασικό συστατικό της διατροφής των μαύρων ιβηρικών χοίρων.

Το βραβευμένο ισπανικό jamón ibérico bellota απειλείται από την κλιματική κρίση, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας και οι χαμηλές βροχοπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο ένα βασικό συστατικό της διατροφής των χοίρων, τα βελανίδια.

Σε μια χώρα όπου οι χοίροι είναι τόσο πολυπληθείς όσο και οι άνθρωποι, υπάρχουν πολλές ποικιλίες ζαμπόν, αλλά καμία δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμη όσο το jamón ibérico bellota, το οποίο πωλείται με τιμή λιανικής πώλησης άνω των 100 ευρώ το κιλό.

Παρασκευάζεται αποκλειστικά από μαύρους ιβηρικούς χοίρους οι οποίοι πρέπει να περάσουν τον τελευταίο μήνα της ζωής τους τρώγοντας βελανίδια (bellotas) στην dehesa, ένα είδος ιδιαίτερου δάσους βελανιδιάς στη δυτική και βορειοδυτική Ισπανία.

Το πρόβλημα είναι ότι, λόγω των ασυνήθιστα θερμών και ξηρών καλοκαιριών, οι βελανιδιές παράγουν λιγότερα βελανίδια όπως αναφέρει ο Guardian. Το γεγονός αυτό, καθώς και η πτώση της τιμής στην αγορά, οδήγησαν σε μείωση κατά 20% της παραγωγής jamón ibérico πέρυσι στην Extremadura, μία από τις τέσσερις μόνο μικρές περιοχές που απολαμβάνουν την επίσημη ονομασία denominación de origen.

Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην Ισπανία και το τρίτο ξηρότερο. Οι βροχοπτώσεις στην Extremadura έχουν μειωθεί κατά 35% περίπου τα τελευταία 50 χρόνια.

“Η dehesa αποτελείται από βελανιδιές πουρνάρια που είναι ιθαγενή σε υγρά κλίματα, οπότε είναι ένα απομεινάρι από την εποχή που το κλίμα εδώ ήταν διαφορετικό από το σημερινό”, δήλωσε ο Francisco Espárrago, πρόεδρος της Señorio de Montanera, η οποία παράγει υψηλής ποιότητας jamón. “Τα δέντρα αγωνίζονται να επιβιώσουν στα μακρά, ζεστά και ξηρά καλοκαίρια που έχουμε τώρα”.

Ακόμη και αν αυτό το καλοκαίρι δεν είναι τόσο ακραίο όσο το 2022, ο Espárrago δεν είναι αισιόδοξος. “Περιμένω ότι η φετινή χρονιά, έχοντας επιβιώσει από την ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού και έναν χειμώνα με λίγες βροχές, θα είναι η χειρότερη στα 40 χρόνια που εργάζομαι στην dehesa“, είπε.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι παραγωγοί jamón επιτρέπεται να εισάγουν βελανίδια από αλλού, αλλά ο Espárrago δεν είναι ενθουσιασμένος με την ιδέα.

“Η κύρια πηγή είναι το Μαρόκο και η Αλγερία, όπου φυσικά δεν εκτρέφουν χοίρους, αλλά ανησυχώ ότι η εισαγωγή βελανιδιών μπορεί να εισάγει νέες ασθένειες, όπως συνέβη όταν εισάγαμε φοίνικες από την Αίγυπτο”, είπε. Το κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα εισήχθη στην Ισπανία μέσω της Αιγύπτου το 1993 και στη συνέχεια κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες φοίνικες.

Το καλύτερο jamón παράγεται σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές της Ισπανίας και αποτελεί ζωτικό συστατικό της τοπικής οικονομίας τους, αντιπροσωπεύοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε περιοχές που συγκαταλέγονται στα μελανά σημεία της ανεργίας στην Ευρώπη.

“Δεν είναι μόνο τα γουρούνια”, λέει ο Espárrago, ο οποίος διαμαρτύρεται για την έλλειψη χρηματοδότησης για δενδροφυτεύσεις. “Αν η dehesa δεν επιβιώσει, δεν θα υπάρχει ούτε χώρος για να βοσκήσουν τα βοοειδή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version