Κακοκαιρία: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες – Χιόνια και το Σαββατοκύριακο

Κακοκαιρία: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες – Χιόνια και το Σαββατοκύριακο
Χιόνια στη Θεσσαλονίκη Eurokinissi

Σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή στη χώρα. Πώς θα κινηθεί το κύμα της κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο. Χιονόνερο αναμένεται στην Αττική και χιόνια στα ορεινά.

Ομαλά εξελίσσεται η ψυχρή εισβολή στη χώρα μας και το πρώτο κύμα πέρασε ανατολικότερα με παροδικές χιονοπτώσεις από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Τα πραγματικά δεδομένα της κακοκαιρίας ταυτίστηκαν με προγνωστικά δεδομένα του προηγουμένου διημέρου σε μεγάλο βαθμό.

.

Εικόνα μετεωρολογικού δορυφόρου -Παρασκευή 15/1/2021-12:00 UTC

Στην παραπάνω εικόνα του δορυφόρου έχει αρχίσει να διακρίνεται η νέφωση στη Νότια Ιταλία που σχετίζεται με τη δεύτερη διαταραχή που περιμένουμε από το βράδυ της Παρασκευής 15/1/2021, η οποία θα δημιουργήσει ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό νοτίως της Σικελίας και το οποίο θα αρχίσει να κινείται προς την περιοχή μας.

Το σύστημα αυτό από αργά το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο θα προκαλέσει στα δυτικά βροχές, καταιγίδες νοτίως της Κεφαλονιάς οι οποίες θα είναι κατά πρόσκαιρα ισχυρές και χιονοπτώσεις στον κορμό της Ηπειρωτικής Ελλάδος έως και την Κεντρική Πελοπόννησο, όπως διακρίνεται στον χάρτη που ακολουθεί.

Παρακολουθείστε τις περιοχές βροχοπτώσεων και χιονιού από το Cosmo model της ΕΜΥ έως και το μεσημέρι της Κυριακής στο βίντεο που ακολουθεί. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Αττική το Σάββατο θα έχουμε βροχή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και στα βόρεια σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα.

Kακοκαιρία το Σαββατοκύριακο

Στη γενική εικόνα του καιρού το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη Θεσσαλία. Πάντως προβλέπεται βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων στα βορειοδυτικά από το απόγευμα. Στη Θεσσαλονίκη οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν από τις βραδινές ώρες. Δείτε τις περιοχές χιονοπτώσεων με τα ύψη χιονιού (σε cm) έως και την ερχόμενη Τρίτη.

Το κρύο θα είναι έντονο πλέον σε όλη τη χώρα, ενώ στα Βορειοδυτικά θα έχουμε ολικό παγετό (δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται κάτω του μηδενός).

Στο προηγούμενο βίντεο διακρίνεται ότι την Κυριακή τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά και κυρίως στα προσήνεμα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, στην Εύβοια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου όπου θα χιονίζει κατά διαστήματα και σε πεδινές περιοχές. Την Κυριακή θα έχουμε πάντως από το μεσημέρι έως το βράδυ ύφεση , ενώ από το βράδυ θα αρχίζει να πλησιάζει η τρίτη διαταραχή , πάλι και αυτή από τη Νότια Ιταλία κινούμενη ανατολικά.

Δευτέρα πάντως στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και γρήγορα το βόρειο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος καιρός. ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε τοπικές βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες περιοχές. Τα χιόνια θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους πλέον και ορεινά – ημιορεινά των Κυκλάδων και την Κρήτης στην Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στα νοτιότερα τμήματα) και της Εύβοιας, κατά τόπους πυκνές στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Τις πρωινές ώρες θα χιονίσει πρόσκαιρα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Δείτε τις περιοχές χιονοπτώσεων ανά 12ωρο . Συστήνουμε να βλέπετε τα προγνωστικά σε σταθερό χρονικό βήμα από τις γνωστές πλατφόρμες καιρού , που σε πολλές περιπτώσεις συνθέτουν τα μεγαλύτερα προγνωστικά μοντέλα.

Η βασική έννοια του κάθε μετεωρολόγου είναι να αξιολογεί τα μοντέλα , να τα επαληθεύει καθημερινά και να τα αναπτύσσει για ακριβέστερα αποτελέσματα, ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορεί να ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα