Μάλα: Ο “καρπός” του έρωτα δύο λυγκών στα Βαλκάνια

Μάλα: Ο “καρπός” του έρωτα δύο λυγκών στα Βαλκάνια
Pixabay.com

H Μάλα γεννήθηκε από δύο διασωθέντες λύγκες στο πλαίσιοπρογράμματος προστασίας του είδους στα Καρπάθια.

Είναι πέντε μηνών και παρά το σχετικά μικροσκοπικό μέγεθός της, κάνει αισθητή την παρουσία της τόσο με την ξεχωριστή ομορφιά της, όσο και με τη σπανιότητα που χαρακτηρίζει το είδος της. Θηλυκός λύγκας, η Μάλα είναι ο «καρπός» του έρωτα του Γκόρου και της Τέζα, που «συναντήθηκαν» στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την προστασία του λύγκα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο πατέρας της Μάλα, Γκόρου, είχε μεταφερθεί από τη Ρουμανία στη Σλοβενία για να συναντήσει τη μητέρα της, Τέζα. Αν και η γνωριμία των δύο αιλουροειδών δεν ήταν τόσο ρόδινη, όσο ανέμεναν οι επιστήμονες και ερευνητές που ανέλαβαν να «τρέξουν» τη συγκεκριμένη προσπάθεια, τελικά ο στόχος επιτεύχθηκε και τον περασμένο Αύγουστο γεννήθηκε η Μάλα.

Ο Γκόρου είναι ένα από τα δύο αρσενικά που είχαν εντοπιστεί στο πλαίσιο προγράμματος προστασίας του λύγκα στα Καρπάθια και είχαν μεταφερθεί στη Σλοβενία με στόχο να «αναγεννηθεί» ο πληθυσμός του λύγκα στη χώρα, ο οποίος εκτιμάται ότι αριθμεί μόλις δώδεκα αιλουροειδή.

Οι γονείς της Μάλα, όπως και η ίδια, φορούν ειδικά περιλαίμια με συσκευή εντοπισμού (GPS) προκειμένου οι επιστήμονες να είναι σε θέση να παρέμβουν, εάν κριθεί αναγκαίο. Προς το παρόν, η προσοχή είναι στραμμένη στο μικρό άγριο αιλουροειδές, ο απογαλακτισμός του οποίου έχει ξεκινήσει.

«Το περιλαίμιο δίνει τη δυνατότητα στους συναδέλφους να παρέχουν στη Μάλα συμπληρωματικό φαγητό για να τη βοηθήσουν να επιβιώσει στη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου μέχρι να ολοκληρωθεί ο απογαλακτισμός της», δήλωσε ο ερευνητής Ούμπερτ Ποτόσνικ, από τη Σχολή Βιοτεχνολογίας της Λιουμπλιάνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα