Παράξενα της φύσης: Έτσι κάνουν σεξ τα χταπόδια

Θαυμαστός και μυστήριος ο κόσμος των χταποδιών
Θαυμαστός και μυστήριος ο κόσμος των χταποδιών AP

Η διαδικασία απαιτεί χρόνο και όπως σε όλα τα είδη είναι διασκεδαστική. Είναι όμως και από τις πλέον περίεργες σε όλο το ζωικό βασίλειο. Η ερωτική ζωή των κεφαλόποδων είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από όσο νομίζαμε.

Γνωρίζατε ότι το σεξ των κεφαλοπόδων είναι εξ ολοκλήρου "Χειροκίνητο"; Το σεξ μεταξύ κεφαλόποδων (χταπόδι, σουπιές, καλαμάρια κλπ.) είναι μία από τις πιο περίεργες πράξεις στη φύση, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Το αρσενικό έχει ένα βραχίονα ελαφρώς μικρότερο από τους άλλους, που ονομάζεται εκτοκτόλη και μεταμορφώνεται σε όργανο του σώματος όπου χρησιμοποιείται για να μεταφέρει τα σπερματοφόρα στο θηλυκό.

Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τα περισσότερα θαλάσσια ζώα, το αρσενικό δεν απελευθερώνει τα σπερματοζωάρια στη στήλη του νερού, αλλά τα συσκευάζει σε σπερματοφόρα, γενναιόδωρα "δώρα" που εναποτίθενται απευθείας στην κοιλότητα χρωμοφόρων των θηλυκών χρησιμοποιώντας την εκτοκτόλη. Επομένως, η γονιμοποίηση είναι εσωτερική.

Τα χταπόδια και το σεξ...
Τα χταπόδια και το σεξ... BBC EARTH

Αυτή η μη ικανοποιητική σεξουαλική πράξη μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία ώρα. Σε ορισμένα είδη, όπως αυτά που ανήκουν στο γένος Argonaut, ο τροποποιημένος βραχίονας διαφέρει και παραμένει στην κοιλότητα του θηλυκού μανδύα. Τα αυγά θα τοποθετηθούν στη συνέχεια από το θηλυκό σε τσαμπιά που είναι στερεωμένα σε σκληρά υποστρώματα όπως πέτρες ή ξύλο.

Κατά την εκκόλαψη, θα απελευθερωθούν στο νερό και τα νεαρά άτομα είναι πολύ παρόμοια με τους ενήλικες. Δεν μπορείτε να πείτε ότι η σεξουαλική ζωή των κεφαλόποδων είναι διασκεδαστική και ποικίλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χάρτης: Πού εμφανίζονται μέδουσες στη χώρα μας

ADVERTISING

SHARE: