Πέντε πράγματα που μας έχει μάθει ο κορονοϊός και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης

Πέντε πράγματα που μας έχει μάθει ο κορονοϊός και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης
Mόσχα ASSOCIATED PRESS

Η κρίση του κορονοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη και που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, έχει πολλά να μας διδάξει για μία ακόμα πιο υπαρξιακή απειλή: την κλιματική κρίση. Πάμε να δούμε 5 μαθήματα που μας έδωσε ο COVID-19.

Η κλιματική κρίση είναι γεγονός. Συμβαίνει αυτή τη στιγμή, μπροστά στα μάτια μας. Το Μπαγκλαντές έχει έλλειψη νερού, η Αρκτική φλέγεται και οι καταστροφικές πυρκαγιές της Καλιφόρνια συνεχίζουν να εξαπλώνονται. Ο χρόνος τρέχει εις βάρος μας…

Φωτιές στην Πορτογαλία AP

Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία μακρά λίστα από αλυσιδωτές κρίσεις -από ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και την οικονομία, μέχρι τις ανισότητες και τις ηγεσίες. Μπορεί, άραγε, ο κορονοϊός εκτός από ένα παγκόσμιο πρόβλημα για τα συστήματα υγείας, να αποτελέσει τον οδηγό μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;

1. Ο πλανήτης δεν θα περιμένει

Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιούσε στο παρελθόν για την πιθανότητα να προκύψει μία πανδημία, όπως φυσικά εξακολουθεί να προειδοποιεί για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

Με τον τρέχοντα ρυθμό εκπομπής αερίων παγκοσμίως η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί διεθνώς κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου στα επόμενα χρόνια.

Και καθώς οι εκπομπές σχεδιάζεται να είναι κατά 7% λιγότερες μέσα στο 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το κόστος ήταν τεράστιο. Όπως γράφει ο Bill Gates, “Αυτό που είναι αξιοσημείωτο δεν είναι πόσο μεγάλο ποσοστό ρύπων θα μειωθεί λόγω της πανδημίας, αλλά πόσο μικρό”.

Είναι υψίστης σημασίας να θέσουμε τολμηρούς και φιλόδοξους στόχους ώστε να αλλάξουμε τον πλανήτη.

Γερμανία AP

Βγαίνοντας από την κρίση του κορονοϊού, έχουμε την ευκαιρία να συνδυάσουμε μια ασφαλή με μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Η ΕΕ έκανε τα πρώτα βήματα προτείνοντας ένα πράσινο σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να ενισχύσει τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη, θα εξασφαλίσει την “ελαστικότητα” των κοινωνιών και θα θέσει την υγεία του περιβάλλοντος μας ως πρωταρχική ανάγκη.

2. Είμαστε πιο δυνατοί όταν συνεργαζόμαστε

Όταν ολόκληρη η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με τις άνευ προηγουμένου κοινωνικές συνθήκες που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ο άνθρωπος επινόησε νέες εργασιακές συνθήκες, τις οποίες “αγκάλιασαν” οι λαοί και, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ανταποκρίθηκαν με μεγάλη επιτυχία, περνώντας με “άριστα” το τεστ, γεγονός που μας απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι η ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμόζεται είναι εκπληκτική.

Ενόσω η κλιματική κρίση εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά και να επιδεινώνεται, τεστάροντας την ανθεκτικότητά μας, είναι πλέον σαφές πως θα τα καταφέρουμε μόνο εάν συνεργαστούμε.

Αναμφίβολα, απαιτούνται σημαντικές συνεργασίες και τροποποιήσεις στην εργατική πολιτική.

3. Οι δυσκολίες φέρνουν τις καινοτομίες

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της κρίσης, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου με την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων, όπως τη δημιουργία εφαρμογών τύπου “track and trace”, δηλαδή εντοπισμού και παρακολούθησης των κρουσμάτων αλλά και των επαφών του, προκειμένου να συμβάλει η τεχνολογία στο να επιστρέψει ο κόσμος με ασφάλεια στις δουλειές του.

Ομοίως λοιπόν, η καινοτομία είναι επίσης το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μέχρι στιγμής έχουμε δει μεγάλα ονόματα όπως την Adidas να πλασάρουν νέες λύσεις για την ρύπανση των πλαστικών, όπως π.χ. παράγοντας παπούτσια μέσω πλαστικών απορριμάτων που βρίσκονταν στον ωκεανό.

Γερμανία AP

Έφτασε η στιγμή για όλους τους οργανισμούς να κάνουν το βήμα και να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να καινοτομήσουν.

4. Η τεχνολογία ως σύμμαχος

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, οι ψηφιακές δυνατότητες αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Μέσα σε μία νύχτα ουσιαστικά κάθε εταιρεία κλήθηκε είτε να προσαρμοστεί πλήρως σε ψηφιακό περιβάλλον, είτε να “κατεβάσει ρολά”.

Η κρίση έχει διαταράξει σε μεγάλο βαθμό κλάδους και βιομηχανίες. Τα ταξίδια σταμάτησαν, οι δια ζώσης εκδηλώσεις χρειάστηκε να γίνουν εικονικά, κάτι που θα παραμείνει ως συνήθεια σίγουρα μέχρι το 2021 και τα σχολεία σε διεθνές επίπεδο πασχίζουν να βρουν τον τρόπο που θα επιστρέψουν πίσω οι μαθητές με ασφάλεια.

ΗΠΑ AP

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για λύσεις μέσω εφαρμογών τύπου “σύννεφο” (Cloud computing), που προσφέρουν δηλαδή τη δυνατότητα online αποθήκευσης αρχείων.

Σε τέτοιου είδους εφαρμογές κατέφυγαν νωρίτερα φέτος μεγάλοι παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και ο ΟΗΕ.

5. Οι ηγέτες πρέπει να διακατέχονται από διαφάνεια και τόλμη

Η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε τη σημασία του να υπάρχει διαφάνεια για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των ηγετών και του λαού. Οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι ηγέτες (έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ιχνηλάτηση κρουσμάτων κλπ.) επηρεάζουν σε άμεσο βαθμό τις ζωές των πολιτών, γεγονός που πυροδοτεί την επιθυμία για εξονυχιστικό έλεγχο των κινήσεων των πρώτων.

Ομοίως, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα χρειαστεί τολμηρή ηγεσία. Υπάρχουν ήδη κάποια παραδείγματα τέτοιου είδους ηγεσίας σε τοπικό επίπεδο και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αυτό έχει επιτευθεί με τη συνεργασία με επιχειρήσεις.

Η κρίση του κορονοϊού έχει δείξει ποιες επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις έκτακτες αλλαγές μέσω εξεύρεσης καινοτόμων λύσεων, με απώτερο σκοπό να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η παγκόσμια αλλαγή θα έρθει μόνο μέσω μίας οικουμενικής προσπάθειας και κάθε άτομο, θεσμός, επιχείρηση και κυβέρνηση διαδραματίζει το δικό του ουσιώδη ρόλο σε αυτή τη μετάβαση.

Ήρθε η ώρα να δράσουμε, να σχεδιάσουμε εκ νέου τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις, να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε. Αυτό απαιτεί τολμηρές και όχι σταδιακές κινήσεις.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα