Πώς μπορούμε να στεγνώσουμε τα πλυμένα ρούχα όταν έχει υγρασία

Πώς μπορούμε να στεγνώσουμε τα πλυμένα ρούχα όταν έχει υγρασία
Όταν έχει υγρασία, δύσκολα στεγνώνουν τα πλυμένα ρούχα -χωρίς να μυρίσουν. Υπάρχουν λύσεις. Μια είναι ο αφυγραντήρας. shutterstock

Τώρα που "χαλάει" ο καιρός προκύπτει και το κλασικό πρόβλημα για το πώς μπορεί να στεγνώσει μια μπουγάδα γρήγορα, χωρίς να "μυρίσει" υγρασία. Παρουσιάζουμε λύσεις που είναι και φιλικές προς το περιβάλλον.

Ομολογουμένως ο καιρός τεστάρει καθημερινά την ικανότητα μας να αποφασίσουμε πώς πρέπει να ντυθούμε, για να μην αρρωστήσουμε, με το layering (στην Ελλάδα το λέμε ‘ντύνομαι σαν κρεμμύδι’, με το ένα ρούχο πάνω από το άλλο, ώστε να μείνουμε με όσα χρειαζόμαστε, υπό την όποια συνθήκη) να είναι μονόδρομος. Αυτό σημαίνει ότι βάζουμε περισσότερα πλυντήρια και μετά πρέπει να βρούμε και έναν τρόπο να στεγνώσουν τα ρούχα στο σπίτι, ενώ έχει υγρασία. Δηλαδή, όταν δεν έχει νόημα (ή αποτέλεσμα) να τα κρεμάσουμε στο μπαλκόνι.

Η συνάδελφος Γεωργία Οικονόμου ζήτησε να βρούμε τη λύση σε αυτό το πρόβλημα και κατόπιν μελέτης, παρουσιάζουμε τους τρόπους που τα πλυμένα ρούχα μπορούν να στεγνώσουν γρήγορα (χωρίς να ‘κρατήσουν’ την υγρασία -με ό,τι συνεπάγεται αυτού), δεδομένου ότι εντός των προσεχών ημερών αναμένεται περαιτέρω πτώσης θερμοκρασίας και πολλές βροχές -από την Κυριακή 14/11.

Σημείωση: οι τρόποι που ακολουθούν είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Το στεγνωτήριο ρούχων που ομολογουμένως είναι μια κάποια λύση, έχει διαπιστωθεί πως είναι η οικιακή συσκευή που καταναλώνει το περισσότερο ρεύμα.

Σύμφωνα με μελέτη του 2018, τα 104 λεπτά που χρειάζονται για το στέγνωμα 7 κιλών μπουγάδας κοστίζει 90.79 σεντ, με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που ακολουθεί να καίει 69.48 σεντ την ώρα. Εκτός βέβαια, και αν έχετε ένα ενεργειακής κλάσης Α++ ή Α+++. Αυτές καταναλώνουν 60 με 60 τοις εκατό λιγότερη ενέργεια, συγκριτικά με τις παλιές συσκευές.

Πώς λοιπόν, μπορούν να στεγνώσουν τα πλυμένα ρούχα όταν έχει υγρασία

Είναι χρήσιμο να βάζουμε πλυντήριο το πρωί. Η βασική προϋπόθεση για να γλιτώσουμε την μπουγάδα από την υγρασία και τη μυρωδιά της είναι να τα βγάζουμε από το πλυντήριο, με το τέλος της πλύσης. Είναι χρήσιμο γενικότερα, να διατηρούμε καθαρό το πλυντήριο.

Υπάρχουν ειδικά προϊόντα στο εμπόριο, όπως υπάρχει και η μαγειρική σόδα που μπορείτε να εναποθέσετε σε άδειο κάδο και να κάνετε -μόνο με αυτήν- μια πλύση. Οι ειδικοί συνιστούν να προτιμούμε πρόγραμμα που στραγγίζουν καλά τα ρούχα. Προτιμήστε πολλές στροφές -εφόσον τα υφάσματα των ρούχων που έχετε βάλει για πλύσιμο είναι ανθεκτικά, ώστε να μη διαλυθούν.

Άπαξ και ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, αποσύρουμε τα ρούχα από τον κάδο και κατευθυνόμαστε στο δωμάτιο του σπιτιού που το βλέπει περισσότερο ο ήλιος -και ιδανικά όπου κάνει ρεύμα. Εκεί έχουμε τοποθετήσει την απλώστρα.

Έχετε υπ’ όψιν σας γενικά, πως όπως φεύγει η υγρασία από τα ρούχα -όταν τα απλώνεται μέσα σε ένα δωμάτιο- πάει στους τοίχους και ενδέχεται να προκληθούν φθορές. Αν είναι φρεσκοβαμμένοι οι τοίχοι, είναι χρήσιμο να αποφύγετε να απλώνετε μπουγάδες εντός του όποιου δωματίου, με κλειστές τις μπαλκονόπορτες -ή τα παράθυρα- που υπάρχουν σε αυτό.

Kρεμάστρα που τοποθετείται σε καλοριφέρ. shutterstock

Εφόσον υπάρχει στο σπίτι θέρμανση (από την εγκατάσταση -και σε λειτουργία), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρεμάστρες που τοποθετούνται σε καλοριφέρ. Υπάρχουν γενικά, κρεμάστρες που τοποθετούνται πάνω σε πηγές θερμότητας -διατηρώντας απόσταση ασφαλείας μεταξύ της πηγής και των ρούχων.

Εφόσον χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ή σόμπα, βάλτε την παραδοσιακή οικιακή κρεμάστρα κάπου εκεί κοντά. Όχι πάνω στα υφάσματα. Υπάρχουν και κρεμάστρες που έχουν ύψος ή τοποθετούνται σε τοίχους, για να απλώσετε και σεντόνια ή πετσέτες. Ακολουθείστε την ίδια τακτική.

Kρεμάστρα που τοποθετείται σε τοίχους. Shutterstock

Σε όλες τις περιπτώσεις, δε βάζουμε το ένα ρούχο πάνω στο άλλο, στις κρεμάστρες. Αφήνουμε αποστάσεις για να κυκλοφορεί ο αέρας και να τον ‘αναπνέουν’. Επίσης, τα τεντώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε και έτσι μπορούμε να αποφύγουμε και το σιδέρωμα. Οι μπλούζες κρεμιούνται από τις άκρες και τα παντελόνια από τα μπατζάκια.

Kρεμάστρα που μπορείτε να κρεμάσετε κάπου ψηλά -και να βάλετε τα σεντόνια σας. Shutterstock

Από την εποχή που έγιναν trend οι αφυγραντήρες, έγιναν και ένα επιπλέον εργαλείο για να στεγνώνουν τα ρούχα ό,τι καιρό και αν κάνει είτε βρέχει, είτε χιονίζει.

Εδώ μπορείτε να βρείτε πολλές επιλογές σε αφυγραντήρες για όλες τις ανάγκες, τα βαλάντια -και τα τετραγωνικά.

Αν δεν έχετε αφυγραντήρες και σκέφτεστε να αγοράσετε, ενδεχομένως να σας ενδιαφέρει να τσεκάρετε και αυτούς που έχουν καθαριστή και ιονιστή και έτσι να γλιτώσετε από τη διάδοση βακτηριδίων και ακάρεων σκόνης.

Αν δεν έχετε θέρμανση ή αν η θέρμανση είναι ανεπαρκής ή περιστασιακή, η λύση είναι ο αφυγραντήρας με ζεόλιθο. Έτσι, θα σώσετε και το σπίτι σας από προβλήματα υγρασίας και μούχλας, δουλειά που κάνουν γενικά, οι αφυγραντήρες, αλλά αυτός με το ζεόλιθο το πάει στο επόμενο επίπεδο.

Εφόσον δεν έχετε αφυγραντήρα και δεν είστε σε διαδικασία αγοράς (που θα το προτείναμε, εάν η υγρασία στο σπίτι σας είναι πάνω από 50%), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παραδοσιακό ανεμιστήρα που σας έκανε παρέα σε όλον τον καύσωνα. Αν βιάζεστε, πάρτε το πιστολάκι για τα μαλλιά ή το σίδερο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα