Ξηρές καταιγίδες: Περισσότερο ανάβουν παρά σβήνουν φωτιές

Ξηρές καταιγίδες: Περισσότερο ανάβουν παρά σβήνουν φωτιές
Καταιγίδα στην Αθήνα Eurokinissi

Τι είναι οι ξηρές καταιγίδες, ποια τα χαρακτηριστικά τους και γιατί προκαλούν φωτιές, αντί να τις σβήνουν.

Την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 δύο διαδοχικές διαταραχές πέρασαν πάνω από τον ελληνικό χώρο και προκάλεσαν βροχές και καταιγίδες αλλά με σχετικά μικρά ύψη υετού.

Αντίθετα είχαμε έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με πολλούς κεραυνούς που προκάλεσαν φωτιές σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης και της Αττικής..

Οι καταιγίδες αυτές από τους μετεωρολόγους ονομάζονται ξηρές καταιγίδες. Συνοδεύονται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.


Πιο κάτω βλέπουμε το skew-T, ένα ειδικό διάγραμμα στις 11/8/2021-1200 UTC, όπου και σημειώθηκαν ξηρές καταιγίδες στην Αθήνα Η περιοχή την οποία κυκλώσαμε υποδεικνύει ότι η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ξηρή από περίπου τα 700 hPa (~3000 μέτρα) μέχρι και την επιφάνεια και άρα σε περίπτωση βροχής, το μεγαλύτερο μέρος της εξατμίζεται.

Η βάση των νεφών των ξηρών καταιγίδων βρίσκεται σε μεγάλα ύψη, συνήθως από τα 2500 μέτρα και πάνω Όσο μεγαλύτερη η απόσταση της βάσης της καταιγίδας από την επιφάνεια του εδάφους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση. Για παράδειγμα, εάν μια ξηρή καταιγίδα περάσει με την ίδια ένταση πάνω από όλες τις περιοχές της Ελλάδος στα πεδινά πιθανό να μην πέσει καθόλου βροχή ή μόνο κάποιες σταγόνες,, ενώ στα ορεινά που είναι πιο κοντά στη βάση της καταιγίδας είναι πιο πιθανό να καταγραφεί αρκετή βροχόπτωση ή ακόμη και χαλάζι . Επίσης, όσο πιο χαμηλή είναι η υγρασία από περίπου τα μέσα έως τα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση.

Oι ξηρές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν ισχυρά καθοδικά ρεύματα αέρα (dry microbursts). Αυτό οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας πάνω από το έδαφος (τα οποία φτάνουν μέχρι και την μέση τροπόσφαιρα), και τα οποία ευνοούν την ψύξη της αέριας μάζας λόγω εξάτμιση της βροχής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα