2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι ομιλίες Κοτσακά και Γολέμη

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι ομιλίες Κοτσακά και Γολέμη
Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα των εργασιών στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα, οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό του Ταε Κβο Ντο

Με ομιλίες συνέδρων συνεχίζονται από το πρωί στο Ταε Κβο Ντο οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ αυτών, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ), Αντώνης Κοτσακάς, μίλησε για την αναγκαιότητα για την Αριστερά του 21ου αιώνα. Το μέλος της ΠΓ και διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», Χάρης Γολέμης, πρότεινε βασικά σημεία για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το τι είναι η Αριστερά του 21ου αιώνα είναι θέμα αχαρτογράφητο, για την παγκόσμια Αριστερά, όχι μόνο για τη δική μας», είπε ο κ. Κοτσακάς, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι μέχρι τώρα η Αριστερά πορεύτηκε με τις ιδεολογικές και θεωρητικές επεξεργασίες των κλασικών του μαρξισμού, εξήγησε ότι μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, μετά το σύστημα Φορντ ήταν η φάση του εμπράγματου καπιταλισμού και έχουμε περάσει τώρα σε νέα φάση, στον άυλο καπιταλισμό και στη φάση έντασης κεφαλαίου και γνώσης. Χαρακτήρισε πάρα πολύ καλή την εισήγηση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

«Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η Αριστερά στην όποια έκφρασή της, βρίσκεται σήμερα σε μια αμηχανία», ανέφερε και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αρκεστούμε να λέμε ότι ο νεοφιλελεύθερος παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκεται σε αδιέξοδα, αν δεν παραδεχτούμε ότι και η Αριστερά βρίσκεται σε μια αμηχανία νέων ιδεολογικών και θεωρητικών επεξεργασιών. Είναι ανάγκη να απαντήσει η Αριστερά σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε. Είπε ότι δεν φτάνει να μιλάμε για τη «δική μας Αριστερά» και τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν θεωρητικοί που υποστηρίζουν ότι το νέο επαναστατικό υποκείμενο δεν θα είναι το προλεταριάτο αλλά το πρεκαριάτο, και πως «αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αφορούν το συνέδριο».

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Κοτσακάς είπε ότι το παλιό μοντέλο των κομμάτων δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στις νέες πολυσύνθετες συνθήκες. Υπογράμμισε ότι ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ -με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν ακυρώθηκε από την αντίληψη του κεντρικού κρατικού σχεδιασμού της Γ’ Διεθνούς και δεν ενσωματώθηκε στη διαχειριστική αντίληψη της σοσιαλδημοκρατίας-, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στις καινούργιες ανάγκες, στο ιδεολογικό και το οργανωτικό πεδίο. Τέλος, είπε ότι «η δική μας Αριστερά» πρέπει να κάνει μια προσπάθεια να φύγει από τη μάχη οπισθοφυλακής για τη διατήρηση των κεκτημένων, «πρέπει να βγούμε μπροστά με επιθετικό τρόπο».

Σημεία για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο κ. Γολέμης:

-Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς την απαλλαγή από την εποπτεία, τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και τη ριζική μείωση των στόχων επίτευξης πλεονασμάτων, που θα μπορούσαν να επιφέρουν χαλάρωση της λιτότητας, δεν μπορεί να υπάρξει αριστερό success story.

– Θεωρώντας δεδομένη αυτή την ανάγκη ανατροπής του υφιστάμενου πλαισίου, οι συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και ο διάλογος με τη σοσιαλδημοκρατία που πρέπει να είναι επιλεκτικός και προσεκτικός, είναι χρήσιμες και καλώς επιδιώκονται, φτάνει να μην εξαντλούν την ευρωπαϊκή στρατηγική του κόμματος.

– Αναφορικά με τις σχέσεις κυβέρνησης-κόμματος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δρα αιφνιδιάζοντας το κόμμα.

– Στο πλαίσιο του ΚΕΑ ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προωθήσει σχήμα ενισχυμένης συνεργασίας με τα ομόλογα κόμματα του ευρωπαϊκού Νότου. Συνεργασία για παρεμβάσεις στα ευρωπαϊκά όργανα.

– Δεδομένου ότι συγκρούσεις με τους θεσμούς θα εξακολουθήσουν στο μέλλον, ενώ και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως και η στάση ορισμένων χωρών όπως της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά προβλέψιμη είναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι διά παν ενδεχόμενο.

– Δεν κυβερνάμε πάση θυσία παρά μόνο εφόσον μπορούμε να προστατέψουμε τα λαϊκά συμφέροντα όσο είναι δυνατόν αυτό μέσα σε ασφυκτικές μνημονιακές συνθήκες.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα ισχυρό πολυτασικό δημοκρατικό μη αρχηγικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, απολύτως διακριτό από τη σοσιαλδημοκρατία.

Ο κ. Γολέμης ανέφερε ότι τα λαϊκά στρώματα ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 με τη δέσμευση αυτή τη φορά του κόμματος να διαχειριστεί το νεοφιλελεύθερο μνημόνιο δικαιότερα από ό,τι η Δεξιά, για να προσθέσει ότι τα όρια αυτής της προσπάθειας φαίνονται, πως τα μέλη της κυβέρνησης διαπραγματεύονται σκληρά με το κουαρτέτο και πως η επιδίωξη να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό είναι σοβαρή και επίμονη, παρά τα στρατηγικά λάθη που έγιναν, όπως είπε. Υποστήριξε ότι για το μνημόνιο «πρέπει να τονίζουμε πάντα ότι δεν είναι ιδιοκτησία μας αλλά ότι μας επιβλήθηκε πραξικοπηματικά», ότι είναι «αδυσώπητο» και η Επιτροπή «αμείλικτη». Ανέφερε ότι γι’ αυτόν τον λόγο η λαϊκή συμμαχία που έχει φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, φαίνεται και από δημοσκοπήσεις ότι κρατάει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως επίπτωση -όπως περιέγραψε- της εφαρμογής του μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου ο κ. Γολέμης παρουσίασε τις προτάσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα