Αχτσιόγλου σε αντιπολίτευση: Μην απαξιώνετε τις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους

Αχτσιόγλου σε αντιπολίτευση: Μην απαξιώνετε τις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους
Συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά (8 Απριλίου) , στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την Μεγ. Τρίτη 11 Απριλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ποτάμι χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο "επικοινωνιακό". Το "ναι" της ΝΔ σε αυστηροποίηση συνδικαλιστικού νόμου προκάλεσε αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ

Αντιπαράθεση, ακόμη και για το νομοσχέδιο που προστατεύει τους εργαζόμενους ξέσπασε στη Βουλή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναφωνούν «άνθρακες ο Θησαυρός !» και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να επισημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να απαξιώνει ρυθμίσεις που αφορούν τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

«Πίσω από κάθε μια από αυτές τις ρυθμίσεις που εσείς απαξιώνετε υπάρχουν πραγματικές ιστορίες εργαζομένων που χρειάζονται υποστήριξη. Πιστεύουμε ότι με αυτές τις ρυθμίσεις θα βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους και αυτό έχει τεράστια σημασία» είπε η κυρία Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τις περιπτώσεις των απλήρωτων εργαζομένων που μέχρι σήμερα έμεναν «εγκλωβισμένοι» για χρόνια λόγω της αρνητικής νομολογίας και των αργών δικαστικών διαδικασιών. Πλέον, όμως, η μη καταβολή δεδουλευμένων συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή (σύμφωνα με την τροπολογία του ΚΚΕ που αποδέχτηκε η κυβέρνηση) ενώ με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα καταβάλλεται επίδομα ανεργίας «από την πρώτη μέρα» και ταυτόχρονα θεσπίζεται η ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων. «Θωρακίζουμε τη νομοθεσία για να προστατεύσουμε στην πράξη τον εργαζόμενο» ανέφερε.

Η υπουργός Εργασίας απάντησε, όμως, και στις αιτιάσεις του εισηγητή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση προς την κυβέρνηση για τους χαμηλούς μισθούς και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. «Επιμένετε να κάνετε αντιπολίτευση στη βάση των πρωτοσέλιδων» είπε η κυρία Αχτσιόγλου και σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης Σαμαρά ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση μειώθηκε γύρω στα 200 ευρώ ενώ επί Σύριζα μειώθηκε κατά 11 ευρώ. «Τελικά ποιος διέλυσε τους μισθούς;» διερωτήθηκε ρητορικά.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη που κατάφερε να μειώσει την ανεργία μέσα στην κρίση από 25,8% τον Ιανουάριο του 2015 σε 21,7% τον Μάιο του 2017. Ακόμη επισήμανε ότι επί διακυβέρνησης Σαμαρά η πλήρης απασχόληση μειώθηκε από 61% σε 45% ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε και πάλι στο 50%. «Δεν λέμε ότι όλα είναι καλά, ούτε έχουμε success story. Ποιος απορρύθμισε όμως την αγορά εργασίας;» διερωτήθηκε.

ΝΔ: Άνθρακες ο θησαυρός για τους εργαζόμενους!

Είχε προηγηθεί ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ο οποίος τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας. «Στην πράξη έχουμε μια συρραφή διατάξεων, άνθρακες ο θησαυρός !» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας. Καταλόγιζε μάλιστα στο υπουργείο Εργασίας ότι επιθυμεί  «να βάλει πολιτικά επιχειρήματα στο άδειο καλάθι του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ». Κατήγγειλε, επίσης, ότι για πρώτη φορά έχουμε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης με 360 ευρώ και για πρώτη φορά έχουμε την γενιά των συνταξιούχων των 185 ευρώ».

Η ΝΔ ξεκαθάρισε, πάντως, μέσω το κ. Βρούτση ότι σκοπεύει να στηρίξει στη Βουλή, εφόσον έρθει προς ψήφιση, την αυστηροποίηση του συνδικαλιστικού νόμου με την προϋπόθεση για απαρτία τουλάχιστον 50% + 1.

Δημ. Συμπαράταξη: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κατακρημνίζουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Τις αναφορές του κ. Βρούτση για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων σχολίασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι λειτουργεί ως «συμπαραστάτης» της κυβέρνησης. «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα κατακρημνίσουν τα δικαιώματα του συνδικαλίζεσθαι στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής. Ανέφερε, ακόμη, ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα αποτελεί «προπέτασμα καπνού εν όψει «όσων έρχονται, όπως ο περαιτέρω περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος της απεργίας».

Αρνητική κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε και το ΚΚΕ που ανέφερε ότι οι διατάξεις είναι «χωρίς αντίκρισμα» και μίλησε για εργασιακή ζούγκλα. Από την πλευρά του το Ποτάμι συνέδεσε το νομοσχέδιο με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα