Αιχμές Ξυδάκη για πολιτική εκμετάλλευση της Αμφίπολης

Αιχμές Ξυδάκη για πολιτική εκμετάλλευση της Αμφίπολης
ΑΘΗΝΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ/ Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης. Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Για "ιδεολογικές και κομματικές χρήσεις της αρχαιολογίας και της ιστορίας" έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής

Με αιχμές για πολιτική εκμετάλλευση των αρχαιολογικών ευρημάτων στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

“Γνωρίζουμε ότι αυτό το υπουργείο έχει ένα μεγάλο φορτίο και μια αποστολή: Να συμπυκνώνει και να αναδεικνύει, χωρίς να ποδηγετεί, μια ταυτότητα, ένα αξιακό πλαίσιο, χωρίς να κάνει ιδεολογικές και κομματικές χρήσεις της αρχαιολογίας και της ιστορίας, κάτι που το έχουμε δει στο διάβα του χρόνου και το ζήσαμε και την πρόσφατη περίοδο” είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

“Σίγουρα αυτό για το οποίο εκλεχθήκαμε από τον ελληνικό λαό δεν είναι να συνεχίσουμε απλώς  ό,τι βρήκαμε, αλλά να το αλλάξουμε, να το ανανεώσουμε, να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε όσο μπορούμε, να διδαχθούμε και να ανταποκριθούμε κυρίως σε αυτό το ισχυρό κάλεσμα της ιστορίας” πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο απερχόμενος υπουργός Κ. Τασούλας δήλωσε: “Το υπουργείο Πολιτισμού είναι σαφώς προτιμότερο και αποτελεσματικότερο όταν δραστηριοποιείται αυτοτελώς και όχι όπως ξεκινά τώρα υπαγόμενο σε άλλους φορείς και δομές”.

Ο νέος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς απάντησε ότι “επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί η -σε εισαγωγικά- συγχώνευση του υπουργείου Παιδείας με το ΥΠΠΟ ως πράξη υποβάθμισης του Πολιτισμού ως προς την Παιδεία, αλλά αντίθετα ως πράξη αναγνώρισης της σημασίας του Πολιτισμού μέσω και των σχέσεων της με την Παιδεία. Γιατί είναι προφανές ότι Παιδεία χωρίς Πολιτισμό δεν έχει νόημα, όπως και το αντίθετο”.

Επιπλέον, τόσο ο ίδιος, όσο και ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, έκαναν λόγο για απόλυτη πάταξη φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής, με τον κ. Κοντονή να αναφέρει την πεποίθησή του ότι “η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα”, και ότι “στον Αθλητισμό θα επανέλθει η διαφάνεια, το φίλαθλο πνεύμα, η εφαρμογή των νόμων και η ισονομία”.

“Ο σύγχρονος πολιτισμός οφείλει να βγει δυναμικά με εξωστρέφεια και να αποτελέσει έναν πυλώνα ανάπτυξης που θα βοηθήσει τη χώρα σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή” δήλωσε από την πλευρά της η κ. Γκερέκου, ενώ ο κ. Ανδριανός έκανε εκτενή ανάλυση των πεπραγμένων αλλά και όσων πρέπει να γίνουν ακόμα.

Τις ευχαριστίες της σε όλα τα στελέχη στην ιεραρχία του ΥΠΠΟ, τα οποία “είναι πάνω από το μέσο όρο σε πολλά επίπεδα, κυρίως μόρφωσης και αφοσίωσης”, καθώς και στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου, απηύθυνε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.

Τέλος, από τους νεοφερμένους έγινε μνεία και για τον ευγενικό τρόπο υποδοχής που τους επιφύλαξε η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, μια παράδοση, που όπως τονίστηκε, δεν τίμησε ο κ. Σαμαράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα