Αίθουσα “Μανώλης Γλέζος” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Όλοι όρθιοι για τον “πρώτο παρτιζάνο”

Αίθουσα “Μανώλης Γλέζος” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Όλοι όρθιοι για τον “πρώτο παρτιζάνο”
Ο Μανώλης Γλέζος Eurokinissi

Ευρωβουλευτές και πολιτικοί από όλο το δημοκρατικό τόξο τίμησαν τη μνήμη του σπουδαίου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς στην εκδήλωση για την ονοματοδοσία αίθουσας της Ευρωβουλής "Μανώλης Γλέζος", με ομόφωνη απόφαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Σε μία σπουδαία στιγμή για τη δημοκρατία, κόντρα στο πείσμα των καιρών και των τελευταίων εξελίξεων που σκεπάζουν και απειλούν την Ευρώπη με την άνοδο της ακροδεξιάς σε κράτη του προηγμένου κόσμου και μέλη της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μία πραγματική γιορτή της δημοκρατίας, μία μεγαλοπρεπής εκδήλωση τιμής και μνήμης για έναν σπουδαίο αγωνιστή της Αριστεράς, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού: Τον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο, ή αλλιώς, όπως τον είχε αποκαλέσει ο Charles De Gaulle, τον “πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης”.

Στις 3μ.μ. (ώρα Βρυξελλών), η αίθουσα που φέρει πλέον το όνομα του, είχε “πλημμυρίσει” από πολιτικούς και Ευρωβουλευτές από όλο το δημοκρατικό φάσμα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του η οποία ήταν αρκετή για να εμπνεύσει και να οδηγήσει στην ομόφωνη απόφαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (μετά από πρόταση του αντιπροέδρου του ΕΚ και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και της Ευρωομάδας της Αριστεράς) για την ονοματοδοσία αίθουσας της Ευρωβουλής “Μανώλης Γλέζος” στον πρώτο όροφο του κτιρίου.

NEWS 24/7

Στο πάνελ βρέθηκαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Συμπρόεδρος της Αριστεράς, Μάρτιν Σίρντεβαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, η Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Σκα Κέλερ, ενώ μήνυμα μέσω βίντεο έστειλε και ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης.

NEWS 24/7

Στην εκδήλωση επίσης βρέθηκαν μέλη της οικογένειάς του, καθώς και φίλοι και συναγωνιστές του που τον έζησαν από κοντά. Επίσης, θα λάβουν χώρα συζητήσεις με επιζώντες του Ολοκαυτώματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για τις Γερμανικές Οφειλές, τις οποίες πάντα διεκδικούσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για “τον εκπρόσωπο ολόκληρης της ιστορίας μας”, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης που βρισκόταν επίσης στο πάνελ μίλησε για την “πυξίδα” από την παρακαταθήκη του Μανώλη Γλέζου σε μία εποχή που η ακροδεξιά ενισχύεται”.

Eurokinissi

Η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στο “πραγματικό σύμβολο” της ελληνικής ιστορίας, τονίζοντας την αποδοχή που έχει από το δημοκρατικό φάσμα, αφού το ΕΚ θα τον θυμάται πάντα ως έναν “θαρραλέο άνθρωπο και πολιτικό που πολέμησε άγρια απέναντι στους Ναζί”, εκπροσωπώντας μια γενιά που “δεν παραδόθηκε ποτέ και πολέμησε τον φανατισμό”.

Ο Συμπρόεδρος της Αριστεράς, Μάρτιν Σίρντεβαν έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που “παρέμεινε αφοσιωμένος στον αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού” και οποίος ήταν ανένδοτος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, γι’ αυτό και τον γνώρισα”

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών χαρακτήρισε τη ζωή του ως έναν “συνεχή αγώνα” ενώ ο Σκα Κέλερ, Συμπρόεδρος των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία υποστήριξε πως “πρέπει να μάθουμε από το παράδειγμα εκείνων που αντιστάθηκαν και προσπάθησαν να διαμορφώσουν τον κόσμο προς ένα καλύτερο μέρος”.

Παράλληλα, προβλήθηκε και βίντεο με μήνυμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Κρήτη και ο οποίος έκανε λόγο για έναν θεματοφύλακα της κληρονομιάς μας.

Τέλος, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ανέφερε ότι “συνέδεσε σημαντικό μέρος της ζωής του με το ΚΚΕ, ενώ από το 1981 εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτης με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφορές μας εκφράζονταν με ευθύτητα, ανοιχτά. Η ζωή και η δράση του συνδέθηκε με την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και τους αγώνες για τη λευτεριά και την ειρήνη”

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης σημαντικές προσωπικότητες όπως, ο Σιμόν Γκρονόφσκι (Επιζών του Άουσβιτς), ο Νίκος Βούτσης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρώην Βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, ο Αριστομένης Συγγελάκης, Συν-Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Απαιτήσεων των Γερμανικών Πολεμικών Αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, ο Καρλ Χάινζ Ροθ, Καθηγητής, Ίδρυμα Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου Αιώνα, Βρέμη, αλλά και ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων – Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων και Χωριών του Ελληνικού Ολοκαυτώματος.

Στο τέλος, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ένας αιώνας αντίστασης» των Ντίνα Κάτσαρη, Ευγενία Κατούφα και Νίκου Γκωσέ, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια που αγαπούσε ο Μανώλης Γλέζος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα