Ακριβό μου αυθαίρετο

Ακριβό μου αυθαίρετο
Στιγμιότυπο απο την δόμηση στην πλαγιά του βουνού της Πάρνηθας,στην πλευρά του Τελεφερίκ Eurokinissi

Τσουχτερά είναι τα πρόστιμα που προβλέπονται για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Στο 30% της τιμής ζώνης για τα εκτός σχεδίου. Τα αδιευκρίνιστα σημεία του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, αν και η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου έδειχνε μεγάλη μείωση σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα για παρανομίες που έγιναν μετά την 1/1/2004, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν πρόστιμο ίσο με το 15% της τιμής ζώνης, αλλά υπάρχουν προσαυξήσεις κατά 50% για παράνομα τετραγωνικά που υπερβαίνουν το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης ή του ύψους του κτηρίου.

“Ειδικά για τα εκτός σχεδίου”, σημειώνει το δημοσίευμα, “ο συντελεστής διπλασιάζεται και το πρόστιμο διαμορφώνεται στο 30% της τιμής ζώνης. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν πολλές περιοχές για τις οποίες δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης και με βάση το νομοσχέδιο λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό η κατώτερη τιμή που ισχύει για εντός σχεδίου ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι για πολλές περιοχές της Αττικής, τα οφειλόμενα ποσά είναι σημαντικά για τους ιδιοκτήτες”.

Για παράδειγμα, στην Ανθούσα, η κατώτερη τιμή ζώνης είναι 950 ευρώ ανά τετραγωνικό, επομένως ανά εκτός σχεδίου αυθαίρετο 50 τετραγωνικών θα πληρώσει, εκτός από το παράβολο των 500 ευρώ, άλλα 14.250 ευρώ, ποσό σημαντικό στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αρχίζει να συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή. Νωρίτερα το σχέδιο θα τεθεί επί τάπητος στον ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ναυτεμπορική, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναμένεται να υπάρξουν βελτιώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου, προκειμένου να αρθούν κάποιες αδικίες που υπάρχουν, κυρίως όσον αφορά στον υπολογισμό του ειδικού προστίμου διατήρησης. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τον Αύγουστο.

Οι ασάφειες του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με την εφημερίδα αρκετά σημεία παραμένουν αδιευκρίνιστα στο νομοσχέδιο όπως:

* “Δεν είναι σαφές τι θα γίνει με αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2004 τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με χαμηλότερα πρόστιμα. Από το υπουργείο διευκρίνισαν ότι, με βάση το νομοσχέδιο, τα νέα πρόστιμα είναι ενιαία και δεν εξαρτώνται από τον χρόνο κατασκευής τους. Το μεγάλο κέρδος, πάντως για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, είναι η κατάργηση του ετήσιου προστίμου διατήρησης, που είναι υπολογίσιμο για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων. Πρόστιμο διατήρησης 5% τον χρόνο θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσοι δεν θα υποβάλουν δήλωση, οι οποίοι θα δουν το πρόστιμο ανέγερσης να ανεβαίνει στο 30% της τιμής ζώνης.

* Ερωτήματα προκύπτουν όσον αφορά δηλώσεις ακινήτων που βρίσκονται σε δασικές περιοχές. Με δεδομένο ότι δεν έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες παρά μόνον σε έξι περιοχές, είναι πιθανό να καταθέσουν δηλώσεις, να πληρώσουν και στη συνέχεια να βρεθούν στον… αέρα.

* Μειωτικός συντελεστής προβλέπεται για ιδιοκτήτες που το αυθαίρετο είναι η μοναδική τους κατοικία”.

Σημειώνεται ότι δεν υπάγονται στις διατάξεις της ρύθμισης αυθαιρέτων ακίνητα που βρίσκονται:

*σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης,

*στη ζώνη ασφαλείας των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών κατά τη νομοθεσία περί μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας,

*σε δημόσιο κτήμα,

*σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, στον αιγιαλό ή τη ζώνη παραλίας

*σε κηρυγμένο αρχαιολογικό ή ιστορικό χώρο, στον οποίο απαγορεύεται η ιδιωτική δόμηση ή σε παραδοσιακό οικισμό

*σε παραδοσιακό οικισμό ή σε κηρυγμένο ως διατηρητέο κτήριο κατά το μέρος που οι κατασκευές και οι αλλαγές χρήσης που ορίζονται στην παράγραφο 1 αλλοιώνουν τα στοιχεία, για τα οποία χαρακτηρίστηκε ο οικισμός παραδοσιακός ή κηρύχθηκε το κτήριο ως διατηρητέο

*σε ρέμα ή σε βιότοπο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα