Τσίπρας: “Κάνετε τα ίδια λάθη που οδήγησαν στο δεύτερο κύμα”

Τσίπρας: “Κάνετε τα ίδια λάθη που οδήγησαν στο δεύτερο κύμα”
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής eurokinissi

"Οι νεκροί δεν είναι στατιστική́" είπε ε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανευθυνότητα.

Στην κυβέρνηση επέρριψε όλες τις ευθύνες “για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την για “ιδεοληψίες”, “αλαζονεία της εξουσίας” και “άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας”.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια “εξαιρετικά δύσκολη” κατάσταση, που απαιτεί από όλους, “μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης”.

“Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής”, είπε.

Δεν είστε Πρωθυπουργός χωρίς ευθύνη, αλλά ανεύθυνος Πρωθυπουργός. Οι νεκροί δεν είναι στατιστική”, συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι “η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας”.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που συνομολογούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ότι “έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας”. “Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας”, υπογράμμισε.

“Βασική σας έγνοια η καταστολή”

Κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των απαγορευτικών μέτρων, άσκησε στη δευτερολογία του στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του ότι «βασική σας έγνοια δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή». Συνεχίζοντας με σκωπτικό ύφος είπε: «Πήγατε το πρόστιμο από τα 300 στα 500 ευρώ, όταν ο μισθός που παίρνουν οι εργαζόμενοι μέσα στη πανδημία είναι 534 ευρώ. Γιατί δεν κάνετε το πρόστιμο 534 ευρώ ώστε να είναι το ίδιο και να μην έχετε πάρε δώσε;».

«Είσαστε αποτελεσματικοί στα μέτρα και στην τήρησή τους. Η πανδημία αντιμετωπίζεται περισσότερο από τον κ. Χρυσοχοΐδη, παρά από τους υπουργούς Υγείας. Αναρωτιέμαι τι εξυπηρετεί η αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των μέτρων; Έχετε εικόνα τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο των 534 ευρώ να πληρώσει 500 ευρώ; Η ανεμελιά της Πάρνηθας, αν πληρώνατε γι αυτή, μπορεί να μην είναι σημαντικό ποσό για εσάς ή και για εμάς που έχουμε τις αμοιβές των βουλευτών. Όμως για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους, όπως ανακαλύψατε πρόσφατα, είναι σημαντικό ποσό… Η αύξηση των προστίμων σηματοδοτεί το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζετε τα πράγματα… Ο μέσος πολίτης αισθάνεται ασφυκτικά γιατί πρέπει να στείλει sms για να πάει στο περίπτερο και κινδυνεύει να πληρώσει αν κάνει κάποιο λάθος στην ώρα, και την ίδια ώρα όμως όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα κάνει διακοπές στο Ντουμπάι και όταν γυρίσει να μείνει τρεις μέρες στο σπίτι και αν μείνει», ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι δημιουργεί αίσθημα αδικίας στη κοινωνία η διαφορετική αντιμετώπιση.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό. Είπε ότι πριν από λίγες μόνο ημέρες στην συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 2.000.000 εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου και μετά από τρεις ημέρες ήλθε στη Βουλή για να πει ότι δεν είναι βέβαιο αν θα δώσουν τα εμβόλια οι εταιρείες.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού είπε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τη δημόσια υγεία παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς» και επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς στον κ. Μητσοτάκη ρωτώντας «πόσες ΜΕΘ δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από την πανδημία». Υποστήριξε ακόμη ότι είναι στο πρόγραμμα της ΝΔ η ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα των rapid test και των μοριακών τεστ (PCR) είπε ότι «ο τρόπος με τον οποίο διεξάγετε την ανίχνευση του ιού στην κοινότητα είναι λάθος και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα» και ρώτησε ξανά «γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μην δίνει στα κόμματα τις συνεδριάσεις των επιστημόνων».

Αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας ότι «θα είναι το μεγάλο θέμα μετά την αρχή του τέλους της πανδημίας». Σημείωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα μέσα στην πανδημία και θα συνεχίσουν να το καταβάλλουν και επανέλαβε τις προτάσεις του για την οικονομία, τονίζοντας τη διαγραφή και συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στο πρότυπο της ρύθμισης που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ζήτησε ακόμη από τον κ. Μητσοτάκη: «Αποσύρετε τον πτωχευτικό νόμο γιατί θα είναι η ταφόπλακα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Έκλεισε με μία σύντομη αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών που την συνέδεσε με την αξιοπιστία του πρωθυπουργού: «Η αξιοπιστία είναι κρίσιμο θέμα και δεν φαίνεται μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας… Είδα την συνάντησή σας με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Χθες είπατε ότι είναι ανάγκη η αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών… Η ίδια Συμφωνία για την οποία είχατε πει ότι είναι εθνική ήττα και έχει ακυρωθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού». Έκανε δε αναφορά και στο tweet του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι «όταν εμείς υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και λέγαμε ότι η Συμφωνία εξασφαλίζει την αρχαία κληρονομιά μας λέγατε ψεύτες… Η ιστορία όμως τιμά αυτούς που την γράφουν όχι αυτούς που σέρνονται πίσω της».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version