Αλέξης Τσίπρας: Καθησυχαστικός στο εξωτερικό, αυτοδυναμία στο εσωτερικό

Αλέξης Τσίπρας: Καθησυχαστικός στο εξωτερικό, αυτοδυναμία στο εσωτερικό
President of Radical Left Party (SYRIZA) Alexis Tsipras delivered a speech at the Commercial and Industrial Chamber of Athens presenting the Party`s thesis on tourism, on Dec. 9, 2014 / . , 9 , 2014 Sooc

Διπλό μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις αγορές, αλλά και στο εκλογικό σώμα έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην 29η Δεκεμβρίου. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του news247 τη στρατηγική, καθώς και τις επόμενες κινήσεις της Κουμουνδούρου.

Μπορεί την επόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι η Βουλή να κληθεί για δεύτερη φορά να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως όλοι ξέρουν καλά πως αυτή η διαδικασία είναι τυπική, αφού η «μητέρα των μαχών» είναι η τελευταία προεδρική κάλπη που θα στηθεί.

Γνωρίζοντας καλά στην Κουμουνδούρου πως η κυβέρνηση «θα παίξει… τα ρέστα της», προκειμένου να αποφύγει τις εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας έκανε χθες δυο κινήσεις ματ, προκειμένου να ξεθολώσει το τοπίο.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ξεκαθάρισε πως διαπραγμάτευση σημαίνει συμφωνημένη λύση. Με αυτό τον τρόπο θέλησε  να δώσει ένα τέλος στις  κυβερνητικές «σειρήνες» που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για μονομερείς ενέργειες, αλλά και σε όποιους προβληματισμούς καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο εσωτερικό του κόμματος.

Έβαλε τον εκλογικό πήχη ψηλά ζητώντας αυτοδυναμία που αποτελεί, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, κομβικό σημείο για να μπορέσει η Κουμουνδούρου να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά και να διεκδικήσει την επιτυχία του προγράμματός της με αξιώσεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, πιστεύουν πως τα προβλήματα της κυβέρνησης έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί. Εκτιμούν πως το «βραχυκύκλωμα» που έχει επέλθει στις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου με ΠΑΣΟΚ οδηγεί τους δυο εταίρους στο γκρεμό. Βλέπουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακολουθεί μια προσωπική στρατηγική και μέχρι την τρίτη προεδρική ψηφοφορία οι σχέσεις πρωθυπουργού – αντιπροέδρου θα δοκιμαστούν ποικιλοτρόπως.

Η απάντηση που δίνουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα στα εναλλακτικά σενάρια που διακινούνται είναι μια: «Κυβερνήσεις ειδικού σκοπού έχουν μόνιμο σκοπό να συνεχιστεί η κυβερνητική πολιτική. Εμάς δεν μας αφορούν αυτές οι προτάσεις».

Στο προσκήνιο το πρόγραμμα

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως δεν θα «μείνουν στις δάφνες τους» και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα συνεχίσουν να «παρακολουθούν» τις κινήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν κάποιοι να αλλάξουν στάση. Η πρώτη ψήφος θεωρείται ουσιαστικά δεσμευτική και για τις υπόλοιπες δυο διαδικασίες.

Προσηλωμένος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θέλει να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας, συνεπώς καθόλου τυχαία δεν είναι και η σημερινή πρωινή παρουσία του στην περιφέρεια Αττικής. Η πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου «Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους», με την οποία αναλαμβάνει τη δαπάνη επανασύνδεσης της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν, συμπίπτει άμεσα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συνέπεια λόγων και έργων, λοιπόν με περιφέρεια Αττικής και ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν το δικό τους προεκλογικό μήνυμα.

Σε αυτό το πεδίο έρχονται και οι πρωτοβουλίες, που σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζουν στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών.

«Φουλάρουν» τις εκλογικές μηχανές.

Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 και επιβεβαιώνεται από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στον ΣΥΡΙΖΑ, προχωρούν άμεσα στη συγκρότηση των τριών Επιτροπών που θα επιφορτιστούν το βαρύ έργο  του προεκλογικού αγώνα:

Επιτροπή Δεοντολογίας, που θα έχει ρόλο την τήρηση του καταστατικού, ενώ θα διέπεται και από βασικούς κανόνες για την συμπεριφορά των στελεχών.

Επιτροπή Επικοινωνίας, με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη, στην οποία θα συμμετέχουν ο Τάσος Κορωνάκης και ο Αλέκος Καλύβης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα διαιρεθεί σε υποεπιτροπές με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων τα σποτ, τις καμπάνιες, αλλά και ζητήματα τεκμηρίωσης για τυχόν θέματα που προκύπτουν από την επικαιρότητα.

Επιτροπή για τα Ψηφοδέλτια, η οποία θα κληθεί να εξετάσει όλες τις υποψηφιότητες προκειμένου αυτές να ενταχθούν στις τελικές εκλογικές λίστες.

Στη χθεσινή γραμματεία δόθηκε το «πράσινο φως» στις Νομαρχιακές επιτροπές προκειμένου να συλλέγουν διαθεσιμότητες υποψηφίων μετά από διαβούλευση που θα γίνει με τις τοπικές οργανώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα