Αλλαγή στάσης της ΝΔ στο σύμφωνο συμβίωσης με αφορμή την τεκνοθεσία

Αλλαγή στάσης της ΝΔ στο σύμφωνο συμβίωσης με αφορμή την τεκνοθεσία

Η ΝΔ επιφυλάχθηκε για τη στάση της παρά το γεγονός ότι ο Πλακιωτάκης είχε προαναγγείλει υπερψήφιση του συμφώνου συμβίωσης. Αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης στην περίπτωση του Μηνά Χατζησάβα

Τη μέχρι χθες θετική στάση της για το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών τροποποίησε η Βουλή η ΝΔ καθώς τελικά δεν είπε “ναι” αλλά επιφυλάχθηκε για το νομοσχέδιο εγείροντας το θέμα της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.

Το ζήτημα ανέδειξε ο εισηγητής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου διαφοροποιούμενος ουσιαστικά από τον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει σε δημοσιογράφους ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πει «ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης. Συγκεκριμένα ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι η ΝΔ «θα συμφωνούσε» με το νομοσχέδιο αν η κυβέρνηση ξεκαθάριζε ορισμένα ζητήματα με κυριότερο αυτό της τεκνοθεσίας που δεν περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις.

Ειδικότερα υποστήριξε ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένη η σχετική διάταξη (άρθρο 12) δημιουργείται «κενό νόμου» σχετικά με το αν επιτρέπεται ή όχι η τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. «Αν δεν σκοπείται η τεκνοθεσία η διάταξη είναι ατυχώς διατυπωμένη» είπε χαρακτηριστικά καλώντας την κυβέρνηση να τροποποιήσει τη διάταξη. Επιπλέον, ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε μεν ότι η ΝΔ σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που χαρακτηρίζουν παράνομο τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα από το σύμφωνο συμβίωσης αλλά τελικά επιφυλάχθηκε για τη στάση του κόμματός του.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση του ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα -αν και δεν τον κατονόμασε- επισημαίνοντας τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομόφυλα ζευγάρια λόγω της μη αναγνώρισής τους. «Ο πολίτης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να μην βλάπτει τους άλλους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης και ξεκαθάρισε ότι το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών δεν σχετίζεται ούτε με τη φύση του ανθρώπου, ούτε με τη θρησκεία αλλά μόνον «με την κοινωνική ειρήνη και το δικαίωμα στη διαφορά».

Ναι στο σύμφωνο συμβίωσης λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων. Επιφυλάσσονται η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ. “Οχι” από ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή

Την πρόθεσή του να ικανοποιήσει το αίτημα της ΝΔ αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για διευκρινιστική διάταξη που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

“Νομοθετούμε τίμια” είπε ο κ. Παρασκευόπουλος ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να αναγνωριστεί δικαίωμα τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια.Το θέμα είχαν εγείρει ο εισηγητής της ΝΔ, Χ. Αθανασίου και των ΑΝΕΛ, Β. Κόκκαλης.

Σημειώνεται ότι πέραν του ΣΥΡΙΖΑ θετικά επί του συμφώνου συμβίωσης τοποθετήθηκαν και οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα