Ανασχηματισμός εξπρές: Οι υπουργοί που έρχονται και φεύγουν

Ανασχηματισμός εξπρές: Οι υπουργοί που έρχονται και φεύγουν

Ποιοι είναι οι υπουργοί που θα αναλάβουν μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τις κυβερνητικές θέσεις

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις κορυφώνονται με τις ζυμώσεις για τη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο οριστικοποιείται εντός των αμέσως προσεχών ημερών.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, το αργότερο, αναμένεται ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των υπουργών και υφυπουργών που είχε στήριζε η ΔΗΜΑΡ.

Οι διεργασίες έχουν επείγοντα χαρακτήρα για τον πρόσθετο λόγο ότι τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης είναι κενά μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Τα δύο χαρτοφυλάκια έχουν στρατηγική σημασία.

Σε ριζικό ανασχηματισμό έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών (σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι οριστικές αποφάσεις είναι πιθανόν να ανακοινωθούν έως την Τετάρτη το αργότερο), οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, σφραγίζοντας και στο επίπεδο των προσώπων την πολιτική συνεργασία των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Έθνους” οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά την αναλογία της εκπροσώπησης των δύο κομμάτων έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν καταλήξει ότι αυτή θα είναι περίπου στο επίπεδο τού 2:1.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλουν να προωθήσουν άμεσα το νέο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά και διότι θέλουν να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται λόγω της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο κρίσιμα υπουργεία: το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Δικαιοσύνης μένουν χωρίς υπουργό, ενώ πρέπει να “τρέξουν” άμεσα τα θέματα που αφορούν τις μνημονιακές υποχρεώσεις τη χώρας, κυρίως στον τομέα του Δημοσίου.

Επίσης στενοί συνεργάτες και των δύο ηγετών τονίζουν ότι όσο πιο σύντομα διαμορφωθεί το κυβερνητικό σχήμα, τόσο πιο έντονη θα είναι η προβολή της εικόνας της «φυγής προς τα εμπρός», κάτι που είναι απαραίτητο να γίνει μετά και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας.

Σε επίπεδο προσώπων, η αρχή θα γίνει -προφανώς- από την επιλογή του κ. Βενιζέλου να αποδεχθεί τελικά τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Παλαιότερα, όταν η κυβέρνηση ήταν τρικομματική είχε επιφυλάξεις, με δεδομένη και τη σταθερή άρνηση του κ. Κουβέλη. Τώρα που τα δεδομένα άλλαξαν, ο κ. Βενιζέλος -σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ- εμφανίζεται πιο θετικός απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κρατά πάντως κλειστά τα χαρτιά του για το εάν θα συμμετέχει προσωπικά στο κυβερνητικό σχήμα, εστιάζοντας περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τη νέα προγραμματική συμφωνία.

Στο οικονομικό επιτελείο, αμετακίνητος θεωρείται ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος από σήμερα θα πρέπει να διαχειριστεί και τις δύσκολες σχέσεις που έχει με τον Ευ. Βενιζέλο

Πιθανή θεωρείται η παραμονή του Χρ. Σταικούρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του “Έθνους”, νέο μέλος της πολιτικής ηγεσίας δεν αποκλειόταν να οριστεί ο Φ. Σαχινίδης ο οποίος θα τοποθετηθεί σε θέση αναπληρωτή υπουργού. Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει στο υπουργείο Εργασίας με τον Γ. Βρούτση να βρίσκεται υπ’ ατμόν.

Στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρ. Λυκουρέντζος θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του ίσως στη Φ. Γεννηματά, το όνομα της οποίας ακούγεται και για το υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο θα αποχωρήσει ο Ευρ. Στυλιανίδης. Ο Κ. Μουσουρούλης αποχωρεί επίσης από το υπουργείο Ναυτιλίας και τη θέση του θα αναλάβει κάποιος εκ των Μ. Βαρβιτσιώτη ή Γ. Πλακιωτάκη.

Το φλέγον υπουργείο Δικαιοσύνης

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, καθώς είναι γνωστό ότι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης θα διαχειριστεί και το “αγκάθι” του αντιρατσιστικού.

Η ΝΔ προκρίνει τον Χ. Αθανασίου για τη θέση αυτή, αλλά συναντά αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ. Πιθανόν είναι να προκριθεί πρόσωπο που δεν φέρει κομματική “σφραγίδα”, όπως για παράδειγμα είναι ο καθηγητής, Χ. Αλιβιζάτος.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από τη ΝΔ είναι είτε να αναλάβει ο Δημ. Σταμάτης, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας Μανιτάκη, είτε να αναβαθμιστεί σε υπουργό ο Μ. Βολουδάκης.

“Σπάσιμο” των υπερυπουργείων

Πιθανό σενάριο είναι να “σπάσουν” τα υπερυπουργεία Ανάπτυξης – Υποδομών και Παιδείας – Πολιτισμού. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ο κ. Χατζηδάκης θα διατηρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ στο Υποδομών θα τοποθετηθεί κάποιος εκ των Μ. Βορίδη ή Κυρ. Μητσοτάκη, με αναπληρωτή υπουργό στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Παραμένει στο Παιδείας ο Κων. Αρβανιτόπουλος αποκτώντας και αναπληρωτή υπουργό την κυρία Ευ. Χριστοφιλοπούλου, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Τζαβάρας θα παραχωρήσει το χαρτοφυλάκιο του σε στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Μανιάτης φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει τον κ. Λιβιεράτο στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ενώ αμετακίνητοι θα είναι ο Ν. Δένδιας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Όλγα Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού. Τέλος, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εάν παραμείνει ο κ. Τσαυτάρης στη θέση του υπουργού, όλα δείχνουν ότι θα μείνει εκτός κυβέρνησης ο κ. Χρακόπουλος.

Αλλαγή είναι πιθανό να υπάρξει και στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς στη θέση του κ. Κεδίκογλου είναι να τοποθετηθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Από τη ΝΔ πιθανότητες συμμετοχής στο νέο κυβερνητικό σχήμα έχουν οι κ. Κικίλιας, Κοντογιάννης, Γεωργιάδης και Βούλτεψη. Από το ΠΑΣΟΚ ακούγονται έντονα τα ονόματα των Χρυσοχοϊδη, Κουκουλόπουλου και Μωραΐτης.

Πηγή: Το Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα