Αναστασιάδης: Oι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ εμποδίζουν την επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό

Αναστασιάδης: Oι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ εμποδίζουν την επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης eurokinissi

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε σαφές στην ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ότι δεν υπάρχει διασύνδεση του φυσικού αερίου με το Κυπριακό

Οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν την ορθότητα των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι στη συνάντησή του με την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέπτυξε τις γνωστές του ιδέες για το πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας διάλογος στο Κυπριακό, που να έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης. «Νοουμένου» πρόσθεσε «ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις ενέργειες, που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Αναστασιάδης διεμήνυσε στην κ. Σπέχαρ πως «ενόσω παραμένουν σε εξέλιξη οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι εφικτή η επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό».

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε σαφές στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν υπάρχει διασύνδεση του φυσικού αερίου με το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι για το θέμα των υδρογοναθράκων υπάρχει σύγκλιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που δεν έχει αμφισβητηθεί. «Άρα» πρόσθεσε «όσα ισχυρίζεται η Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κ. Σπέχαρ θα μεταφέρει τις ιδέες του Προέδρου Αναστασιάδη στον γγ των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένης και της θέσης του για τα τεκταινόμενα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, εξάλλου, επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ότι η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάθλιν Ντόχερτι, βρίσκεται στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρεξ Τίλερσον, και τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βες Μίτσελ. Η κ. Ντόχερτι θα έχει, επίσης, επαφές με άλλους πρέσβεις χωρών της περιοχής. Όπως σημειώνει η αμερικανική πρεσβεία, συχνά ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προσκαλεί πρέσβεις της περιοχής να τον συναντήσουν κατά τη διάρκεια επισκέψεών του στο εξωτερικό.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, με μήνυμα στον λογαριασμό της στο twitter, τονίζει ότι υποστηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε την Τουρκία ότι με τις ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Μιλώντας σε εκπομπή της RAI, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι η παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία «καταδεικνύει την απομάκρυνση της Άγκυρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και χαρακτήρισε «αχρείαστη πρόκληση» την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου Σαϊπέμ 12.000 από το τουρκικό ναυτικό στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα