Αναζητώντας την καινοτομία, από την Εσθονία στην Ελλάδα

Αναζητώντας την καινοτομία, από την Εσθονία στην Ελλάδα
CHARIS AKRIVIADIS

" Ο δημοκρατικός έλεγχος των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων παγιώνεται", δήλωσε η Γεροβασίλη στην εκδήλωση του Forum Ελληνικής Καινοτομίας και Στρατηγικής. "Δεν υπάρχει τεχνοκρατική λύση σε πολιτικά προβλήματα. Απαιτείται πολιτική βούληση" σημείωσε ο Θεοχάρης

Την πρώτη του εκδήλωση με θέμα «Στρατηγική για τη διακυβέρνηση του 21ου αιώνα. Αναζητώντας την καινοτομία. Από την Εσθονία στην Ελλάδα», πραγματοποίησε το Forum Ελληνικής Καινοτομίας και Στρατηγικής.

«Όταν προσπαθήσαμε στην Εσθονία να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης, ήταν σαν το ινδιάνικο παραμύθι όπου στο σκοτάδι κάποιος ψάχνει με τα χέρια τι βρίσκεται γύρω του. Ήταν μια νέα πραγματικότητα που έπρεπε να τη σχεδιάσουμε», επεσήμανε ο πρώην Εσθονός βουλευτής και ιδρυτής της Ακαδημίας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση κ. Ivar Tallo, ο οποίος ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής της εκδήλωσης. 

«Η τεχνολογία της πληροφορίας βασίζεται σε σχεδιασμό και σε διαδραστικότητα των κυβερνητικών υπηρεσιών. Όμως, για να γίνουν αυτά, ήδη από το 1997 εισήχθησαν υπολογιστές στα σχολεία με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», τόνισε ο κ. Tallo.

Για «εξαιρετική πρωτοβουλία που απαντά σε μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις του 21ου αιώνα, για τη διασύνδεση υπηρεσιών και προϊόντων», έκανε λόγο η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

Πρόσθεσε δε ότι «ο δημοκρατικός έλεγχος των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων παγιώνεται. Πετύχαμε μια ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Σήμερα έχουν αναρτηθεί περίπου 7500 σύνολα δεδομένων στο μητρώο των ανοικτών δεδομένων του Δημοσίου. Βρισκόμαστε πλέον στην 16η θέση στην ΕΕ των 28 έχοντας ανέβει 10 θέσεις από το 2016».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο ανεξάρτητος βουλευτής και αντιπρόεδρος του Forum κ. Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε την πρότασή του για το νέο ψηφιακό δημόσιο προκρίνοντας ένα άλμα εξυπηρέτησης μέσα από τη διαλειτουργικότητα.

«Έχουμε το φαινόμενο του σιλό στο οποίο κάθε οργανισμός και κάθε υπουργείο διεκδικεί την αυτονομία του και τη δυνατότητα να μην εξαρτάται από κανέναν και να μην επικοινωνεί με κανέναν. Έτσι όμως δε χτίζονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες», παρατήρησε ο κ. Θεοχάρης. «Η ψηφιακή εξυπηρέτηση πρέπει να στηθεί από την αρχή με περιγραφές θέσεων, αξιολόγηση από τους πολίτες και στοχοθεσία. Να πάρουμε ως βάση ένα μοντέλο web banking, μια σταδιακή μετάβαση, με παράκαμψη της καχυποψίας των πολιτών, μια εθελοντική μετάβαση.

Καμία μεταρρύθμιση δε θα πετύχει χωρίς σεβασμό σε όσους επηρεάζει. Πρέπει να τολμήσουμε να οραματιστούμε. Δεν υπάρχει τεχνοκρατική λύση σε πολιτικά προβλήματα. Απαιτείται πολιτική βούληση. Πρέπει σήμερα να δοκιμάσουμε πιο ψηλά και πιο δυνατά. Γιατί όταν είμαστε μέσα σε ένα βαθύ λάκκο, δε φτάνει να σημαδεύουμε χαμηλά. Πρέπει να ρίξουμε το σχοινί πολύ ψηλά αν θέλουμε να βγούμε έξω στο ξέφωτο».

«Τα οφέλη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης διαχέονται σε όλους τους πολίτες», επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής και Υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ κ. Γεώργιος Γεωργαντάς. «Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω την πρόοδο στην φορολογική διοίκηση στη θητεία του Χάρη Θεοχάρη στην ΓΓΔΕ. Ήταν ένα άπιαστο όνειρο. Πετύχαμε αποτελέσματα γιατί υπήρξε η πολιτική βούληση, γιατί βρέθηκε το τεχνοκρατικό και πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε και στήριξε την προσπάθεια».

«Είναι λάθος να θεωρούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ως θέμα πληροφορικής. Η πληροφορική είναι το εργαλείο που θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε, να αλλάξουμε τις διαδικασίες. Δε μπορεί να προσαρμόσουμε τον αραμπά με το διαστημόπλοιο», υπογράμμισε ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, πρώην Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντιπρόεδρος της QUEST HOLDINGS,

Στην παρέμβασή του ο κ. Παναγιώτης Τσανάκας, Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, επεσήμανε ότι «στην ιστορία της ανθρωπότητας η ηλεκτρονική διακυβέρνηση συνδυάζει για πρώτη φορά και ενισχύει τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια στη διοίκηση αλλά και την αποτελεσματικότητα».

«Το πιο σημαντικό θετικό στοιχείο στη χώρα είναι ότι τα 2/3 των δημοσίων υπαλλήλων είναι πτυχιούχοι. Αυτό που λείπει από το ελληνικό δημόσιο είναι το management, επειδή η διοίκηση στελεχώνεται με πελατειακά κριτήρια», σημείωσε ο κ. Θεόδωρος Καρούνος, Αντιπρόεδρος Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο  Πρόεδρος της διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και επίτιμος Πρόεδρος του Forum κ. Κώστας Μουτζούρης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα