Ανδρουλάκης: Χωρίς νέο πρόγραμμα ευρωπαϊκής μετεγκατάστασης, το προσφυγικό θα αποτύχει

Ανδρουλάκης: Χωρίς νέο πρόγραμμα ευρωπαϊκής μετεγκατάστασης, το προσφυγικό θα αποτύχει
Ο Νίκος Ανδρουλάκης. Eurokinissi

"Όποιος νομίζει από εμάς ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χρήματα και όχι με τις παραπάνω δράσεις, απαξιώνει τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης" είπε ο κ.Ανδρουλάκης επικρίνοντας τη στάση της ΕΕ.

Μια καταγραφή των αποτελεσμάτων της Δήλωσης Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΤουρκίας επιχείρησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, τοποθετούμενος στη συζήτηση για την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια και στα ελληνικά νησιά.

Καταδικάζοντας τον λόγο του «μίσους και της απανθρωπιάς» του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι πλέον για την Ελλάδα «το κόμμα της Χρυσής Αυγής και οι νεοναζιστές βρίσκονται στα τάρταρα της πολιτικής μας ιστορίας».

Για τα στοιχεία σχετικά με τις αφίξεις μέσω Τουρκίας που παρέθεσε ο ευρωβουλευτής, με πάνω από 60,000 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν έρθει στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, αριθμό που αντιστοιχεί στο 60% των αφίξεων πανευρωπαϊκά, επεσήμανε την αύξηση του τελευταίου τριμήνου και τις. 30,000 αφίξεις με τις επιστροφές στην Τουρκία να είναι μόλις 1,950 από το 2016.

Επικρίνοντας την στρεβλή απόκριση των κρατών-μελών της Ένωσης, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ως επίλογο: «όποιος νομίζει από εμάς ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χρήματα και όχι με τις παραπάνω δράσεις, απαξιώνει τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του ευρωβουλευτή:

«Συνάδελφοι, πριν από λίγο ακούστηκε ο λόγος του μίσους και της απανθρωπιάς. Αυτός ο λόγος, καταδικάστηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές από τον ελληνικό λαό και πλέον το κόμμα της Χρυσής Αυγής και οι νεοναζιστές στην Ελλάδα είναι στα τάρταρα της πολιτικής μας ιστορίας.

Όμως ας δούμε τι γίνεται με τη Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Μόνο φέτος, πάνω 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν έρθει στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Είναι το 60% των συνολικών αφίξεων σε όλη την Ευρώπη, από αυτούς λίγο πάνω από 30.000 μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες.

Παράλληλα, από το 2016 μέχρι και σήμερα μόλις 1.950 έχουν επιστρέψει πίσω στην Τουρκία. Σίγουρα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε όσα έπρεπε για να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και την βελτίωση της διαβίωσης στα κέντρα των νησιών του Αιγαίου.

Όμως χωρίς άμεσο νέο πρόγραμμα ευρωπαϊκής μετεγκατάστασης, με επιβολή κυρώσεων σε όσους αρνούνται να συμμετάσχουν και αναθεώρηση του Δουβλίνου στο μέλλον, εάν δεν προχωρήσουμε σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αποτυχία θα κλιμακώνεται. Όποιος νομίζει από εμάς ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χρήματα και όχι με τις παραπάνω δράσεις, απαξιώνει τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version